Iosif Maslennikov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iosif Maslennikov
Date personale
Născut (45 de ani) Modificați la Wikidata
Slobozia, raionul Slobozia, Нистрения / Transnistria Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste ()
 Republica Moldova
 Ucraina (–)
 Rusia Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieegumen
prezbiter[*]
preot Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Iosif Maslennikov (născut Alexei Maslennikov, în ucraineană Іосиф Маслєнніков; n. , Slobozia, raionul Slobozia, Нистрения / Transnistria) este un episcop ucrainean din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), episcop de Romnî și Burîn.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în orașul Slobozia din RSS Moldovenească (actualmente Transnistria, R. Moldova). Începând cu 1992 locuiește în Ucraina. La 24 martie 1996 a fost hirotonit diacon de către episcopul de Zaporojie și Melitopol, Vasili. La 7 ianuarie 1997 a fost hirotonit preot, iar la 4 aprilie a aceluiași an a fost tuns în monahism cu numele Iosif. În 2001 a fost numit egumen. În 2004 a obținut o diplomă de la seminarul teologic din Belgorod, iar în 2006 a absolvit Academia Teologică din Kiev.

Între 1997 și 2005 a slujit în bisericile Sf. Dmitri Solunski și Sf. Oleg din Astrahan. În iulie 2005 a fost repartizat la parohia Învierii Domnului din Vitebsk. Din decembrie 2006 a fost pastor al parohiei Sf. Gheorghe din Zaporojie. La 19 iunie 2008 i s-a acordat titlul de arhimandrit.

La 11 noiembrie 2008 a fost numit episcop de Volno, vicar al Eparhiei de Zaporojie. Hirotonia episcopală a avut loc pe 18 noiembrie 2008 în Lavra Peșterilor din Kiev, cu participarea mitropolitului Kievului și a întregii Ucrainei, Vladimir, arhiepiscopii de Belgorod și Staro-Skolsk și Mitrofan din Bialystok și Bohuslav etc.[1]

Din aprilie 2009 până în decembrie 2010 a fost episcopul Eparhiei Zaporojie. La 25 decembrie 2010, Sinodul Bisericii l-a transferat la catedralele din Konotop și Hluhiv.

În 2011 s-a alăturat Consiliului Superior al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei.[2]

În 2012 a fost numit vicar al Eparhiei de Konotop.[3][4]

La 17 august 2015 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • ru Biografie pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ucrainene