Joko Widodo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Joko Widodo
Joko Widodo 2019 official portrait.jpg
Date personale
Nume la naștereMulyono Modificați la Wikidata
Născut (60 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Surakarta, Indonezia Modificați la Wikidata
Părinți Widjiatno Notomihardjo[*][[Widjiatno Notomihardjo (father of Joko Widodo (1940-2000))|​]]
Sudjiatmi[*][[Sudjiatmi (mother of Joko Widodo (1943-2020))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Iriana[*][[Iriana (Indonesian First Lady)|​]] (din )[7] Modificați la Wikidata
Copii Gibran Rakabuming Raka[*][[Gibran Rakabuming Raka (Mayor of Surakarta)|​]]
Kahiyang Ayu[*][[Kahiyang Ayu (daughter of Joko Widodo)|​]]
Kaesang Pangarep[*][[Kaesang Pangarep (third child of the seventh Indonesian President Joko Widodo)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Indonesia.svg Indonezia Modificați la Wikidata
Religieislam[8] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
antreprenor
inginer Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activității Jakarta Pusat[*][[Jakarta Pusat (city in Special Capital Region of Jakarta, Indonesia)|​]] Modificați la Wikidata
Al 7-lea Președinte al Indoneziei[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
Precedat deSusilo Bambang Yudhoyono
Al 16-lea Guvernator al regiunii speciale a capitalei Jakarta[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat de Fauzi Bowo[*][[Fauzi Bowo (politician indonezian)|​]]
Succedat de Basuki Tjahaja Purnama[*][[Basuki Tjahaja Purnama (politician indonezian)|​]]
Al 15-lea Wali Kota Surakarta[*][[Wali Kota Surakarta |​]] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat de F.X. Hadi Rudyatmo[*][[F.X. Hadi Rudyatmo (Indonesian mayor)|​]]

Premii Bintang Republik Indonesia Adipurna[*][[Bintang Republik Indonesia Adipurna |​]]
Ordinul lui Abdulaziz al Saud[*] ()
Darjah Kerabat Laila Utama[*][[Darjah Kerabat Laila Utama (order of Brunei)|​]] ()
Medal of Ghazi Amanullah[*][[Medal of Ghazi Amanullah |​]] ()
Ordem de Timor-Leste[*][[Ordem de Timor-Leste |​]] ()
Ordinul Regal al Serafimului[*] ()
Partid politic PDIP[2][*][[PDIP[2] |​]]
Alma mater SMA Negeri 6 Surakarta[*][[SMA Negeri 6 Surakarta |​]]
Universitatea Gadjah-Mada din Yogyakarta[*]
Semnătură
Signature of Joko Widodo.svg
Prezență online

Joko Widodo („Jokowi”) (în javaneză Hanacaraka:ꦗꦑ꧈ꦮꦶꦢꦢ ;în O Jawa - Jaka Widada,în Jawa Latin: Jåkå Widådå, născut în 21 iunie 1961) este un om politic indonezian, președintele Indoneziei începând de la 20 octombrie 2014. Reprezentant al Partidului Democrat Indonezian al Luptei PDI-P (condus de fosta președintă a Indoneziei,Megawati Sukarnoputri) Joko Widodo este primul președinte al Indoneziei care nu s-a ridicat din vechea elită politică a țării și nu a fost general în armată. În trecut a îndeplinit funcțiile de primar al Surakartei (2005-2012) și guvernator al Jakartei Victoria sa de la 20 septembrie 2012 în alegerile pentru postul de guvernator al capitalei Jakarta a fost interpretată ca reflectând votul popular pentru lideri „noi” și necompromiși și nemulțumirea față de stilul politicii „vechi” din Indonezia.

La 14 martie a fost ales de Partidul Democrat Indonezian al Luptei PDI-P pentru a candida la președinția țării. Alegerile s-au ținut la 9 iulie 2014 iar rezultatul lor s-a anunțat la 22 iulie. Comisia electorală a stabilit ca el a obținut mai mult de 53% din voturi, învingându-l pe generalul în rezervă Probowo Subianto, fost ginere al președintelui Suharto si co-fondator al partidului Gerindra. Acesta din urmă a contestat rezultatele preliminare anunșate și înainte de terminarea numărătoarei voturilor a decis să se retragă din competiție. Victoria lui Widodo, comparat uneori cu Barack Obama, a trezit multe speranțe pentru intrarea Indoneziei într-o noua eră.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Widodo s-a născut în 1961 în orașul Surakarta din centrul insulei Jawa în familia unui dulgher. Din pricina stării materiale precare a părinților, a crescut în niște barăci construite ilegal pe malul râului Solo, sub amenințarea inundațiilor, și a trebuit din copilărie să muncească pentru a-și câștiga existența, ca vânzător ambulant și hamal. Mai apoi a învățat de la tatăl său meșteșugul tâmplăriei și a confecționat pentru vânzare de suveniruri de lemn, iar mai târziu piese de mobilă. În 1985 a terminat la Universitatea Gadja Madah studii de inginerie forestieră. Pentru o scurtă vreme a lucrat într-o întreprindere de stat de prelucrarea lemnului si fabricarea pastei de hârtie în regiunea Aceh din nordul Sumatrei, apoi a deschis o firmă proprie în acest domeniu. La începutul anilor 2000 a condus o firmă importantă de industria mobilei. S-a distins ca exportator de mobilă și a condus filiala locală a Asociației indoneziene a fabricanților de mobilă.

Ales în 2005 primar al orașului său natal, Surakarta, Widodo a fost primul ales prin vot direct în această funcție. Ca primar adus o politica eficienta de combatere a crimei și de încurajare a turismului. A obișnuit să facă vizite inopinate în cartierele sărace și a insistat în refuzul de a primi salariu pentru serviciul său la primărie. In anul 2010 a fost reales ca primar cu 90 % din voturile concetățenilor.

Ales apoi guvernator al Jakartei (2012-2014) Widodo a lansat programe destinate să îmbunătățească accesul locuitorilor la asistența medicală și la educație.

În timpul președinției sale, pana în aprilie 2015, în ciuda protestelor diverselor guverne străine, Indonezia a procedat la executia a 14 pedepse cu moartea, majoritatea sub acuzatia de trafic de droguri, între altele, contra unor cetățeni ai Australiei, Braziliei și Nigeriei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cabinet Profile | Sekretariat Kabinet Republik Indonesia (în engleză), accesat în  
  2. ^ Pemilu Asia 2009 DPR data 
  3. ^ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1908209/Joko-Widodo  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.solopos.com/2014/06/21/jokowi-ulang-tahun-bulan-dan-tahun-lahir-jokowi-mirip-soekarno-dan-soeharto-pertanda-apa-514578  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Joko Widodo, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  6. ^ http://www.globalpost.com/dispatch/news/kyodo-news-international/140313/megawati-approves-jakarta-gov-be-presidential-candidat  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.merdeka.com/iriana/profil/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ http://aceh.tribunnews.com/2015/07/17/jokowi-shalat-ied-di-masjid-rayaribuan-warga-antre-diperiksa-paspanpres  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]