Ieronim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sf. Ieronim
St Jerome by Rubens dsc01653.jpg
Date personale
Născut347
Stridon, Dalmația
Decedat420
Betleem, Palestina
ÎnmormântatBetleem Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot
teolog[*]
istoric
apologist[*]
traducător biblic[*]
anchorite[*]
traducător Modificați la Wikidata
Sfânt
Venerat înBiserica Catolică, Biserica Ortodoxă, Biserica Luterană, Biserica Anglicană
Rămășițe pământeștiBazilica Santa Maria Maggiore, Roma
Sărbătoare30 septembrie (calendarul latin), 15 iunie (calendarul bizantin)
Însemnebufnița, cartea, materialele de scris, craniul și crucea
Patronajearheologie, arhivistică, biblioteci, librări, studiul biblic, translatori și studenți
Alte informațiiDoctor al Bisericii
Gloriole.svg Sfinți
Ordo seu regula

Ieronim, născut Sophronius Eusebius Hieronymus, (n. cca. 347, Stridon, azi Strigova, Croația - d. 30 septembrie 420, Betleem, în Palestina), a fost un important teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus, doctor al Bisericii.

Ieronim, împreună cu Sfântul Ambrozie din Milano, Papa Gregor I și Augustin de Hipona sunt considerați pe perioada antică târzie ca patroni ai creștinismului de Biserica Catolică. Ieronim este plasat alături de Sfinții Atanasie din Alexandria, Ilarie, Ambrozie, Vasile cel Mare, Ioan Chrysostom - oameni cu o vastă dragoste față de Dumnezeu și de cultură.

Eusebius Sophronius Hieronymus, este cel mai bine cunoscut ca traducător al Bibliei din limba greacă, ebraică și aramaică în limba latină la cererea Papei Damasus I de revizuire a traducerilor vechi a Sfintei Scripturi. Traducerea Sfântulului Ieronim, Biblia Vulgata, este încă textul oficial al Bibliei în Biserica Romană. Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano - Catolică și recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, Ieronim a fost sanctificat și de Biserica Ortodoxă, fiind numit Fericitul Ieronim[1].

Pe lângă traducerea Bibliei, Ieronim a scris comentarii teologice, expuneri istorice și dogmatice. Ieronim ne vorbește astfel despre Papa Anastasie I ca fiind un bărbat de o mare sfințenie, a cărei avere era sărăcia. Printre Scrisorile Papei Inocențiu I, este una adresată către Sf. Ieronim și Ioan, Episcop al Ierusalimului, care are ca subiect condamnarea acțiunilor ereziei numite Pelagianism în Betleem.

În tradiția artistică a Bisericii Romano-Catolice, se obișnuiește ca Ieronim, patronul erudiției teologice, să fie reprezentat în calitate de cardinal lângă episcopul Augustin, arhiepiscopul Ambrozie și papa Grigore I cel Mare Dialogul. În picturile din secolele ulterioare, Ieronim este înfățișat ca un pustnic sumar îmbrăcat, având în chilia sa numai crucea, craniul și Biblia. Pălăria roșie de cardinal din pictura lui Rubens indică rangul acordat de Biserica Romano-Catolică.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ieronim
Izvoare
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Sophronius Eusebius Hieronymus
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Ieronim.
Informatii despre Ieronim