Józef Bilczewski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Józef Bilczewski
Józef Bilczewski.png
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Wilamowice, Polonia Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Lwów, Polonia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatYanivsky cemetery[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland (1919–1928).svg Polonia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
profesor universitar
om politic Modificați la Wikidata
Afiliere religioasăromano-catolic
Funcția episcopală
SediulLiov
TitlulArhiepiscop de Liov
Perioada1900 - 1923
PredecesorSeweryn Morawski
SuccesorBolesław Twardowski
Cariera religioasă
Hirotonire episcopală20 ianuarie 1901
Episcop consacratorJan Puzyna de Kosielsko
Statuia lui Józef Bilczewski în Catedrala romano-catolică din Liov

Józef Bilczewski (în ucraineană Йосип Більчевський) (n. 26 aprilie 1860, Wilamowice, Galiția; d. 20 martie 1923, Liov) a fost un preot catolic polonez, care a îndeplinit funcția de arhiepiscop și mitropolit de Liov (1900-1923). El este sfânt al Bisericii Romano-Catolice.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Józef Bilczewski s-a născut la Wilamowice, Comitatul Bielsko, parte a Galiției stăpânită de Austro-Ungaria, astăzi în Polonia. Era cel mai mare dintre cei nouă copii ai unei familii de țărani polonezi. După absolvirea în 1880 a studiilor la Gimnaziul local din Wadowice[1] și obținerea bacalaureatului, s-a înscris la Seminariul Teologic din apropierea Cracoviei. A fost hirotonit ca preot în Cracovia, la 6 iulie 1884, de către Albin Dunajewski, episcopul de Cracovia.

De la începutul activității preoțești, el și-a continuat studiile teologice, rămânând aproape de enoriașii săi. În 1886 a obținut titlul științific de doctor în teologie la Universitatea din Viena, specializându-se în teologie dogmatică și arheologie creștină. După studii la Paris și la Colegiul Pontifical Polonez de la Roma a devenit în 1890 doctor habilitat la Universitatea Jagielonă din Cracovia.

În anul 1890 Józef Bilczewski a devenit profesor de dogmatică la Universitatea din Liov, devenind apoi decan al Facultății de Teologie (1896-1900) și rector al Universității (în 1900). A scris mai multe lucrări de arheologie și de istorie a Bisericii. El a fost desemnat la 30 octombrie 1900 de împăratul Franz Joseph I ca arhiepiscop de Liov, fiind confirmat de Papa Leon al XIII-lea la 17 decembrie 1900. A fost consacrat ca episcop la 20 ianuarie 1901 de către Jan Puzyna de Kosielsko, episcopul Cracoviei, asistat de Andrej Scheptyzkyj, arhiepiscop și mitropolit greco-catolic ucrainean de Liov, și Józef Sebastian Pelczar, episcop de Przemyśl.

El i-a consacrat ca episcopi pe Wladyslaw Bandurski (30 decembrie 1906, episcop auxiliar de Liov) și pe Bolesław Twardowski (12 ianuarie 1919, episcop auxiliar de Liov) și a participat la consacrarea episcopilor Leon Wałęga (12 mai 1901, episcop de Tarnów) și Hryhory Khomyshyn (19 iunie 1904, episcop greco-catolic ucrainean de Stanisławów).

În calitate de arhiepiscop, Bilczewski a înființat ziare și a sprijinit mișcările de protecție socială ale muncitorilor. El a inițiat construirea a peste 330 de biserici noi pe teritoriul Arhidiecezei, inclusiv a monumentalei Biserici Sf. Elisabeta din Liov. A organizat, de asemenea, cursuri pentru preoții care doreau să desfășoare acțiuni sociale în rândul săracilor și a finanțat mai multe societăți catolice. Sprijinul acordat studenților, precum și în construirea de școli, i-au creat o mare popularitate în eparhia lui, nu numai printre catolici, dar și în rândul credincioșilor altor confesiuni.

În timpul evenimentelor din anii Primului Război Mondial, Bilczewski s-a implicat pentru apărarea populației (polonezi, ucraineni și evrei) din teritoriul păstorit de el, sprijinind constituirea de comitete de ajutorare a muncitorilor din Galiția grav afectați de război și de penuria de alimente. În timpul războiului polono-ucrainean din 1918 și a Asediului Liovului, el a fost responsabil cu organizarea de transporturi de alimente pentru orașul asediat. S-a implicat și în cursul conflictelor civile de la începutul anilor '20 între ucraineni, polonezi și unitățile Armatei Roșii. În acele conflicte și-au pierdut viața peste 100 de preoți catolici din Arhidieceza de Liov. Riscându-și propria viață, arhiepiscopul Bilczewski a împiedicat existența altor victime în rândul clerului catolic.

Sănătatea lui era deja precară, iar toate eforturile pentru a împăca taberele aflate în conflict l-au slăbit și mai mult. A murit 20 martie 1923 și a fost îngropat în cimitirul Yaniv din Liov, potrivit ultimei sale dorințe.

El a fost beatificat la 26 iunie 2001 de către Papa Ioan Paul al II-lea, cu prilejul călătoriei sale în Ucraina. La 23 octombrie 2005 a fost canonizat la Roma de către Papa Benedict al XVI-lea.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ orașul natal al Papei Ioan Paul al II-lea

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Józef Bilczewski