Juana Inés de la Cruz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Juana Inés de la Cruz
Sor Juana Inés de la Cruz, 1732 - Fray Miguel de Herrera.jpg
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Nepantla de Sor Juana Inés de la Cruz⁠(d), México, Mexic Modificați la Wikidata
Decedată (43 de ani)[3][1][4][5] Modificați la Wikidata
Ciudad de México, Imperiul Spaniol Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCiudad de México Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (epidemie[6][7]) Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiepoetă
religious sister[*][[religious sister (Roman Catholic nun who develops her apostolate among the people)|​]]
scriitoare
matematiciană
filozoafă
compozitoare
dramaturgă
cloistered nun[*][[cloistered nun (woman who lives in a monastery that is closed to the outside world)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiCiudad de México
Convento de San Jerónimo (Ciudad de México)[*][[Convento de San Jerónimo (Ciudad de México) |​]] Modificați la Wikidata
Semnătură
Firma de Juana Inés de la Cruz.jpg

Sor (Sora) Juana Inés de la Cruz (n. ,[1][2] Nepantla de Sor Juana Inés de la Cruz⁠(d), México, Mexic – d. ,[3][1][4][5] Ciudad de México, Imperiul Spaniol), pe numele complet Juana Inés de Asbaje y Ramírez de Santillana, a fost o călugăriță, femeie de știință autodidactă și poetă mexicană.

Juana Ines de la Cruz a fost fiica ilegitima a unui Spaniol si a unei native. Bunicul matern detinea o proprietate in Amecameca unde Juana si-a petrecut primii ani, traind alaturi de mama ei pe mosia Panoaya.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Juana a fost interesata de citit inca de la inceput, si intreaga copilarie si-a petrecut-o in capela mosiei unde a explorat intreaga biblioteca a bunicului sau. A compus primul poem la frageda varsta de opt ani. In timpul adolescentei, studia deja Logica Greaca, si preda Latina copiilor sub varsta de 13 ani. Deasemenea a invatat Nahuatl, un dialect Aztec vorbit in partea Centrala a Mexicului, scriind cateva poeme scurte in acel dialect.

La varsta de opt ani, o data cu stingerea din viata a bunicului matern, a fost trimisa in capitala in grija matusii materne. Si-a dorit sa se deghizeze in barbat pentru a putea studia intr-o Universitate dar familia acesteia s-a opus. A continuat sa studieze acasa, si la varsta de 16 ani a fost prezentata in curtea Viceroyului Marchiz de Mancera, unde a fost acceptata in serviciul sotiei acestuia. Cand a implinit 17 ani, Marchizul de Mancera a asamblat un grup de scolari pentru a-i testa inteligenta Juanei.

Reputatia si frumusetea ei au atras o mare atentie din partea barbatilor. Juana Ines de la Cruz nu a fost interesata de casatorie si a decis sa isi continue studiile, alegand singura varianta disponibila - viata monahala. Dupa intrarea ei in Manastirea Carmelites de St. Joseph, unde a rămas pentru cateva luni. In anul 1669, la varsta de 21 de ani, a devenit calugarita in Manastirea Ordinului lui St. Jerome, unde a rămas pana in momentul mortii.

In aceea manastirea, Sora juana se ocupa intens de studiu si biblioteca si avea constant discutii cu studenti. Desi a scris numeroase poeme, se ocupa de asemenea cu studiul muzicii, filosofiei si stiintei. Camera ei, desi extrem de mica era plina de carti, instrumente stiintifice si harti.

In anul 1688 Viceroyul Marchiz de la Laguna si sotia acestuia Maria Luisa, Contesa de Paredes ( subiectii unor poezii de dragoste scrise de sora Juana), au parasit Mexico si Sora Juana Ines de la Cruz si-a pierdut protectia cu care fusese obisnuita.

In anul 1690, una din scrisoriile acesteia a fost puternic criticata dupa ce a fost publicata fără acordul ei sub denumirea de "Sor Filotea de la Cruz". Aceasta a fost puternic critica de Manuel Fernandez de Santa Cruz, patriarhul regiunii Puebla, Mexico. Raspunsul lui "Sor Filotea de la Cruz",denumit "Respuesta a Sor Filotea" este considerat primul manifest feminist, unde printe altele erau puternic discutate drepturile femeilor la educatie. Juana Ines a continuat sa publice lucrari non-religioase, printre ele un poem despre Sfanta Caterina de Alexandria, scris mai mult intr-o forma feminista decat religioasa.

Reactia primita de Juana Ines nu a fost intocmai dorita si confesorul acesteia Nunez de Miranda i-a cerut sa renunte la viata monahala sau la pasiunea ei pentru arta. In aceea perioada, Sora Juana si-a vandut toate cartile alaturi de instrumentele muzicale si stiintifice, devotandu-se vietii religioase.

In anul 1695, un virus a lovit manastirea . Pe data de 17 aprilie, dupa ce si-a ingrijit surorile, Juana s-a imbolnavit si a murit la varsta de 43 de ani.

Opera literară[modificare | modificare sursă]

Opera sa poetică cultivă toate speciile lirice ale timpului, în care schema literară prevalează adesea asupra experienței trăite. În ciuda influențelor culteranismului și conceptismului, dominante în opera sa, relevă o mare originalitate și profunzime, exprimând în versuri muzicale și grațioase atât emoția spontană, ingenuă, în fața miracolelor lumii, regretul pentru viața netrăită, iubirea mai mult visată decât trăită, cât și setea de cunoaștere și efortul explicării raționale a realității.

Printre scrierile sale putem menționa: Primul vis (1690 - Primero sueño), Divinul Narcis (El divino Narciso) după modelul lui Calderón și San Hermenegildo, comedii cu intenții autobiografice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Juana Inés de La Cruz, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  2. ^ a b datos.bne.es, accesat în  
  3. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b Sor Juana Inés de la Cruz, Enciclopedia de la Literatura en México, accesat în  
  5. ^ a b Juana Ines de la Cruz, FemBio, accesat în  
  6. ^ https://www.eluniversal.com.mx/opinion/mochilazo-en-el-tiempo/la-epidemia-que-se-llevo-sor-juana  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.mexicodesconocido.com.mx/sor-juana-ines-de-la-cruz-poetiza-muerta-por-un-epidemia.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)