Jacques Vallée

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jacques Vallée
Allen Hynek Jacques Vallee 1.jpg
Jacques Vallée (dreapta) cu J. Allen Hynek
Date personale
Născut24 septembrie 1939
Pontoise, Val-d'Oise, Franța
CetățenieFlag of France.svg Franța
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieinformatician, ufolog
Activitate
DomiciliuSan Francisco  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea din Paris
Universitatea Lille[*]
Northwestern University[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Jacques Fabrice Vallée (n. 24 septembrie 1939, Pontoise, Val-d'Oise, Franța) este un informatician, autor, ufolog și fost astronom care locuiește în San Francisco, California.

În știință mainstream, Vallée este notabil pentru co-dezvoltarea primei cartografieri computerizate a planetei Marte de către NASA și pentru munca sa de la SRI International în crearea ARPANET, un precursor al Internetului modern. Vallée este, de asemenea, o figură importantă în studiul obiectelor zburătoare neidentificate (OZN-uri), în primul rând remarcat pentru apărarea legitimității științifice a ipotezei extraterestre și mai târziu pentru promovarea ipotezei interdimensionale.

Munca de cercetare a OZN-urilor și cea academică[modificare | modificare sursă]

În mai 1955, Vallée a zărit pentru prima oară un obiect neidentificat care zbura pe deasupra casei sale din Pontoise. Șase ani mai târziu, în 1961, în timp ce lucra cu membri ai Comisiei Spațiale Franceze, Vallée a fost martorul distrugerii unor benzi de urmărire a unui obiect necunoscut aflat pe orbita Pământului. Obiectul era un satelit retrograd - adică un satelit aflat pe orbita Pământului care se mișcă într-o direcție opusă rotației Pământului. În momentul în care s-a făcut această observație, nu existau rachete suficient de puternice pentru a lansa un astfel de satelit, astfel încât echipa de cercetare a fost extrem de entuziasmată și a presupus că gravitația Pământului a capturat un satelit natural (un asteroid). Dar un superior al acestora a venit și a șters banda magnetică. Aceste evenimente au făcut ca Vallée să devină pentru mult timp interesat de fenomenul OZN.

La mijlocul anilor 1960, la fel ca mulți alți ufologi, Vallée a încercat inițial să valideze populara ipoteză extraterestră. Renumitul ufolog Jerome Clark[1] susține că primele două cărți ale lui Vallée despre OZN-uri au fost printre cele mai sofisticate apărări științifice ale ipotezei extraterestre.

Cu toate acestea, prin 1969, concluziile lui Vallee s-au schimbat, iar el a declarat public că ipoteză extraterestră era prea îngustă și ignora prea multe date. Vallée a început să exploreze conexiunile dintre OZN-uri, culte, mișcări religioase, demoni, îngeri, fantome, observația unor criptide și fenomene psihice. Speculațiile privind aceste potențiale legături au fost mai întâi descrise în a treia carte ufologică a lui Vallee, Passport to Magonia: From Folklore to Flying Saucers (Pașaport pentru Magonia: de la folclor la farfuriile zburătoare).

Ca o alternativă la ipoteza vizitei extraterestre, Vallée a sugerat o ipoteză a vizitei multidimensionale. Această ipoteză reprezintă o prelungire a ipotezei extraterestre în care extratereștrii ar putea veni de oriunde. Entitățile ar putea fi multidimensionale, dincolo de spațiu-timp și astfel ar putea coexista cu oamenii, dar ar rămâne neobservate.

Opoziția lui Vallée la populara ipoteza extraterestră nu a fost bine primită de către ufologi proeminenți din SUA, prin urmare, el a fost considerat un proscris. Chiar și Vallée se referea la sine însuși ca la un "eretic printre eretici".

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

Cărți traduse în limba română[modificare | modificare sursă]

  • O.Z.N. - Confruntări, Ed. Valdo, București, 1994.
  • Alte dimensiuni, Editura Savas Press, 1993

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clark, Jerome, The UFO Encyclopedia: 2nd Edition; Volume 1, A-K; Omnigraphics, Inc, 1998, ISBN 0-7808-0097-4

Legături externe[modificare | modificare sursă]