Kazbek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kazbek
Altitudine5.033 m[1][2]  Modificați la Wikidata
LocalizareGeorgia
Rusia
Imperiul Rus
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste  Modificați la Wikidata
Aparține deCaucazul Mare
xoxis k̕edi[*][[xoxis k̕edi (mountain range in the central Caucasus Mountains, Georgia and Russia)|​]]  Modificați la Wikidata
Coordonate42°41′49″N 44°31′08″E ({{PAGENAME}}) / 42.6969°N 44.5189°E
Prima ascensiune1868 Douglas W. Freshfield, Adolphus Warburton Moore, Charles C. Tucke
Hartă
Kazbek se află în Georgia
Kazbek
Kazbek (Georgia)

Kazbek (georgiană ყაზბეგი, rusă Казбек) este al treilea munte ca înălțime din Georgia și al optulea din masivul Caucaz. El este amplasat central între Marea Neagră și Marea Caspică fiind din punct de vedere geologic un vulcan stins. Muntele este acoperit de ghețari având altitudinea de 5.047 m deasupra n.m. După mitologia greacă, de pe muntele Kazbek a furat Prometeu focul zeilor, fiind pedepsit de aceștia. Sub pisc la o altitudine de 2.170 m se află biserica Zminda Sameba („Sfânta Treime”) care a fost clădită în secolul XIV. Muntele a fost escaladat în anul 1868 de Douglas W. Freshfield, Adolphus Warburton Moore, Charles C. Tucker. Kazbek este un munte relativ ușor de escaladat, o fostă stație meteorologică aflată la altitudinea de 3.600 m oferind adăpost alpiniștilor. Din Kazbegi, o echipă antrenată și adaptată la altitudine face drumul spre pisc în 2 - 3 zile.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Qazaqstan. Ūlttyq эnцiklopediя[*][[Qazaqstan. Ūlttyq эnцiklopediя (encyclopedia in Kazakh (10 vol.) and Russian (5 vol.) languages published by "Kazakh Encyclopedia")|​]], p. 89  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online