Hisham Kabbani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hisham Kabbani
Date personale
Născut28 ianuarie 1945 (77 de ani)
Beirut, Liban
Cetățenie Liban Modificați la Wikidata
ReligieSufi[*][[Sufi (disciple of the path of Sufism in Islam)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațielider spiritual al confreriei Naqshbandiyyah Haqqani
Activitate
DomiciliuStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Prezență online

Muhammad Hisham Kabbani (n.28 ianuarie 1945) este un teolog mistic american de origine libaneză și unul dintre liderii confreriei sufiste Naqshbandiyyah Haqqani. Este ginerele renumitului Nazim Al-Haqqani (1922-2014) din Ciprul de Nord.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Shaykh Muhammad Hisham Kabbani s-a născut în data de 28 ianuarie 1945 în Beirut, Liban. Inițial, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Universității Americane din Beirut, iar apoi a plecat la Damasc să studieze teologia islamică. Ulterior, l-a întâlnit pe Shaykh Nazim Al-Haqqani, devenind unul dintre cei mai apropiați discipioli ai săi. Apropierea dintre ei s-a consolidat atunci când Hisham s-a căsătorit cu Hajjah Naziha Adil, fiica cea mare a lui Shaykh Nazim.

La sfaturile lui Shaykh Nazim, având drept obiectiv popularizarea sufismului și învățăturilor confreriei Naqshbandiyyah Haqqani în Occident, Shaykh Hisham Kabbani și soția sa s-au mutat în Statele Unite ale Americii în anul 1990. În anul 1998 aceștia au fondat Islamic Supreme Council of America (ISCA) la Fenton, statul Michigan. Activitatea acestei organizații non-guvernamentale și non-profit a devenit extrem de importantă după anul 2001. Membrii acesteia în frunte cu Shaykh Kabbani și-au concentrat toată energia pentru a combate atât prejudecățile islamofobe din Statele Unite cât și propaganda extremistă a anumitor grupări islamiste de tipul Al-Qaeda. Pentru acest lucru, Shaykh Kabbani a scris și o fatwa prin care a declarat că violența domestică și terorismul sunt incompatibile cu învățăturile Coranului, iar jihadul dus de grupurile extremiste este ilegitim.

De-a lungul timpului, Shaykh Kabbani a colaborat foarte bine cu autoritățile mai multor state, în special cu cele americane. S-a întâlnit cu George Bush, Bill Clinton, Susilo Bambang Yudhoyono, Hamid Karzai și Recep Tayyip Erdoğan, sfătuindu-i în privința luptei împotriva extremismului și a terorismului. De asemenea, Shaykh Hisham a vorbit și la Forumul Economic Mondial.

În anul 2012, Royal Islamic Strategic Studies Centre l-a trecut pe lista celor 500 cei mai influenți musulmani în viață din lume.

În aprilie 2016, în revista Dabiq, publicația oficială a grupării teroriste Statul Islamic, Shaykh Kabbani a fost declarat apostat.

Activitatea educațională și religioasă a lui Shaykh Kabbani și a colaboratorilor săi din Statele Unite este foarte bogată. Acest lucru a făcut ca în anii trecuți tot mai mulți americani, dar nu numai, să fie interesați de islam și de sufism. Printre cei mai populari adepți ai lui Shaykh Kabbani se numără campionul mondial la box, Muhammad Ali (1942-2016) și fostul președinte al Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono.