Javier Milei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Javier Milei
Date personale
Nume la naștereJavier Gerardo Milei Modificați la Wikidata
Născut (53 de ani) Modificați la Wikidata
Buenos Aires, Argentina Modificați la Wikidata
Frați și suroriKarina Milei[*][11] Modificați la Wikidata
Cetățenie Argentina Modificați la Wikidata
EtnieCroats in Argentina[*][[Croats in Argentina |​]] Modificați la Wikidata
Religiecatolicism[12] Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
scriitor
profesor
prezentator[*]
prezentator de radio[*]
politician
comentator
funcționar public[*]
fotbalist Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBuenos Aires Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Președintele Argentinei[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
Precedat deAlberto Fernández
Deputat al Argentinei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaBuenos Aires
Presidente del Partido Libertario (Argentina) Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[2]

Partid politicLa Libertad Avanza[*][[La Libertad Avanza (Argentine political coalition)|​]] (din )
Avanza Libertad[*][[Avanza Libertad (Argentine political coalition)|​]] ()
Partido Libertario[*][[Partido Libertario (political party in Argentina)|​]]
Ideologiepaleolibertarianism[*][3]
libertarianism[4]
minarhism[3]
anarho-capitalism[5]
conservatorism[6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Alma materInstituto de Desarrollo Económico y Social[*][[Instituto de Desarrollo Económico y Social (Organization)|​]] (master în teorie economică[*])
Universidad de Belgrano[*][[Universidad de Belgrano (private university in Argentina)|​]] (diplomă de licență în economie[*])
Universidad Torcuato Di Tella[*][[Universidad Torcuato Di Tella (private university in Argentina)|​]] (master în economie)
Colegio Cardenal Copello[*][[Colegio Cardenal Copello |​]] ()[10]
Semnătură
Prezență online

Javier Gerardo Milei (/miˈleɪ/ mee-LAY, pronunție spaniolă: [xaˈβjeɾ xeˈɾaɾ.ðo miˈlej]; n. , Buenos Aires, Argentina) este un politician, economist și autor argentinian care este președintele ales al Argentinei.[13][14] Înainte de ascensiunea sa în politică, Milei a fost cunoscut ca economist, ca autor de cărți de economie și politică și pentru filosofia sa politică distinctă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Viața timpurie și cariera[modificare | modificare sursă]

Milei s-a născut la Palermo, Buenos Aires, la 22 octombrie 1970. Mama sa Alicia era casnică în timp ce tatăl său Norberto era șofer de autobuz. Familia lui este de origine italiană. Milei a crescut în cartierul Villa Devoto și a urmat școli catolice și universități private. A urmat liceul Cardenal Copello, iar mai târziu s-a mutat la Sáenz Peña, Buenos Aires. La școală, a fost supranumit El Loco („Nebunul”) datorită izbucnirilor sale și retoricii agresive care l-au făcut mai târziu celebru.  La sfârșitul adolescenței și la vârsta adultă, el a fost portar pentru Chacarita Juniors până în 1989.

Milei a spus că a decis să renunțe la fotbal și să se angajeze pe deplin într-o carieră în economie la vârsta de 18 ani, în timpul hiperinflației din 1989, spre sfârșitul guvernului lui Raúl Alfonsín. El studia economia introductivă și legea cererii și ofertei: când prețurile cresc, cererea scade. El a crezut că o astfel de lege părea să fie în contradicție cu criza în curs de desfășurare, deoarece a văzut oameni încercând cu disperare să apuce mărfuri în supermarketuri în timp ce prețurile creșteau și a considerat că trebuie să studieze mai detaliat economia pentru a înțelege. Despre copilărie, a spus că părinții l-au bătut și l-au abuzat verbal, ceea ce l-a făcut să nu le mai vorbească timp de un deceniu; a fost întreținut de sora sa mai mică Karina și de bunica sa maternă. A cântat în trupa de cover-uri Everest, care a cântat în mare parte cover-urile lui Rolling Stones.

Educație și carieră academică[modificare | modificare sursă]

Milei a obținut o diplomă în economie de la Universitatea privată din Belgrano (licență) și a primit două diplome de master de la Instituto de Desarrollo Económico y Social și de la Universitatea privată Torcuato di Tella.

Timp de peste douăzeci și unu de ani, Milei a fost profesor de macroeconomie, economia creșterii, microeconomie și matematică pentru economiști. Este specialist în creștere economică și a predat mai multe discipline economice în universitățile argentiniene și în străinătate. A scris peste cincizeci de lucrări academice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Asunción de Javier Milei, en vivo: los actos del nuevo presidente de la Argentina, minuto a minuto (în spaniolă), , accesat în  
  2. ^ https://twitter.com/giacodiego/status/1099664654404644864  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b https://www.revistaanfibia.com/javier-milei-el-libertario-peinado-por-el-mercado/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.bbc.com/mundo/articles/c19l9k4j9g4o  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.gazetadopovo.com.br/ideias/o-que-e-o-anarcocapitalismo-defendido-pelo-argentino-javier-milei/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.france24.com/es/am%C3%A9rica-latina/20230815-a-qu%C3%A9-obedece-el-triunfo-de-javier-milei-en-las-primarias-de-argentina  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.vozdeamerica.com/a/controvertido-economista-argentino-sube-encuestas-presidenciales/7112676.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://www.sandiegouniontribune.com/en-espanol/noticias/story/2023-05-28/controvertido-y-excentrico-economista-argentino-sube-en-encuestas-para-las-presidenciales  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ https://www.eldiarioar.com/mundo/ultraderecha-arma-nuevas-alianzas-crecer-america-latina_130_8493638.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ https://www.lanacion.com.ar/lifestyle/instituto-cardenal-copello-como-es-el-colegio-al-que-el-presidente-milei-regreso-hoy-36-anos-despues-nid06032024/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ https://www.emol.com/noticias/Internacional/2023/02/23/1087467/quien-es-karina-milei-argentina.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ https://caras.perfil.com/noticias/celebridades/que-es-el-noajismo-el-movimiento-religioso-que-sigue-javier-milei-presidente-de-argentina.phtml https://twitter.com/JMilei/status/915941489125003265, https://caras.perfil.com/noticias/celebridades/que-es-el-noajismo-el-movimiento-religioso-que-sigue-javier-milei-presidente-de-argentina.phtml Verificați valoarea |url= (ajutor)  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ Florina Ilicea (), Javier Milei va fi noul președinte al Argentinei și promite „sfârșitul decadenței”. Ce schimbări anunță, adevarul.ro 
  14. ^ Phillips, Tom; Salomón, Josefina; Iglesia, Facundo (), Argentina presidential election: far-right libertarian Javier Milei wins after rival concedes (în engleză), The Guardian, ISSN 0261-3077