Sari la conținut

Garda Maghiară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Garda Maghiară, demonstraţie cu motociclete

Garda Maghiară (în maghiară Magyar Gárda[1]) este o organizație de extremă dreapta din Ungaria, fondată în 2007 de partidul Jobbik și scoasă în afara legii de Tribunalul Budapesta în decembrie 2008,[2] decizie confirmată în mod definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Budapesta la data de 2 iulie 2009.[3]

„Membrii asociației tradiționaliste Garda Maghiară au creat o atmosferă de teamă, iar activitățile sale - ca defilările membrilor și discursurile liderilor ei în sate sau orașe populate de romi - au încălcat demnitatea minorității romilor. ”
— Sentința Tribunalului Municipal din Budapesta.
Membri ai Gărzii Maghiare la Békéscsaba își manifestă opoziția față de Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 2009[4].

Garda Maghiară a folosit de la începutul existenței sale simboluri din recuzita formațiunilor fasciste din Ungaria interbelică.[5] Liderii formațiunii s-au remarcat printr-o retorică rasistă și xenofobă, ceea ce a dus la scoaterea formațiunii în afara legii.[6][7]

Liderii Gărzii Maghiare au declarat că doresc «să apere Ungaria pe plan fizic, moral și intelectual», Garda fiind considerată drept moștenitoarea Partidului Crucilor cu Săgeți datorită uniformei negre, a jurământului de credință, și a utilizării drapelului alb striat cu roșu, emblemă legendară a liderului tribal Árpád, emblemă instrumentalizată ideologic de Partidul Crucilor cu Săgeți.

  • septembrie-octombrie 2006: răzmerițe contra guvernului socialist;
  • 25 august 2007[8]: crearea Gărzii Maghiare, noua miliție de extremă dreaptă; primii 56 de membri depun jurământul în fața a 3.000 de simpatizanți care defilează sub ferestrele palatului prezidențial situat pe colina din Buda.
  • 21 octombrie 2007[9]: depunerea jurământului de către 600 de noi tineri recruți; în uniformă neagră, ei au defilat în Piața Eroilor, fiind susținuți de 1.500 de simpatizanți, care fluturau drapelul roșu și alb al lui Árpád.
  • decembrie 2008: Garda Maghiară a fost scoasă în afara legii de Tribunalul din Budapesta.
  • 2 iulie 2009: printr-o decizie confirmată în mod definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Budapesta, Garda Maghiară este scoasă în afara legii.

Garda Maghiară în România

[modificare | modificare sursă]

În Harghita, câțiva tineri mai exaltați au făcut demersuri, încă din 2007, pe lângă liderii Gărzii Maghiare pentru a înființa în România o subunitate, numită Plutonul Secuiesc[10]. Liderul grupului care făcea demersurile era Csibi Barna, din Miercurea Ciuc[10][11].

Garda Maghiară și-a mai făcut cunoscută prezența în 1 decembrie 2009, când un grup de șase membri s-au comportat provocator în Cluj-Napoca, cu ocazia a 91 de ani de la înființarea Batalionului Secuiesc, purtând însemne ale Ungariei Mari chiar de ziua națională a României[12].

  • Németh Miklós Attila, Kettős kereszt avagy a gárdajelenség, Budapest, Masszi Kiadó, 2008, ISBN 9639851081
  1. ^ Denumirea completă în limba maghiară este: Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, iar în limba română: Asociația Garda Maghiară pentru Protecția Tradițiilor și Culturii.
  2. ^ Garda Maghiara interzisa: ZIUA, www.ziua.ro [nefuncționalăarhivă]
  3. ^ „Garda Maghiară, interzisă definitiv > EVZ.ro”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.
  5. ^ „copie arhivă”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ Gericht löst Garde auf - Ungarn - derStandard.at › International
  7. ^ Deutschlandfunk - Gesichter Europas - Rückkehr der Gespenster?
  8. ^ « La Garde hongroise, nouvelle milice d'extrême droite » Arhivat în , la Wayback Machine., Le Figaro, 29 august 2007.
  9. ^ « Six cents jeunes d'extrême droite prêtent serment à la Garde hongroise », Le Monde, 22 octombrie 2007.
  10. ^ a b În cuibul Gărzii Maghiare, 11 ianuarie 2010, Eugen Ciufu, adevarul.ro, accesat la 28 iunie 2011
  11. ^ VIDEO Recrutări în Garda Maghiară: jurăminte sfinte și bocanci negri, 12 ianuarie 2010, Eugen Ciufu, adevarul.ro, accesat la 28 iunie 2011
  12. ^ Garda Maghiară a încins spiritele în centrul Clujului, 1 decembrie 2009, Ziua de Cluj, accesat la 28 iunie 2011

Legături externe

[modificare | modificare sursă]