Iacov Copanschi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iacov Copanschi
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Căușeni, România Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric Modificați la Wikidata
Activitate
InstituțieUniversitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea de Stat din Moldova  Modificați la Wikidata

Iacov Copanschi (în rusă Яков Копанский; n. , Căușeni, România – d. , Chișinău, Republica Moldova) a fost un evreu basarabean, istoric și profesor sovietic și moldovean, doctor în științe istorice. Pe parcursul activității științifice a publicat peste 275 de lucrări științifice, inclusiv 13 monografii și culegeri despre istoria modernă a Moldovei și a iudaicii.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Căușeni din județul Tighina, Basarabia (România interbelică), în familia lui Moișe Copanschi, funcționar al unui magazin de fabricație, și a soției sale Haika.[2] A studiat la heder, apoi la școala românească. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost evacuat împreună cu mama sa în regiunea Rostov, de acolo în regiunea Stalingradului și, în cele din urmă, în Bașchiria. După război, familia s-a întors la Căușeni, apoi s-a mutat la Bender (Tighina), unde a absolvit școala secundară.

În 1954, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Chișinău și s-a alăturat Academiei de Științe a RSSM. În anii 1956-1991 a fost cercetător principal și șef de departament la Institutul de Istorie, a participat la compilarea volumului „Istoria României” în două volume (Moscova: Nauka, 1971). În 1979-1989, a predat la Institutul Pedagogic de Stat din Chișinău.

Din 1992, a fost cercetător-șef și ulterior șef al Departamentului de Istorie și Cultură a Evreilor din Moldova la Institutul de Studii Interetnice al Academiei de Științe din Moldova. A publicat o serie de lucrări despre istoria evreilor din Basarabia, în special materialele de arhivă pe care le-a descoperit despre pogromurile de la Chișinău din 1903 și 1905.[3] Din 1997 a fost președintele consiliului public al organizației caritabile evreiești Hesed Yehuda din Moldova. A fost distins cu Ordinul Gloria Muncii (2005).[4]

Monografii[modificare | modificare sursă]

  • Октябрьские листовки революционного подполья Бессарабии („Pliantele din octombrie ale subteranului revoluționar din Basarabia”). Colectare de documente (1920—1935). Chișinău: Editura de stat, 1957.
  • Под красным знаменем революции. Страницы истории борьбы трудящихся Бессарабии за воссоединение с Советской Родиной („Sub steagul roșu al revoluției. Pagini ale istoriei luptei muncitorilor din Basarabia pentru reunificare cu Patria-Mamă sovietică”). Institutul de istorie a AȘ a RSSM. Chișinău: Cartea moldovenească, 1965.
  • Двадцать два года героической борьбы. Из истории революционно-освободительного движения в Бессарабии в 1918—1940 гг („Douăzeci și doi de ani de luptă eroică. Din istoria mișcării revoluționare de eliberare din Basarabia din 1918-1940”). Chișinău: Editura partidului, 1966.
  • Жизнь как факел („Viața este ca o torță”). Haia Lifșiț. Chișinău, 1967.
  • Листая летопись дружбы. Исторические связи народов Молдавии и Болгарии („Răsfoind cronica prieteniei. Legături istorice între popoarele Moldovei și Bulgariei”). Chișinău: Cartea moldovenească, 1970.
  • Наш друг Габриель Пери. Выступления Г. Пери в поддержку борьбы трудящихся Бессарабии за воссоединение с Советской Родиной („Prietena noastră Gabrielle Perry. Discursuri de G. Peri în sprijinul luptei muncitorilor din Basarabia pentru reunificare cu Patria-Mamă sovietică”). Chișinău: Cartea moldovenească, 1971.
  • Советско-румынские отношения, 1929—1934 гг. От подписания Московского протокола до установления дипломатических отношений („Relațiile sovieto-române, 1929-1934. De la semnarea Protocolului de la Moscova până la stabilirea relațiilor diplomatice”). Moscova: Nauka, 1971.
  • Интернациональная солидарность с борьбой трудящихся за воссоединение с Советской Родиной (1918—1940) („Solidaritatea internațională cu lupta oamenilor muncii pentru reunificare cu Patria-Mamă sovietică”). Institutul de istorie a AȘ a RSSM. Chișinău: Știința, 1975.
  • Общество бессарабцев в СССР и союзы бессарабских эмигрантов (1924—1940) („Societatea basarabenilor din URSS și uniunile emigranților basarabeni”). Institutul de istorie a AȘ a RSSM. Chișinău: Știința, 1978.
  • Деятельность комитетов рабоче-крестьянского блока в Бессарабии (1925—1933) („Activitățile comitetelor blocului muncitoresc și țărănesc din Basarabia în 1925-1933”). Chișinău: Știința, 1984.
  • Дипломация советикэ ын лупта пентру солуционаря екитабилэ а проблемей басарабене (1918—1940) („Diplomația sovietică în lupta pentru soluționarea echitabilă a problemelor basarabene”). Chișinău: Cartea moldovenească, 1985.
  • Джойнт в Бессарабии: страницы истории („Joint în Basarabia: pagini de istorie”). Chișinău: Liga, 1994.
  • Благотворительные организации евреев Бессарабии в межвоенный период 1918—1940 гг („Organizații caritabile ale evreilor din Basarabia în perioada interbelică 1918-1940.”). Academia de Științe a Republicii Moldova, Institutul de Studii Interetnice. Departamentul de Istorie și Cultură Evreiască. Chișinău: Pontos, 2002.[5]
  • Еврейское национальное движение в Бессарабии в межвоенный период (1918—1940 гг.) („Mișcarea națională evreiască în Basarabia în perioada interbelică (1918-1940)”). Institutul Patrimoniului Cultural și Școala Antropologică Superioară a Academiei de Științe din Republica Moldova. Chișinău: Stratum, 2008.
  • Portrete istorice („portrete istorice ale unor personalități marcante ale mișcării evreiești din Basarabia și Moldova din secolul XX”). Chișinău—Тel Aviv: Beit Nelly Media, 2010.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]