Jim Morrison

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jim Morrison

James Douglas Morrison (n. 8 decembrie 1943, Florida - d. 3 iulie 1971, Paris) a fost un cântăreț, compozitor și textier american, solistul vocal și liderul formației rock psihedelice The Doors. A studiat cinematografia la UCLA.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Când era copil familia petrecea foarte multă vreme calatorind din cauza serviciului tatălui său, ofițer în Marina Militară. La sfâșitul anilor 50 Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia unde și-a încheiat și liceul. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles.

Pasionat de literatură și filosofie, Morrison a scris versuri sub influența lui Arthur Rimbaud și William Blake. Pe când era student la UCLA el a început să ia diferite tipuri de narcotice,cum ar fi LSD.

Grupul muzical The Doors[modificare | modificare sursă]

În anul 1965 l-a întâlnit pe Ray Manzarek și împreună ei au format grupul rock The Doors. Din trupă au mai făcut parte John Densmore și Robby Krieger. Denumirea grupului provine de la un vers celebru al lui William Blake, „If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite” (română Dacă ușile percepției ar fi deshise/curățate totul i-ar apărea omului ca ceea ce este, infinit”). Debutul discografic are loc 2 ani mai târziu cu albumul omonim, The Doors, apărut în 1967 sub egida editurii Elektra Records.

Morrison era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual; ca urmare și-a luat numele de "Lizard King" (regele șopârlă).

Stilul său de viață alături de formație a devenit tot mai puternic influențat de alcool și droguri. Spre sfâșitul vieții devenise aproape dependent de alcool. În 1969, în urma unui chef mai lung, Morrison a apărut beat pe scenă în fața a 13.000 spectatori în Coconut Grove, Florida. În timpul spectacolului și-a scos cămașa pe scenă și a scos degetul pe la fermoarul pantalonilor. Ca urmare a acestui gest a fost arestat sub acuzația de exhibiționism și alcoolism. A fost condamnat la șase luni de muncă silnică, în ciuda faptului că a făcut recurs. Morrison a murit înainte de rejudecarea cazului.

Morrison s-a însurat cu prietena sa Pamela Courson pe care o cunoscuse în 1966. Ea a fost aceea care l-a găsit mort în hotelul de lux din Paris. Moartea sa a fost stabilită ca fiind cauzată de un atac de cord și nu i s-a făcut autopsie. Morrison a fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris, după o ceremonie privată.

Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj și este încă vizitat zilnic de sute de fani care lasă acolo multe amintiri, cum ar fi: bilete, graffiti, țigări, prezervative. În același cimitir mai sunt îmormântați Oscar Wilde, Gertrude Stein, Edith Piaf, Frédéric Chopin, George Enescu, Honoré de Balzac, precum și numeroase alte celebrități.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]