Irena Boclincă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Irena Boclincă
Date personale
Născută (38 de ani)
Zăicani, Râșcani, URSS, azi Republica Moldova
Partener(i)Ștefan Nedelcu
Cetățenie Republica Moldova
 România
Etnieromâncă
Ocupațiefostă actriță al Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău
Activitate
Alma materAcademia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
Ani de activitate2014 - prezent

Irena Boclincă (n. 4 decembrie 1980, Zăicani, Râșcani, RSS Moldovenească, URSS) este o actriță de teatru din Republica Moldova, care în prezent activează și locuiește în București,[1] fostă actriță a Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău.[2][3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Irena Boclincă a absolvit Colegiul de Medicină din Bălți, [4] ulterior și-a făcut studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova, studiile de master le-a urmat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. În prezent Irena Boclincă este actriță la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” din București.[5]

Irena Boclincă a devenit populară în Republica Moldova datorită numeroaselor roluri comice, de satiră, dramatice, printre care interpretării celebrei artiste franceze Edith Piaf, jucate pe scena Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău timp de șapte ani, dar și datorită rolurilor jucate pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, de asemenea s-a remarcat în cadrul emisiunii de satiră din Republica Moldova „Ora de ras” de la Jurnal TV prezentată de actorii moldoveni: Constantin Cheianu și Anatol Durbală, interpretând rolul personajului Simona.[6][7] [8]

În februarie 2019 a devenit cunoscută publicului larg din România datorită apariției acesteia în cadrul emisiunii iUmor de la Antena 1 din București, România imitând-o pe Viorica Dăncilă, prim-ministru al României.[9][10][11] În data de 1 iunie, ea a câștigat sezonul 6 iUmor,iar banii castigati au fost donati concurentului Vasi Borcan care se află imobilizat într-un scaun cu rotile.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Cine este actrița care a imitat-o perfect pe Viorica Dăncilă la iUmor și care este visul pe care speră să-l îndeplinească odată cu apariția de la Antena 1 VIDEO”. adevarul.ro. . 
 2. ^ „Moldoveanca Irena Boclincă a imitat-o perfect pe Prim-ministrul României și a stârnit hohote de râs la iUmor! Vezi video”. unica.md. . Accesat în . 
 3. ^ Irina Nechit (). „Irena Boclincă, învingătoare la Bacău”. jc.md. Accesat în . 
 4. ^ Irina Nechit (). „Actrița Irene Boclincă a absolvit și Colegiul de Medicină! „Acum tratez oamenii cu teatru" (Video)”. ea.md. Accesat în . 
 5. ^ Lena Negru (). „Irena Boclincă: „Vă iubesc și mi-e dor!". jc.md. Accesat în . 
 6. ^ Lena Negru (). „Irena Boclincă: „Vă iubesc și mi-e dor!". jc.md. Accesat în . 
 7. ^ Cristina Blanuta (). „CINE ESTE, DE FAPT, IRENA BOCLINCĂ, TÂNĂRA CARE A INTERPRETAT-O PE VIORICA DANCILĂ LA IUMOR. O STII DE LA PRO TV. VIDEO”. cancan.ro. Accesat în . 
 8. ^ „Foto. Acum toată România îi spune Dăncilă de la iUmor. Puțini sunt cei care știu cum arată Irena Boclincă!”. a1.ro. . Accesat în . 
 9. ^ Ioana Bucur (). „Lume! Lume! Vizită oficială pe scena „iUmor": „Cum ar fi să câștige Viorica Dăncilă iUmor?". a1.ro. Accesat în . 
 10. ^ iUmor (). „Sosia Vioricăi Dancilă, anunț important: "Am preluat portofelul de ministru ca să diminuez țara". youtube.com. 
 11. ^ Nadia Darie (). „Lider la Feminin: Irena Boclincă, actrița care tratează oamenii cu teatrul”. EA.md. Accesat în .