Ion Furnică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion Furnică
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Manta, raionul Cahul, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiedansator[*] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiPremiul de stat al URSS
Ordinul Steagul Roșu al Muncii  Modificați la Wikidata

Ion Furnică (n. , Manta, raionul Cahul, Republica Moldova – d. , Chișinău, Republica Moldova) a fost un dansator sovietic și moldovean, distins cu titlul de „Artist al Poporului” (1960) din RSS Moldovenească și Premiul de stat (1972) al URSS.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Manta din județul Cahul, Basarabia (România interbelică). A fost al patrulea din cei 7 copii ai familiei lui Dumitru și Tudorei Furnică.[1] Și-a început activitatea în anul 1949, la Ansamblul de dansuri populare „Joc”. Printre cele mai cunoscute dansuri și scenete coregrafice cu participarea sa au fost: „M-am pornit la Chișinău”, „Baba mea”, rolul unui băiat în duetul На винограднике („La vie”), unui comandant în Котовцы („Kotovțî”), unui tânăr îndrăgostit în „Păcală”, unui lăutar în Скрипка („Vioara”).[2] În 1957, la Festivalul de dans sovietic din Moscova, dansul „M-am pornit la Chișinău” jucat de Ion Furnică, Spiridon Mocanu, Liubomir Iorga și Nadejda Gorodețchi a luat marele premiu și medalia de aur.

A apărut pe scene din România, Belgia, Brazilia, Mexic, Germania, Ungaria, Chile, Cuba și alte țări.[3] A fost laureat al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților din București (1953) și Moscova (1957).

Din 1972 a fost director artistic al ansamblului de dansuri populare „Ciocîrlia”. A lucrat și ca coregraf în ansamblurile „Tinerețea” ale Universității Tehnice din Moldova,[4] „Spicușor” al Universității Agrare de Stat din Moldova, la Centrul pentru creativitate pentru copii și tineri „Miorița” din Chișinău.

A decedat la 28 iulie 2015.[2] A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Veșnic tânăr ca o Horă" – Ion Furnică”. biblioart.wordpress.com. Accesat în . 
  2. ^ a b „S-a stins din viață dansatorul Ion Furnică”. moldpres.md. Accesat în . 
  3. ^ „Ион Фурникэ: Биография”. kino-teatr.ru. Accesat în . 
  4. ^ „Ansamblul de Muzică și Dans Popular „Tinerețea" — „Colectiv-Model" al UTM”. utm.md. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Țarălungă, Antip. Ion Furnică – celebru dansator moldav / Academia de Științe a Moldovei. Institutul Patrimoniului Cultural. Societatea Academică de Folclor „Comoara”. – Chișinău : Grafema Libris, 2006. – 192 p.