Sari la conținut

Anthony Albanese

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anthony Albanese
Date personale
Nume la naștereAnthony Norman Albanese Modificați la Wikidata
PoreclăAlbo Modificați la Wikidata
Născut (61 de ani) Modificați la Wikidata
Darlinghurst, New South Wales, Noul Wales de Sud, Australia Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCarmel Tebbutt[*][[Carmel Tebbutt (politiciană australiană)|​]][2] Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
Cetățenie Australia Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiCanberra Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Al 31-lea prim ministru al Australiei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
Precedat deScott Morrison
Liderul opoziției Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deBill Shorten[*][[Bill Shorten (politician australian)|​]]
Minister for Communications, Urban Infrastructure, Cities and the Arts Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deStephen Conroy[*][[Stephen Conroy (politician australian)|​]]
Succedat deMalcolm Turnbull
Al 15-lea Deputy Prime Minister of Australia Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deWayne Swan[*][[Wayne Swan (politician australian)|​]]
Succedat deWarren Truss[*][[Warren Truss (politician australian)|​]]
Minister for Infrastructure and Transport Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deSimon Crean[*][[Simon Crean (politician australian (1949-2023))|​]]
Succedat deCatherine King[*][[Catherine King (politiciană australiană)|​]]
În funcție
 – 
Precedat deMark Vaile[*][[Mark Vaile (politician australian)|​]]
Succedat deWarren Truss[*][[Warren Truss (politician australian)|​]]
Leader of the House Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deTony Abbott
Succedat deChristopher Pyne[*][[Christopher Pyne (politician australian)|​]]
Manager of Opposition Business in the House Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deJulia Gillard
Succedat deJoe Hockey[*][[Joe Hockey (politician australian)|​]]
member of the Australian House of Representatives[*][[member of the Australian House of Representatives (elected representative in the Australian federal lower house of parliament)|​]] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deJeannette McHugh[*][[Jeannette McHugh (politiciană australiană)|​]]
CircumscripțiaGrayndler[*][[Grayndler (Australian federal electoral division)|​]]

PremiiTime 100[*] ()
Partid politicAustralian Labor Party[*][[Australian Labor Party (federal political party in Australia)|​]]
Alma materUniversity of Sydney[*][[University of Sydney (Australian university founded in 1850)|​]]
St Mary's Cathedral College[*][[St Mary's Cathedral College (private Catholic school in Sydney, Australia)|​]]
University of Sydney Business School[*][[University of Sydney Business School (business school of the University of Sydney)|​]]
Semnătură
Prezență online

Anthony Norman Albanese (n. , Darlinghurst, New South Wales, Noul Wales de Sud, Australia) este un politician australian și care, în acest moment, este cel de-al 31-lea prim-ministru al Australiei din 2022.[3] Este lider al Partidului Laburist Australian (ALP) din 2019 și parlamentar pentru Grayndler din 1996. Albanese a fost anterior al 15-lea viceprim-ministru în cadrul celui de-al doilea guvern Kevin Rudd, în 2013; a deținut diverse funcții ministeriale în guvernele lui Kevin Rudd și Julia Gillard din 2007 până în 2013.

Albanese s-a născut la Sydney, dintr-un tată italian și o mamă irlandezo-australiană care l-a crescut ca părinte singur. A urmat cursurile St Mary's Cathedral College înainte de a studia economia la Universitatea din Sydney. S-a alăturat Partidului Laburist în calitate de student și, înainte de a intra în Parlament, a lucrat ca oficial de partid și ofițer de cercetare. Albanese a fost ales în Camera Reprezentanților la alegerile din 1996, câștigând colegiul Grayndler din New South Wales. A fost numit pentru prima dată în cabinetul din umbră în 2001 de către Simon Crean și a ocupat mai multe funcții, devenind în cele din urmă manager al afacerilor opoziției în 2006. După victoria laburiștilor în alegerile din 2007, Albanese a fost numit lider al Camerei și a fost numit, de asemenea, ministru al dezvoltării regionale și al administrației locale și ministru al infrastructurii și transporturilor. În timpul tensiunilor ulterioare de la conducerea partidului dintre Kevin Rudd și Julia Gillard, între 2010 și 2013, Albanese a criticat public comportamentul celor doi, făcând apel la unitatea partidului. După ce l-a sprijinit pe Rudd în scrutinul final de conducere dintre cei doi, în iunie 2013, Albanese a fost ales vicelider al Partidului Laburist și a depus jurământul în calitate de viceprim-ministru în ziua următoare, funcție pe care a deținut-o mai puțin de trei luni, deoarece Partidul Laburist a fost învins la alegerile din 2013.

După ce Rudd a renunțat la conducerea partidului și s-a retras din politică, Albanese a candidat împotriva lui Bill Shorten în alegerile pentru conducere care au urmat, primele care au inclus membri de partid pe lângă parlamentari. Deși Albanese a obținut o largă majoritate în rândul membrilor, Shorten a câștigat mai multe voturi în rândul parlamentarilor laburiști și a câștigat competiția; ulterior, Shorten l-a numit pe Albanese în cabinetul său din umbră. După înfrângerea surprinzătoare a Partidului Laburist în alegerile din 2019, Shorten a demisionat din funcția de lider, Albanese devenind singura persoană nominalizată în alegerile pentru conducerea partidului pentru a-l înlocui; ulterior a fost ales fără opoziție în funcția de lider al Partidului Laburist, devenind astfel lider al opoziției.[4][5]

În alegerile din 2022, Albanese și-a condus partidul la o victorie decisivă împotriva Coaliției Liberal-Naționale a lui Scott Morrison. Albanese este primul italo-australian care a devenit prim-ministru,[6][7] primul prim-ministru australian care are un nume de familie non-anglo-celtic,[8][9] și este ultimul dintre cei 16 prim-miniștri australieni care au servit sub conducerea reginei Elisabeta a II-a. El a depus jurământul la 23 mai 2022.[10][11] Primele legi ale lui Albanese în calitate de prim-ministru au inclus actualizarea obiectivelor climatice ale Australiei, în efortul de a ajunge la neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2050, și susținerea unei creșteri a salariului minim național.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Your Government | Prime Minister of Australia (în engleză), accesat în  
 2. ^ https://honey.nine.com.au/latest/carmel-tebbutt-ex-wife-anthony-albanese-australia-prime-minister/509b3da8-4278-44db-adfe-c3bfeced4dbf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ Wu, David (). „Five Labor MPs to be immediately sworn in ahead of key Quad trip”. Sky News Australia. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Murphy, Katharine (). „Anthony Albanese kicks off Labor leadership race with call for policy shift”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ Martin, Sarah (). „Anthony Albanese elected unopposed as Labor leader”. The Guardian (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „New Aussie PM and his Italian heritage”. Italianinsider.it. Accesat în . 
 7. ^ „Anthony Albanese on becoming first Australian-Italian Prime Minister”. News.com.au. Accesat în . 
 8. ^ Tamer, Rayane. „Anthony Albanese to be first Australian prime minister with non-Anglo-Celtic surname, praises 'great multicultural society'. SBS News (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ Cassidy, Caitlin (). „Anthony Albanese is Australia's first PM with a non-Anglo surname. So how do you pronounce it?”. The Guardian (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ „Anthony Albanese sworn in as Prime Minister”. The New Daily. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Worthington, Brett (). „Anthony Albanese and four senior frontbenchers sworn in ahead of Quad trip”. ABC News. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Anthony Albanese la Wikimedia Commons