Jean de Vienne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jean de Vienne
Jean de Vienne.png
Jean de Vienne
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Dole, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani) Modificați la Wikidata
Nicopole, Bulgaria Modificați la Wikidata
CetățenieBannière de France style 1500.svg Franța Modificați la Wikidata
OcupațieCavaler Modificați la Wikidata
Activitate
Activitate
A luptat pentru22px Franța
Ani de serviciu1360 - 1396
GradulAmiral al Franței
Decorații și distincții

Jean de Vienne (1341, Dole25 septembrie 1396, Nicopole (Bulgaria)) a fost un cavaler francez și amiral al Franței în timpul Războiului de 100 de ani. Jean de Vienne s-a născut în Dole, în ceea ce este acum Franche-Comté.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

Ca nobil, și-a început cariera militară la vârsta de 19 ani, ca la 21 să ajungă cavaler.

La vârsta de 24, de Vienne a fost făcut căpitan-general pentru Franche-Comté. În 1373, Carol al V-lea l-a numit amiral al Franței. De Vienne a reorganizat marina, a început un program important de construcție, a creat o gardă de coastă eficientă, paza de navigare, a montat ceasuri de-a lungul coastelor și a atribuit licențe pentru construirea și vânzarea de nave.

Jean de Vienne a fost unul dintre primii care au înțeles că numai prin operațiuni navale ar putea afecta grav Anglia. În acest scop, el a cerut un sprijin puternic din partea monarhiei franceze și a efectuat mai multe expediții în porturile din sudul Angliei.

Între 1381 și 1385, de Vienne a luptat împotriva flamanzilor, în special în timpul bătăliei de Roosebeke. În căutarea visului său de a pune în pericol Anglia, în 1385 el a folosit o flotă formată din 180 de nave care să debarce o armată în Scoția cu intenția de a invada teritoriul englez, dar trupele au fost obligate să se retragă.[2] După ce Carol al VI-lea l-a succedat pe tatăl său, Carol al V-lea, la tronul Franței, marina a fost lăsată de izbeliște, deoarece regele nu împărtășea îngrijorarea tatălui său pentru afacerile navale. Dezamăgit, de Vienne a participat la asediul Mahdiei și s-a alăturat în cruciada regelui Sigismund al Ungariei împotriva turcilor. A fost ucis în bătălia de la Nicopole, de pe teritoriul actualei Bulgarii.

Moștenirea[modificare | modificare sursă]

Câteva vase din Marina Franței au fost numite după Jean de Vienne, cele mai notabile fiind:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Jean de Vienne”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Jager, Eric (). The Last Duel. London: Century. ISBN 0-7126-6190-5.