Ilanit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Ilanit ( אילנית ,pe numele ei adevărat Hanna Drezner-Tzakh, 17 septembrie 1947 la Tel Aviv, Israel) este o cântăreață israeliană de muzică ușoară, care s-a bucurat de mare popularitate în rândurile conaționalilor ei în anii 1960 in cadrul duo-ului Ilan si Ilanit, și apoi în anii 1970 și care a reprezentat de două ori Israelul la Concursurile Eurovision.

Ilanit s-a născut la Tel Aviv ca Hanna Drezner, La vârsta de 5 ani, în 1953 familia ei s-a mutat în Brazilia, de unde s-a întors în anul 1960. În Brazilia a fost atrasă în mod deosebit de cultură și ritmurile muzicale locale. După întoarcerea în patrie a fost descoperită la vârsta de 15 ani la una din competițiile destinate tinerelor talente. Studiile secundare le-a făcut la liceul specializat, între altele, în arte, „Talma Yellin” din orașul Givataiym, localitate satelită a Tel Avivului. Solistul vocal Shlomo Tzah, a convins-o să i se alăture la un trio vocal pe care l-a înființat, denumit „Ghidi, Tzah veHanna” (Ghidi, Tzah și Hanna), dar după scurt timp din trio nu a rămas decât un duo, care a primit numele de Ilan și Ilanit, unde Ilan (nume ebraic de persoană însemnând "Copac tânăr"= era Shlomo Tzah , iar Ilanit - Hanna Drezner. Cuplul vocal a obținut un mare succes în Israel și peste hotare, s-a clasat în fruntea topului șlagărelor israeliene, și a reprezentat Israelul la festivaluri internaționale. In viața lor privată, Ilan și Ilanit au devenit și soț și soție. In 1969, după ce a încetat să apară în duet cu Ilan, Ilanit a apărut prima dată ca solistă singură pe scena Festivalului cantecului ebraic (Festival Ha'zemer ha'ivrí) cu un cântec compus de Nahum Heyman pe text de Ehud Manor: „Shir be arbaa batim” („Cantec in patru strofe) care, însă, nu a câștigat competiția. Primul ei premiu Ilanit l-a castigat la o alta ediție a acestui Festival, in 1971, cu melodia „Rak Hayareah” („Doar Luna”) compusă de Dani Amihud pe versuri de Shimrit Or. La Festivalurile cântecului ebraic ea a interpretat cântece precum „Ahavata shel Theresa du Mont” („Dragostea Therezei Du Mont”), „Im ipol hakokhav sheli” („Daca imi va cadea steaua”), „Shir shel Yom Holin”.

In 1973 a luat parte la concursul Eurovision la Luxemburg și a ocupat locul al patrulea cu șlagărul „Eysham” (Undeva) al compozitoarei Nurit Hirsh, care a și dirijat orchestra cu acest prilej. Ea a fost cea dintâi reprezentantă a Israelului la o astfel de competiție. A doua participare a lui Ilanit la Eurovision s-a petrecut la Londra unde ea a interpretat cântecul „Ahava hi shir lishnaiym” (Dragostea e un cântec în doi). De această dată cântecul s-a clasat pe locul al 12-lea.

Ilanit urma să participe la concursul Eurovision și în anul 1984, cu hit-ul „Balalaica” , dar până la urmă, Israelul și-a suspendat participarea deoarece ziua concursului a coincis cu Ziua Amintirii - (a amintirii Eroilor), zi de doliu care precede Ziua sa națională, după calendarul ebraic - 5 Yiar. Cântecul s-a bucurat însă de un mare succes în rândurile publicului israelian.

Ilanit a fost în țara sa cântăreața anului în toți anii dintre 1971-1977, performanță a cărei durată ce nu a mai fost atinsă de nici un alt solist vocal israelian. În anul 1974 ea a reprezentat Israelul la Festivalul Mondial al Cântecelor Pop de la Tokyo cu cântecul „Shiru Shir lashemesh ”(Cântați o cântare Soarelui sau, în engleză „Sing a Song To The Sun) ” La finala desfășurată la 17.11.1974 ea a ocupat locul al noulea. Ilanit a continuat o carieră de mari succese în patria ei, o parte din cântecele ei fiind scrise de textierul Ehud Manor. În 2005 a efectuat împreună cu alți câțiva soliști israelieni un turneu în America de Nord.