Jean-Victor Poncelet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jean-Victor Poncelet
Jean-Victor Poncelet.jpg
Date personale
Născut 1 iulie 1788
Metz, Franța
Decedat 22 decembrie 1867
Paris, Franța
Naționalitate franceză Franța
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
om politic
fizician
profesor universitar
inginer Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență Metz, mai târziu Paris
Domeniu matematician, inginer
Instituție École d’Application din Metz, Universitatea din Paris, École polytechnique
Alma Mater   Modificați la Wikidata
Organizații   Modificați la Wikidata
Conducător de doctorat Gaspard Monge
Cunoscut pentru contribuții în geometrie proiectivă
Semnătură
Ponce sig.jpg

Jean-Victor Poncelet (n. 1 iulie 1788 - d. 22 decembrie 1867) a fost un matematician, inginer francez și director al celebrului institut de învățământ superior, École Polytechnique. Prin contribuțiile sale, a revigorat domeniul geometriei proiective, al cărui pionier a fost Gérard Desargues.[1]

Printre contribuțiile sale notabile, putem menționa: aplicațiile în geometria proiectivă ale noțiunii de pol și polară, ale relației de conjugare armonică, studii asupra teoremei lui Feuerbach, asupra numerelor complexe sau despre principiul dualității în geometria proiectivă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A studiat la École Polytechnique. După obținerea diplomei, intră în corpul inginerilor militari. A participat la războaiele lui Napoleon împotriva Imperiului Țarist din 1812. Din nefericire, este capturat și ținut prizonier până în 1814.[2]

Ca profesor, a predat mecanica la școala École d’Application din orașul natal, Metz. În această perioadă, publică lucrarea Introduction à la mécanique industrielle, în care prezintă unele îmbunătățiri la turbina cu gaze și cea hidraulică.[3] A introdus denumirea lucru mecanic pentru mărimea produs dintre forță și deplasare.

Mai târziu, activează ca profesor la Facultatea de Științe din cadrul prestigioasei Universități din Paris, unde rămâne până în 1850, când se retrage din activitate. În acestă perioadă scrie Applications d'analyse et de géométrie, care va fi introducerea la lucrarea sa anterioară, Traité des propriétés projectives des figures.

În onoarea lui Poncelet, în 1868 a fost instituit un premiu care îi poartă numele și care este acordat de către Academia Franceză de Științe celor care aduceau contribuții meritorii în matematica aplicată. De asemenea, o unitate de măsură pentru putere, utilizată în Franța înaintea introducerii calului putere îi poartă numele.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

Teorema Poncelet-Steiner[modificare | modificare sursă]

În 1822, Poncelet sugerează următoarea afirmație: Toate construcțiile geometrice care se realizează doar cu rigla și compasul pot fi executate utilizând numai rigla, cu condiția să existe trasat un cerc și al cărui centru să fie cunoscut. Matematicianul elvețian Jakob Steiner demonstrează această teoremă în 1833.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • (1822) Traité des propriétés projectives des figures
  • (1826) Cours de mécanique appliqué aux machines
  • (1829) Introduction à la mécanique industrielle
  • (1862/64) Applications d'analyse et de géométrie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Britannica Online Encyclopedia
  2. ^ Eric W. Weisstein, Poncelet, Jean-Victor
  3. ^ James B. Calvert, Turbines

Legături externe[modificare | modificare sursă]