Ion Stici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion Stici
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Central din Chișinău Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
publicist Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea de Stat din Moldova ()

Ion Stici (n. 14 martie 1938, Văratic[necesită citare], Basarabia, România – d. 17 iunie 2012, Chișinău, Republica Moldova) a fost un gazetar și publicist basarabean.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit școala medie în satul Proscureni[necesită citare], raionul Râșcani. În același an a fost admis la facultatea de istorie și filologie a Institutului pedagogic din Chișinău. A absolvit Universitatea de stat din Chișinău în anul 1962, întrucât instituțiile amintite au fuzionat în anul 1960 prin decizia forurilor superioare. A predat istoria în satele Rădeni, raionul Ungheni și în satul Bardar, raionul Hâncești. Și-a făcut serviciul militar în Armata sovietică în anii 1962-1964. În anii 1964-1966 a predat istoria și limba română în satul natal. În anul 1966, la recomandarea lui Dumitru Matcovschi și Anatol Ciocanu, a devenit corespondent al secției învățământ al ziarului „Moldova Socialistă”.Fost membru PCUS .

În anii 1972-1974 a studiat la secția de jurnalistică a școlii superioare de partid din Moscova, suplinind concomitent și funcțiile de corespondent al gazetei din Chișinău. Ulterior a fost consecutiv corespondent-superior, șef de secție, redactor-șef adjunct al gazetei „Moldova Socialistă”. Ultima funcție a deținut-o timp de 19 ani, între 1975-1994. Între timp, după cucerirea independenței de către Republica Moldova, gazeta „Moldova Socialistă” s-a transformat în „Moldova Suverană”, Ion Stici participând activ la aceste transformări. Toți acești ani a condus activitatea gazetei în sfera învățământului, științei, culturii, artelor, medicinii și sportului, iar în anii 1990 a coordonat și activitatea internațională a cotidianului.

A fost decorat cu titlul onorific „Om emerit” al Republicii Moldova în 1998.[1]

A decedat în urma unei afecțiuni digestive. Este înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Privind conferirea de distincţii de stat domnilor Victor CIUŞ şi Ion STICI”. . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Biblioteca Națională a Republicii Moldova//Calendarul Național, 2008
  • Necrolog de Ion Proca: Ia priviți-i cum se duc, ia priviți-i cum se sting [in memoriam: Ion Stici, Nicolae Bătrâni, Anatol Ciocanu] Săptămîna : Revista social-politică. – 2012. – 22 iun. – P. 4

Legături externe[modificare | modificare sursă]