IPROLAM

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

IPROLAM (Heavy Engineering Corporation) este o companie care asigură servicii de proiectare în domenii precum metalurgie, utilaje și echipamente mecanice, arhitectură, construcții, instalații electrice, automatizări[1].

A fost înființat, la data de 1 iulie 1959 sub numele de Institul de Proiectări Secții și Uzine de Laminare, ca o necesitate a economiei pentru reconstrucția, modernizarea și dezvoltarea metalurgiei prelucrătoare românești, prin unirea proiectanților specialiști proveniți din sectorul „țevi” de la Uzinele Republica și IPROMET din București, având la acel moment un colectiv format din 320 persoane[2].

Dupa 1975 au aparut o multime de capacitati de productie raspandite pe intreg teritoriul tarii, care veneau, fie in completarea si integrarea fluxurilor, fie ca obiective noi. 

Au aparut nume noi pe harta localitatilor metalurgice: Targoviste, Zalau, Beclean, Zimnicea, Harsova, Drobeta Turnu-Severin, Calarasi, Focsani ca si obiective cu productii specializate: Cordul metalic de la Buzau, Tevile de dimensiuni foarte mari de la Galati, Otelinox-urile de la Targoviste, Sina de la Calarasi. 

Necesitatile industriei si competenta profesionala a proiectantilor din IPROLAM au facut ca aceasta sa se regaseasca in proiectele si lucrarile de dotare cu minilaminoare si linii de proces, a unor unitati din: Brasov (Tractorul, Roman, Rulmentul), Alexandria, Dragasani, Craiova (OLTCIT), Satu Mare, Simleul Silvaniei, Grivita Bucuresti, Laminorul Braila. 

In paralel, au fost proiectate obiective industriale pentru alte sectoare economice sau administrative:

  • Structura de rezistenta a "corp A" la Palatul Parlamentului
  • Sectia de Butelii de inalta presiune de la Buzau (MTTc)
  • Masina pentru aripi de ROMBAC la Intreprinderea de Avioane Baneasa
  • Betatronul de la Spitalul Fundeni
  • Presele de electrozi siderurgici Titu, etc
  • Sectie de cuptoare adanci la MAXHÜTTE Germania

Începând cu 1999 compania a implementat sistemul de management al calității ISO 9001, din 2005 sistemul de management al mediului ISO 14001, iar din 2008 sistemul de management al sănătății și securității ocupaționale OHSAS 18001, certificare făcută de către firma Germanisher Lloyd Certfication actual firma DNV - GL. 

IPROLAM are marca și domeniul de activitate înregistrate la OSIM cu nr. 81154, precum și la Institutul de mărci de la Geneva sub nr. 391192/1972.

În prezent[Când?] face parte din grupul Uzinexport[3].

Cifra de afaceri în primele nouă luni din 2007: 2,9 milioane euro[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Afacerile Iprolam Bucuresti au scazut in primul trimestru cu 2,6%, la 10 milioane de lei, 7 iun 2010, zf.ro, accesat la 12 noiembrie 2010
  2. ^ Scurt istoric, iprolam.ro, accesat la 12 noiembrie 2010
  3. ^ Profitul Uzinexport, in scadere de 88%, 11 sep 2003, zf.ro, accesat la 12 noiembrie 2010
  4. ^ Afaceri de 3 mil euro pentru Iprolam, dupa noua luni, 12 nov 2007, zf.ro, accesat la 12 noiembrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]