Joe Satriani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Joe Satriani
Date personale
Nume la naștereJoseph Satriani
Născut (67 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Westbury⁠(d), Hempstead⁠(d), New York, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
OcupațieMuzician, compozitor, texier, producător
Limbi vorbitelimba engleză[3] Modificați la Wikidata
Alte numeSatch
Studii Carle Place High School[*][[Carle Place High School (high school in New York, United States)|​]],  Five Towns College[*][[Five Towns College (college in New York founded 1972)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalrock
blues
instrumental rock[*][[instrumental rock (type of rock music)|​]]
muzică rock and roll
hard rock[4]
jazz fusion
classic metal
Metal progresiv  Modificați la Wikidata
Instrument(e)Chitară, bas, clape, vocal, harmonica, banjo, harpă
Ani de activitate1970–prezent
Case de discuriEpic, Relativity⁠(d)
Colaborare cuAlice Cooper, Mick Jagger, Deep Purple, Steve Vai, G3⁠(d), Sammy Hagar⁠(d), Chickenfoot, Greg Kihn Band⁠(d), Crowded House⁠(d)
Discografie
Listă completă Joe Satriani discography[*][[Joe Satriani discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Joe Satriani pe 4 februarie 2005

Joseph "Satch" Satriani (n. , Westbury⁠(d), Hempstead⁠(d), New York, SUA)[5] este un chitarist american, cel mai bine cunoscut specialist în rock-ul instrumental, nominalizat la Premiile Grammy de mai multe ori. La începutul carierei, Satriani a lucrat ca instructor de chitară, iar unii elevi de-ai săi au ajuns nume importante ale muzicii rock, cum ar fi Steve Vai. Satriani a fondat turneul G3, cântând și cu mulți alți muzicieni.

În 1988, Satriani a fost ales de către Mick Jagger de la The Rolling Stones să fie chitaristul celui de-al doilea turneu solo al său. Mai târziu, în 1994, Satriani a devenit chitaristul trupei Deep Purple. Satriani a colaborat de asemenea cu o gamă largă de chitariști aparținând mai multor genuri muzicale cum ar fi Steve Vai, John Petrucci⁠(d), Eric Johnson⁠(d), Larry LaLonde⁠(d), Yngwie Malmsteen, Brian May, Patrick Rondat⁠(d), Andy Timmons⁠(d), Paul Gilbert⁠(d), Adrian Legg⁠(d) și Robert Fripp în cadrul turneelor anuale G3.

Satriani este puternic influențat de simboluri ale muzicii ca Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page și Jeff Beck. Din 1988 Satriani folosește chitara Ibanez JS Series, vândută în număr mare în magazine. În anul 2008, pe când Joe Satriani se afla în plin turneu, este invitat de către Sammy Hagar să se alăture supergrupului Chickenfoot, format din fostul vocalist al grupului Montrose și Van Halen, basistul Michael Anthony (fost component al grupului Van Halen) și toboșarul Chad Smith (Red Hot Chili Peppers).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Westbury⁠(d), New York, Satriani începe să cânte la chitară încă de la vârsta de 14 ani, fiind puternic influențat de moartea lui Jimi Hendrix. Conform declarațiilor sale, Satriani a auzit oribila veste în timpul unui antrenament de fotbal, fapt care l-a făcut să renunțe la acest sport pentru a deveni chitarist.[6] In 1974, Satriani incepe să studieze stilul de muzică jazz impreună cu Billy Bauer⁠(d) și Lenny Tristano. După o scurtă perioadă acesta începe să predea lecții de chitară unuia dintre cei mai buni studenți ai săi Steve Vai. În același timp studiază muzica la Five Towns College⁠(d).

În 1978, Satriani se mută în Berkeley California pentru a urma o carieră în muzică. În tot acest timp el continuă să predea lecții de chitară unor nume precum Kirk Hammet de la Metallica, David Bryson⁠(d) de la Counting Crows, Kevin Cadogan⁠(d) de la Third Eye Blind, Larry LaLonde⁠(d) de la Primus⁠(d) și Possessed, Alex Skolnick⁠(d) din trupa Testament, Rick Hunolt⁠(d) (ex-Exodus), Phil Kettner de la Lääz Rockit⁠(d), Geoff Tyson⁠(d) de la T-Ride⁠(d), Charlie Hunter⁠(d) și David Turin⁠(d).

Cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

Satriani își începe cariera muzicală în San Francisco într-o trupă numită The Squares. Mai apoi este invitat să cânte în trupă Greg Kihn Band⁠(d) care se afla într-un moment critic al carierei, însă a cărei generozitate l-a ajutat pe Satriani să își plătească imensa datorie de la realizarea primului album.

În 1987 cel de-al doilea album intitulat "Surfing With The Alien⁠(d)" aduce noi hituri la radio și este primul album instrumental care ajunge în topuri după mulți ani. În 1989 Satriani lansează albumul intitulat Flying in a blue dream⁠(d), speculându-se că pentru crearea acestui album artistul a fost inspirat de moartea tatălui său din același an. Cântecul "One big rush" a fost folosit ca soundtrack pentru filmul lui Cameron Crowe⁠(d), "Say anything...".

În 1992, Satriani lansează albumul "The extremist" care este apreciat de critici. Unul dintre cântecele de pe acest album intitulat "Summer Song" a avut mai multă popularitate și datorită firmei Sony, care a folosit cântecul pentru o campanie publicitară. În anul 1993, Satriani s-a alăturat trupei Deep Purple ca înlocuitor temporar al chitaristului Ritchie Blackmore în turneul japonez al trupei. Concertele au fost un succes, iar lui Satriani i s-a oferit invitația de a rămâne permanent în trupa Deep Purple, însă acesta a refuzat oferta în detrimentul unei cariere solo și a unui contract semnat cu Sony⁠(d). În anul 1996 Satriani pune bazele G3⁠(d), un concert care avea la bază trei chitariști. Versiunea originală a acestui concert i-a avut la bază pe Satriani, Vai și Eric Johnson⁠(d). Turneul G3 a continuat în mod periodic, cu Satriani ca singurul membru permanent. Pe lângă Vai și Johnson, alți chitariști de renume internațional au contribuit la acest proiect: Yngwie Malmsteen, John Petrucci⁠(d), Kenny Wayne Shepherd⁠(d), Robert Fripp, Andy Timmons⁠(d), Uli Jon Roth⁠(d), Michael Schenker⁠(d), Adrian Legg⁠(d), Paul Gilbert⁠(d), Steve Morse și Steve Lukather⁠(d). În anul 1998 Satriani lansează albumul "Crystal Planet⁠(d)", urmat de albumul "Engines of creation⁠(d)".

Anul 2000 până în prezent[modificare | modificare sursă]

Satriani cântând în Chile, 2003.

În 2002 Satriani lansează albumul "Strange beautiful music" iar in 2004 albumul "Is there love in space?". În Mai 2005, Satriani include in turneu pentru prima oara și India, având concerte în orașe precum Calcutta, Mumbai sau Delhi. În 2006, Satriani lansează albumul "Super Colossal⁠(d)". Tot în acest an el va apărea ca susținător oficial al Little Kids Rock⁠(d), o organizație non-profit care donează instrumente muzicale și oferă lecții gratuite pentru copiii din școlile Statelor Unite.

În data de 7 august 2007, relansarea albumului "Surfing With the Alien" va celebra cei 20 de ani trecuți de la lansarea acestuia din 1987. Următorul album initulat "Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock⁠(d)" va fi lansat în 1 aprilie 2008.[7] În 29 mai 2008, o nouă trupă numită Chickenfoot a luat naștere, Satriani fiind chitaristul acestei trupe. Împreună cu Sammy Hagar⁠(d), Michael Anthony⁠(d) și toboșarul de la Red Hot Chili Peppers, Chad Smith⁠(d), Satriani a lansat albumul debut album⁠(d) în data de 5 iunie 2009.[8] Cel de-al doilea album al trupei Chickenfoot s-a numit "III".

În 5 octombrie 2010, cel de-al 13-lea album Black Swans and Wormhole Wizards⁠(d) este lansat sub egida Joe Satriani.[9] Urmează la 7 mai 2013[10] "Unstoppable Momentum⁠(d)", iar cel mai recent album al său se numește "Shockwave Supernova", lansat la 24 iulie 2015. Pe 16 septembrie 2017, Satriani a anunțat lansarea următorului său album de studio, What Happens Next, prin intermediul rețelelor de socializare. Albumul a fost lansat pe 12 ianuarie 2018 în colaborare cu fostul basist al grupului Deep Purple- Glenn Hughes- și cu bateristul grupului Red Hot Chili Peppers, Chad Smith.

Stiluri și influențe[modificare | modificare sursă]

Satriani este considerat un chitarist cu o tehnică aparte. De-a lungul carierei, acesta a abordat mai multe stiluri și tehnici, incluzând legatouri. Încă de la început Satriani a fost influențat de artiști precum Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Ritchie Blackmore sau Jeff Beck.

Echipament[modificare | modificare sursă]

Sub egida Ibanez⁠(d) Satriani a lansat mai multe chitare și amplificatoare pe care le folosește în fiecare concert. Câteva exemple de chitare Ibanez din seria Joe Satriani sunt: JS1000, JS1200, JS2400, JSBDG, sau JS20th. Pedalele folosite pentru efecte, includ firma Vox și cunoscuta pedală Wah-wah. Satriani a mai semnat un parteneriat cu Planet Waves pentru a crea o linie de pene și curele pentru chitară, înfățișând desene proprii.

Surse de inspirație[modificare | modificare sursă]

Deseori Satriani face trimitere la anumite teme și povești ale genului science fiction. "Surfing with the Alien," "Back to Shalla-Bal⁠(d)," și "The Power Cosmic 2000" se referă la personajul Silver Surfer⁠(d) în timp ce "Borg Sex" are legătură cu Star Trek. Piesa "Crowd Chant" de pe albumul "Super Colossal", s-a numit inițial "Party on the Enterprise" . Acest cântec este folosit și ca o celebrare a golurilor în cadrul mai multor echipe de hockey sau fotbal din Statele Unite. Un alt cântec de pe "Super Colossal", "Redshift Riders", face referire la ideea că în viitor, când oamenii vor putea călători în tot universul, vor putea profita de efectul cosmologic și vor putea pivota pe lângă obiecte planetare de mari dimensiuni.[11] Piesa "I just wanna rock" de pe albumul "Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock", povestește despre un robot care în fuga sa dă peste un concert rock.[12]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Satriani se află pe locul doi în topul celor mai nominalizați artiști, fără a câștiga niciodată. Acesta se află la cea de-a 15-a nominalizare, pe locul întâi fiind Brian McKnight⁠(d) cu 16 nominalizări.[13][14]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Joe Satriani”, Internet Movie Database, accesat în  
 2. ^ a b http://www.satriani-fr.com/joe-satriani/biographie/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/24587363  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ Montreux Jazz Festival Database[*][[Montreux Jazz Festival Database |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
 5. ^ Prato, Greg. "Joe Satriani – Music Biography, Credits and Discography". AllMusic. Rovi Corporation⁠(d). Retrieved 2014-05-28.
 6. ^ „Joe Satriani: The Satch Tapes - 1993”. Satriani.com. . Accesat în . 
 7. ^ „NEW MUSIC BLOG: Joe Satriani”. musicradar.com. Accesat în . 
 8. ^ " All Things Loud " Jon Cohan's Drum Tech Site”. Allthingsloud.blogspot.com. Accesat în . 
 9. ^ „Joe Satriani To Release 'Black Swans And Wormhole Wizards' In October”. Roadrunnerrecords.com. Accesat în . 
 10. ^ „Joe Satriani announces 14th studio album, Unstoppable Momentum”. musicradar.com. . Accesat în . 
 11. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ „Joe Satriani - Artist Bio | Myplay: Powered by Sony Music”. Myplay. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ „Grammy Awards: Best Rock Instrumental Performance”. Rock On The Net. Accesat în . 
 14. ^ „Grammy Awards: Best Pop Instrumental Performance”. Rock On The Net. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Alte proiecte Wikimedia conțin de asemenea materiale despre acest subiect:
Citate la Wikicitat
Categorie la Commons
Joe Satriani la Wikidata