Comisia Mixtă de Dialog Teologic Catolic-Ortodox

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Comisia Mixtă de Dialog Teologic Catolic-Ortodox este cadrul oficial în care teologi catolici și ortodocși caută soluții pentru realizarea unității dintre Biserica Catolică și bisericile ortodoxe. Comisia s-a constituit ca urmare a declarației comune a papei Ioan Paul al II-lea și a patriarhului Demetrios I, declarație făcută pe 30 noiembrie 1979 la Constantinopol.

Întâlniri ale comisiei[modificare | modificare sursă]

Membri ai comisiei[modificare | modificare sursă]

Comisia este alcătuită din 60 de membri, dintre care jumătate catolici și jumătate ortodocși. Copreședinți ai întâlnirii din 2006 au fost cardinalul Walter Kasper și mitropolitul Ioannis Zizioulas. Delegat din partea BOR la întâlnirea din septembrie 2006 de la Belgrad a fost Petroniu Florea, episcop vicar de Oradea. BRU a fost reprezentată de Florentin Crihălmeanu, episcop al Episcopiei de Cluj-Gherla. Unul din membrii marcanți ai comisiei este arhiepiscopul Vienei, cardinalul Christoph Schönborn OP.

Delegații BOR la cea de-a douăsprezecea sesiune plenară au fost episcopul vicar patriarhal Ciprian Spiridon și profesorul Ioan Ică de la Sibiu.[1]

Întâlnirea de la Amman[modificare | modificare sursă]

A treisprezecea sesiune plenară urma să aibă loc inițial în Serbia, cu Biserica Ortodoxă Sârbă drept gazdă a întâlnirii. Sesiunea a fost amânată și mutată la Amman, în Iordania, cu Patriarhia Greacă a Ierusalimului drept gazdă.[2] În preajma sesiunii de la Amman a avut loc la București o întâlnire între patriarhul Daniel și mitropolitul Ilarion Alfeiev, conducătorul Departamentului de Relații Externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.[3]

În data de 22 septembrie 2014, concomitent cu lucrările comisiei, agenția rusă Interfax a dat publicității un interviu cu mitropolitul Alfeiev, în care acesta critică atitudinea provestică a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina și califică bisericile greco-catolice drept „rană deschisă în trupul creștinătății.”[4] Biserica Ortodoxă Rusă a blocat adoptarea documentului de convergență elaborat de comisia pregătitoare și a repus în discuție un document deja adoptat în 2007 la Ravenna, despre natura Bisericii.[5] Delegația Bisericii Ortodoxe Ruse s-a retras în 2007 de la lucrările plenare, din cauza unei divergențe cu Patriarhia de Constantinopol cu privire la jurisdicția canonică asupra Bisericii Ortodoxe din Estonia.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]