Intercity-Express

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
ICE 3
Rețeaua ICE în Germania
Roșu: 300 km/h
Portocaliu: 250 km/h
Albastru: 200 km/h
Gri: Linii convenționale

Intercity-Express, pe scurt ICE, este un sistem german de trenuri de mare viteză care circulă în Germania, Austria, Elveția, Franța, Belgia, Olanda și Danemarca, fiind cea mai rapidă categorie de trenuri ale companiei germane Deutsche Bahn AG. În Austria și Elveția se mai întrebuințează scrierea veche „InterCityExpress”.

Inaugurarea oficială a sistemului ICE a avut loc în data de 29 mai 1991 în noua gară Kassel-Wilhelmshöhe de pe Linia de cale ferată de mare viteză Hanovra-Würzburg. La ora 12 a zilei respective, după ce cinci garnituri ICE din orașele Bonn, Hamburg, Mainz, Stuttgart și München au sosit concomitent în noua stație, președintele federal Richard von Weizsäcker a declarat deschis transportul feroviar de mare viteză în Germania.[1][2]

Rețeaua căilor ferate de mare viteză din Germania este în continuă creștere, inclusiv datorită interconectării cu rețeaua franceză LGV Est în cadrul proiectului magistralei europene.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bundespräsident Richard von Weizsäcker gab Startsignal für den InterCityExpress. In: Die Bundesbahn. Nr. 7/8, 1991, S. 817 f.
  2. ^ Dieter Eikhoff: Alles über den ICE. Transpress, Stuttgart 2006, ISBN 3-613-71277-6, S. 63–96.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Intercity-Express