Ilie Lazăr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ilie Lazăr
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1965–1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
avocat Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Național-Țărănesc  Modificați la Wikidata

Ilie Lazăr (n. 12 decembrie 1895 [1], Giulești, județul Maramureș – d. 6 noiembrie 1976, Cluj) a fost un jurist și om politic român, fruntaș al Partidului Național Țărănesc în perioada interbelică și garda de corp a lui Iuliu Maniu.

Casa memorială ”Ilie Lazăr” din satul Giulești

A luptat în Primul Război Mondial pentru eliberarea Cernăuțiului, apoi cu trupele de moldoveni a participat la eliberarea orașului Sighet. În timpul Austro-Ungariei a fost membru al Partidul Național Român din Ungaria și Transilvania. În 1928 a câștigat fotoliul de deputat din partea PNȚ.

A fost un delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.[2]

Familie[modificare | modificare sursă]

Părinții săi au fost descendenții unor vechi familii românești din mica nobilime. Tatăl său era descendent al familiei Lazăr de Purcăreț[3][4], iar mama sa a fost descendentă a familiei Ivașcu din Apșa de Jos. Bunicul său, Vasile Lazăr, preot și licențiat în drept, a fost protopop al Sighetului, iar acesta descindea din șapte generații de preoți.

Studii[modificare | modificare sursă]

A studiat Academia de drept, obținând titlul de doctor în drept. A urmat mai apoi Conservatorul din Viena.[5]

După 1944[modificare | modificare sursă]

În 1946, înaintea alegerilor, a fost arestat de către autoritățile comuniste sub acuzația de trădare, fiind închis timp de 7 luni. Soția sa, Maria Lazăr, a câștigat fotoliul de deputat în locul său, dovedind astfel popularitatea de care se bucura Ilie Lazăr.

În 1947 este implicat în înscenarea de la Tămădău, punctul de plecare al unui proces intentat împotriva unor personalități marcante ale PNȚ. La 12 noiembrie 1947, în urma acestui proces, a fost condamnat la 12 ani de temniță grea, 5 ani de degradare civică, confiscarea averii și 50.000 de lei cheltuieli de judecată.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Andrea Dobeș, Ilie Lazăr - Consecvența unui ideal politic, editura Argonaut, Cluj-Napoca 2006, pagina 10.
  2. ^ Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia, pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului, accesat la 6 mai 2018
  3. ^ Ilie Lazăr, Amintiri, Editura Fundația Academia civică, București, 2000, pag. 25.
  4. ^ Arhivele Naționale, Filiala Sălaj, Fondul familial Lazăr de Purcăreț, Nr. inventar 131 (1720-1945).
  5. ^ Ioan I. Șerban, Dorin Giurgiu, Ionela Mircea, Nicolae Josan (). Dicționarul personalităților Unirii. Trimișii românilor transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Editura Altip, Alba-Iulia. p. 237. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]