Sari la conținut

Magistrala europeană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hartă care arată viitoarea cale ferată de mare viteză Paris-Bratislava.
Principalii operatori de pe diferite linii de mare viteză în Europa, inclusiv magistrala.
Cale ferată nou construită pe sectorul LGV Est (Franța)

Magistrala europeană este un proiect pentru o cale ferată de mare viteză între Paris și Gara Centrală din Bratislava respectiv Budapesta Keleti. Acest proiect transeuropean este aproape identic cu Proiectul n°17 (Paris-Bratislava) al convenției privind rețelele transeuropene. Budapesta va fi un punct terminus suplimentar al acestei linii.

Scopul acestei magistrale este de a lega cu linie feroviară de mare viteză 34 de milioane de europeni din cinci state diferite.

Linia deservește următoarele orașe:

Coordonare europeană

[modificare | modificare sursă]

La 20 iulie 2005 Uniunea Europeană l-a numit pe Péter Balázs drept coordonator al acestui proiect, cu ocazia definirii a cinci proiecte feroviare transeuropene prioritare. Rolul său este de a asigura ca proiectul să fie realizat cât mai repede posibil.

În iulie 2007, odată cu punerea în funcțiune a LGV Est între Gara de Est (Paris) și Gara Lorraine TGV, timpul de călătorie între Paris și Strasbourg s-a redus la 2 ore și 17 minute. Din 2016, odată cu darea în funcțiune a fazei a 2-a a proiectului, timpul de călătorie pentru un tren de mare viteză fără escală între Paris și Strasbourg este de o oră și 48 de minute.[1]

Linia este deservită deopotrivă de TGV-ul francez și de ICE-ul german.

Un proiect de prestigiu al Deutsche Bahn legat de această magistrală este Stuttgart 21⁠(fr)[traduceți], care viza transformarea gării Stuttgart dintr-o gară capăt de linie, într-o gară de tranzit până în anul 2021. După mai multe amânări, termenul de dare în folosință a noii gări este 14 decembrie 2025.

În cadrul acestui program a fost construită gara Wien Hauptbahnhof, astfel încât trenurile să nu mai fie nevoite să întoarcă în vechea gară Wien Westbahnhof, care era gară capăt de linie.

Durata călătoriei

[modificare | modificare sursă]
De la La Durata

curent
(2017)

Durata
Lungime
Budapesta Viena 2: 41 2 h 36 255 km (Budapesta Keleti pu - Wien Hauptbahnhof)
Viena Linz 1: 16 1: 00 193 km (Wien Hbf. - Linz Hbf.)
Linz Salzburg 1: 04 1: 00 127 km (Linz Hbf. - Salzburg Hbf.)
Salzburg München 1: 43 1: 00 153 km (Salzburg Hbf. - München Hbf)
München Paris 5: 42 4: 45 922 km (München Hbf. - Paris via Strasbourg și Stuttgart)
Budapesta Paris 13: 25 10: 30 1.670 km (Budapesta Keleti pu - Paris Est)

De la sfârșitul anilor 1990, de când efectuarea legăturii Budapesta-Viena de către Orient-Express a încetat, nu mai există niciun tren care să facă legătura directă Budapesta-Paris.

  1. ^ Horaires par exemple sur le site de la Deutsche Bahn Arhivat în , la Wayback Machine..