Jiddu Krishnamurti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jiddu Krishnamurti
Date personale
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Madanapalle⁠(d), India Britanică Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Ojai⁠(d), California, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer pancreatic) Modificați la Wikidata
Cetățenie India Britanică (–)
 India (–)
 Dominionul Indiei[*] () Modificați la Wikidata
ReligieIreligiozitate Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba telugu
limba engleză[6][7] Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeK[1]  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Paris-Sorbona[*]  Modificați la Wikidata
PremiiMedalia pentru pace a Națiunilor Unite[*] ()  Modificați la Wikidata
Profesor pentruHarold Lehman[*][[Harold Lehman (American painter and muralist)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Jiddu Krishnamurti (în limba telugu:జిడ్డు కృష్ణమూర్తి; n. , Madanapalle⁠(d), India Britanică – d. , Ojai⁠(d), California, SUA) a fost un filozof și predicator spiritual indian, care, începând din anii 1920 a activat mai ales în Statele Unite, în Marea Britanie și în India natală.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Jiddu Krishnamurti s-a născut pe 12 mai 1895 în orașul Madanapalle din actualul stat indian Andhra Pradesh, pe atunci sub dominație britanică. Tatăl său, Narianiah Jiddu, a fost funcționar în administrația britanică din India. În 1903 familia s-a mutat în Cudappah, unde Krishnamurti s-a îmbolnăvit de malarie și a avut mult de suferit de pe urma acesteia, fiind un copil trist, devenind o fire închisă și visătoare. Krishnamurti a fost foarte atașat de mama sa, Sanjeevamma, care a murit când el avea doar 10 ani. Părinții săi au fost veri de gradul II și au avut 11 copii, din care numai 6 au supraviețuit copilăriei. Ei erau vegetarieni convinși și aruncau orice mâncare nepotrivită regulilor lor alimentare. Multă vreme în copilărie Kirshnamurti a fost considerat bolnav mintal și a fost bătut frecvent, atât la școală, de către profesori, cât și acasă de către tatăl său. Câteva decenii mai târziu, Krishnamurti a scris despre copilăria sa, analizând-o din punct de vedere psihologic.

În 1909, C.W. Leadbeater, un teosof și clarvăzător cunoscut, l-a întâlnit pe Krishnamurti și a afirmat că ” acest copil are o aură extraordinară, susținută de lipsa de egoism. “. El a remarcat și expresivitatea feței acestui băiat, care era parcă de neclintit. C.W. Leadbeater s-a convins din acel moment că acest băiat va deveni un mare învățător.

Krishnamurti a urmat învățămintele clarvăzătorului și a fost, în cele din urmă, luat sub protecția mai multor conducători spirituali care i-au prezis un mare viitor ca educator al generațiilor viitoare. Krishnamurti a fost instruit in multe discipline, de la arta meditației, până la ore de sport speciale, în care a arătat capacități extraordinare. Nu era deloc de acord cu forma de educație generală și după mai multe încercări, a renunțat la studii de acest fel. A reușit, în schimb, să învețe destul de repede să vorbească fluent engleza și italiana și a arătat îndemânări deosebite în mecanică, reușind să desfacă și să reasambleze mașinării complicate.

Unii fruntași ai teosofiei au ajuns să creadă că el este Mesia. La maturitate, Krishnamurti a negat acest lucru și a cerut dizolvarea organizației care susținea acest mesaj.[8]

În aprilie 1911 a fost luat în Anglia.

După primul război mondial (1914), Krishnamurti a vizitat mai multe țări, unde a ținut discursuri și lecturi privind pacea pe Pământ. Cu timpul și-a cristalizat învățătura. Odată cu înaintarea în vârstă, Krishnamurti a început să dezbată intens probleme precum moartea, viața, sentimentele, gândirea și multe alte subiecte de acest fel. În 1985 i s-a conferit Medalia pentru pace a O.N.U. Krishnamurti a fost un maestru spiritual care a susținut că oamenii nu au nevoie de dogme, de ritualuri și de maeștri spirituali pentru a ajunge la iluminare. El vedea rădăcina tuturor relelor în clasificările elaborate de intelect.

J. Krishnamurti a murit la 17 februarie 1986 la Ojai, în California, la vârsta de 90 de ani, după ce și-a petrecut o mare parte a vieții în India, Anglia și Statele Unite ale Americii.

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

  • 1985- Medalia pentru pace a Națiunilor Unite

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Jiddu Krishnamurti, Gran Enciclopèdia Catalana 
  4. ^ a b c d Jiddu Krishnamurti, Internet Philosophy Ontology project, accesat în  
  5. ^ a b c d Jiddu Krishnamurti, AlKindi 
  6. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ „Jiddu Krishnamurti”. Encyclopedia.com. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]