Kazimierz Funk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Kazimierz Funk

Kazimierz Funk (n. 23 februarie 1884 Varșovia, Polonia – d. 19 noiembrie 1967, SUA) a fost un biochimist polonez, cunoscut în special pentru faptul că a descoperit vitamina B1.

Kazimierz Funk a studiat în Berlin și în Elveția, unde a obținut în final doctoratul în chimie organică la Universitatea din Berna. După absolvire, a lucrat mai întâi la Institutul Pasteur din Paris (1904), în colaborare cu Emil Fischer (1906), și mai târziu a efectuat experimente în cadrul Institutului Lister din Londra (1910).

Varșovia a dat lumii mai multi chimiști faimoși. A locuit temporar în mai multe țări: s-a mutat în Statele Unite pentru o perioadă, apoi s-a întors în țara sa natală Polonia, însă, găsind-o prea instabilă din punct de vedere politic, s-a mutat în 1927 la Paris unde și-a înființat propriul institut de cercetare, Casa Biochemica. După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, s-a mutat definitiv în America.

Funk a descoperit existența vitaminei B1 în orezul brun. Kazimierz Funk și-a dedicat munca studierii și izolării unei substanțe necunoscute în acea perioadă, regăsită în orezul brun. În 1912 a reușit să izoleze substanța respectivă și, deoarece această substanță conținea un grup de amine, el a denumit-o vita amine (vitamină). Ulterior, urma să fie cunoscută sub numele de vitamina B1 (tiamină). Funk a înaintat ipoteza că numerose boli ar putea fi vindecate cu ajutorul vitaminelor. Începând cu anul 1915, a început să lucreze pentru diverse companii farmaceutice americane și s-a concentrat asupra produselor pe bază de vitamine. În 1923, la Varșovia, Funk a coordonat cercetări asupra hormonilor și, în 1928, la Paris, și-a îndreptat atenția asupra hormonilor sexuali. În 1936, a determinat structura moleculară a tiaminei și a fost primul care a reușit să izoleze acidul nicotinic (vitamina B3). Funk a coordonat și cercetări asupra diabetului, ulcerelor și biochimiei cancerului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kazimierz Funk