Ilie Lupu (profesor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Ilie Lupu (dezambiguizare).
Ilie Lupu
Date personale
Născut1938
Colincăuți
CopiiMarian Lupu
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieprofesor
Activitate
DomiciliuChișinău, Republica Moldova

Ilie Lupu (n. 1938, Colincăuți, județul interbelic județul Hotin, România) este profesor universitar la Universitatea de Stat a Moldovei, matematician, autor al unor studii de istorie a matematicilor și matematică elementară, șef al biroului de partid al facultății de fizică și matematică a USM în anii '70 ai secolului XX. Este tatăl lui Marian Lupu, parlamentar și speaker al Parlamentului Republicii Moldova.

Matematicianul Ilie Lupu a muncit câțiva ani la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în calitate de profesor universitar și în 2010 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa pentru merite în domeniul matematicii.[1] Ilie Lupu este a 24-a personalitate distinsă de universitatea bălțeană cu titlul de Doctor Honoris Causa. A susținut două teze și este unicul doctor habilitat din Moldova la „Teoria și metodologia instruirii în matematică”. Are în jur de 20 de publicații. A fost președintele Comisiei de experți din cadrul Consiliului național de acreditare și atestare din Republica Moldova. Soția sa este profesoară și șefa Catedrei de limbi moderne a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

În 2008 i-a fost conferit Ordinul „Gloria Muncii”,[2] iar în 2016 Ordinul Republicii.[3]

Opera[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tatal lui Marian Lupu a devenit Doctor Honoris Cauza pentru merite in domeniul matematicii. Pro TV, 23 septembrie 2010.
  2. ^ Tatal lui Lupu insista ca Wikipedia sa-si ceara scuze de la el
  3. ^ „privind conferirea „Ordinului Republicii" domnului Ilie LUPU”. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]