Dalmația (provincie romană)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Dalmatia (provincie romană))
Acest articol se referă la Dalmatia, una din provinciile Imperiului Roman. Pentru regiunea Croației de azi, vedeți articolul Dalmația.
Provincia Dalmatia a Imperiului roman.
Vestul Balcanilor sub stăpânirea Romei, în veacul al IV-lea d.C.

Provincia romană Dalmația a fost înființată în anul 10 e.n.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele său provine probabil de la un trib iliric numit dalmați, carte trăia pe coasta estică a Mării Adriatice în primul mileniu î.Hr. Între secolul al IV-lea î.Hr. și Războaiele ilire din anii 220 î.Hr. și 168 î.Hr. a făcut parte din Regatul ilir, după care Republica Romană și-a stabilit protectoratul la sud de râul Neretva. Zona de la nord de Neretva a fost încorporată treptat, până la înființarea provinciei Illyricum în jurul anilor 32-27 î.Hr..

Istoric[modificare | modificare sursă]

Dalmația a făcut parte mai întâi din provincia romană Illyricum. În anii 6-9 d.Hr. dalmații au inițiat ultima dintr-o serie de răscoale împreună cu panonii, însă acestea au fost înăbușite, și în 10 d.Hr. Illyricum a fost împărțit în două provincii, Pannonia și Dalmația. Aceasta din urmă acoperea în întregime Alpii Dinarici, și a fost locul de naștere al împăratului Dioclețian.

După prăbușirea Imperiului roman de Apus în 476, odată cu începutul perioadei migrațiilor, regiunea a fost condusă de goți până în 535, când Iustinian I a adăugat-o Imperiului (bizantin) de Răsărit.

Vezi și[modificare | modificare sursă]