Joseph Schmidt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Joseph Schmidt
Joseph Schmidt (timbre allemand).jpg
Chipul lui Joseph Schmidt redat pe un timbru german
Date personale
Născut [1][2] Modificați la Wikidata
Bucovina Modificați la Wikidata
Decedat (38 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Q1668058[*], Elveția Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupație cântăreț de operă
cântăreț
chazan
actor de film[*]
actor Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical muzică clasică
Tipul de voce Tenor
Prezență online

Joseph Schmidt (n. 4 martie 1904, Davideni, lângă Cernăuți, Bucovina, Austro-Ungaria, azi Ucraina - d. 16 noiembrie 1942, Elveția) a fost un tenor român și cantor evreu de faimă internațională. El a fost supranumit Privighetoarea din Cernăuți și Caruso al evreilor.

După primul război mondial a urmat cursurile unei școli comerciale și în același timp a luat lecții particulare de canto. După Unirea Bucovinei cu România din 1918, a primit cetățenia română. La vârsta de 15 ani a început să cânte în corul sinagogilor din Cernăuți și din Rădăuți. În anul 1924 a dat primul concert public cu arii din opere, lieduri și balade românești.

În continuare a studiat muzica în Germania, dar s-a întors în România pentru a se înrola în armată. După satisfacerea stagiului militar obligatoriu, a fost cantor la Templul din Cernăuți. Vorbea în mod fluent idiș, ebraica, româna, germana, engleza și franceza. Unul dintre motivele pentru care nu a ajuns cu adevărat o vedetă internațională a operei a fost înălțimea sa foarte redusă: 1,54 m.

Cariera sa artistică a fost scurtă, desfășurată în Germania, întreruptă de cel de-al doilea război mondial. A fost invitat să cânte și în țări ca Austria, Belgia, Olanda, Franța, Statele Unite sau Palestina. S-a refugiat în timpul celui de-al doilea război mondial în Elveția, din cauza originii sale evreiești. A murit de infarct miocardic în tabăra elvețiană de refugiați Girenbad, unde erau cazați solicitanții de azil politic. A fost înhumat în Cimitirul evreiesc din Zürich. În urma sa au rămas mai multe înregistrări discografice.

În anul 1958 a fost lansat filmul Ein Lied geht um die Welt (Un cântec străbate lumea), în regia lui Géza von Bolváry. Subiectul era viața (romanțată) a lui Joseph Schmidt, folosit ca pretext pentru a se introduce un mare număr de cântece înregistrate de artist în decursul timpului [3].

Filme cu și despre Joseph Schmidt[modificare | modificare sursă]

  • Ein Lied geht um die Welt (1933) regia Richard Oswald (CinemaRx.ro)
  • Ein Lied geht um die Welt (1958) regia Géza von Bolváry (CinemaRx.ro)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Joseph Schmidt", Gemeinsame Normdatei, accesat la 24 aprilie 2014 
  2. ^ a b "Joseph Schmidt", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  3. ^ Ein Lied geht um die Welt (1958)