Joseph Weber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Joseph Weber
Joseph Weber 1902 Mazur.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Voievodeasa, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Chicago, Illinois, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Habsburg Monarchy.svg Imperiul Austriac
Flags of Austria-Hungary.png Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Joseph Weber (n. 12 iunie 1846, Fürstenthal, Imperiul Austriac, azi Voievodeasa, România - d. 24 martie 1918, Chicago, SUA) a fost un cleric romano-catolic german, care a îndeplinit funcția de arhiepiscop ad-personam și episcop auxiliar de Lemberg.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Joseph Weber s-a născut în satul Fürstenthal din Ducatul Bucovina (Imperiul Austriac). Astăzi localitatea se numește Voievodeasa și face parte din județul Suceava (România).

La 2 decembrie 1895, preotul Joseph Weber a fost numit episcop auxiliar de Lemberg (Lwów), cu titulatura de episcop titular de Temnus. El a fost consacrat ca episcop la 29 decembrie 1895 de către arhiepiscopul Seweryn Morawski de Lemberg, asistat de arhiepiscopul titular Karol Hryniewicki (fost episcop de Vilnius) și de arhiepiscopul armeano-catolic Izaak Mikołaj Isakowicz de Liov. În calitate de episcop, PS Joseph Weber a participat la consacrările episcopale ale lui Andrei Șeptițki ca episcop greco-catolic de Ivano-Frankivsk (Stanislav) (17 septembrie 1899) și Anatol Nowak ca episcop auxiliar de Cracovia (30 decembrie 1900).

Joseph Weber a primit la 15 aprilie 1901 titlul de arhiepiscop ad-personam titular de Darnis, rămânând în continuare ca episcop auxiliar de Lemberg. În calitate de episcop auxiliar de Lemberg, el a îndeplinit și funcția de vicar episcopal pentru Bucovina (1895-1906). În noiembrie 1902 el a încredințat preoților călugări din Ordinul Fraților Misionari Lazariști pastorația Parohiei Cacica. Cu sprijinul său a fost începută în anul 1903 construcția unei noi biserici pe locul bisericii demolate și a unei case parohiale. La data de 16 octombrie 1904 Biserica romano-catolică din Cacica a fost sfințită de către arhiepiscopul de Lemberg Józef Bilczewski și de auxiliarul său, arhiepiscopul Joseph Weber.[2]

Arhiepiscopul Joseph Weber a demisionat din funcție la 26 mai 1906, la vârsta de 60 ani. Începând cu 24 iunie 1906 și până la moarte a slujit ca membru al Congregației Învierii Domnului Nostru Isus Cristos (lazariștii).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  2. ^ Cornel Cadar (pr.), „Ave, Maria, la Cacica”, în Lumina Creștinului, serie nouă, anul XV, nr. 9 (177), septembrie 2004.

Legături externe[modificare | modificare sursă]