Jean de Vienne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jean de Vienne
Jean de Vienne.png
Jean de Vienne
Date personale
Născut [1]
Dole, Franța
Decedat (55 de ani)
Nicopole, Bulgaria
Cetățenie Franța
Ocupație Cavaler
Activitate
Activitate
A luptat pentru 22px Franța
Ani de serviciu 1360 - 1396
Gradul Amiral al Franței
Decorații și distincții
Coat of arms Jean de Vienne.png

Jean de Vienne (1341, Dole25 septembrie 1396, Nicopole (Bulgaria)) a fost un cavaler francez și amiral al Franței în timpul Războiului de 100 de ani. Jean de Vienne s-a născut în Dole, în ceea ce este acum Franche-Comté.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

Ca nobil, și-a început cariera militară la vârsta de 19 ani, ca la 21 să ajungă cavaler.

La vârsta de 24, de Vienne a fost făcut căpitan-general pentru Franche-Comté. În 1373, Carol al V-lea l-a numit amiral al Franței. De Vienne a reorganizat marina, a început un program important de construcție, a creat o gardă de coastă eficientă, paza de navigare, a montat ceasuri de-a lungul coastelor și a atribuit licențe pentru construirea și vânzarea de nave.

Jean de Vienne a fost unul dintre primii care au înțeles că numai prin operațiuni navale ar putea afecta grav Anglia. În acest scop, el a cerut un sprijin puternic din partea monarhiei franceze și a efectuat mai multe expediții în porturile din sudul Angliei.

Între 1381 și 1385, de Vienne a luptat împotriva flamanzilor, în special în timpul bătăliei de Roosebeke. În căutarea visului său de a pune în pericol Anglia, în 1385 el a folosit o flotă formată din 180 de nave care să debarce o armată în Scoția cu intenția de a invada teritoriul englez, dar trupele au fost obligate să se retragă.[2] După ce Carol al VI-lea l-a succedat pe tatăl său, Carol al V-lea, la tronul Franței, marina a fost lăsată de izbeliște, deoarece regele nu împărtășea îngrijorarea tatălui său pentru afacerile navale. Dezamăgit, de Vienne a participat la asediul Mahdiei și s-a alăturat în cruciada regelui Sigismund al Ungariei împotriva turcilor. A fost ucis în bătălia de la Nicopole, de pe teritoriul actualei Bulgarii.

Moștenirea[modificare | modificare sursă]

Câteva vase din Marina Franței au fost numite după Jean de Vienne, cele mai notabile fiind:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Jean de Vienne", Gemeinsame Normdatei, accesat la 15 octombrie 2015 
  2. ^ Jager, Eric (2004). The Last Duel. London: Century. ISBN 0-7126-6190-5