Hindenburg (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la filmul din 1975. Pentru alte sensuri, vedeți Hindenburg (dezambiguizare).
Hindenburg
The Hindenburg

Afișul românesc al filmului
Titlu originalThe Hindenburg
Genfilm dramatic
film de aventură
RegizorRobert Wise
ScenaristNelson Gidding
Richard A. Levinson
William Link ,
Bazat pedupă romanul omonim al scriitorului Michael Mooney
StudioUniversal Pictures
Director de imagineRobert Surtees
MontajDonn Cambern
MuzicaDavid Shire
CostumeDorothy Jeakins[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieGeorge C. Scott
Anne Bancroft
Roy Thinnes
Gig Young
Premiera25 decembrie 1975
Premiera în România  (1977-09-12)
Durata125 minute
film color (Technicolor)
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Filmat înCalifornia  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew Jersey  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Robert L. Surtees[*][[Robert L. Surtees (American cinematographer (1906-1985))|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (Edward Carfagno[*][[Edward Carfagno (scrimer american)|​]] și Frank R. McKelvy[*][[Frank R. McKelvy (set decorator (1914-1980))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Leonard Peterson[*][[Leonard Peterson (American sound engineer)|​]], John A. Bolger, Jr.[*][[John A. Bolger, Jr. (sound engineer (1908-1990))|​]], John L. Mack[*][[John L. Mack (sound engineer)|​]] și Don Sharpless[*][[Don Sharpless (sound engineer (1933-2017))|​]], )  Modificați la Wikidata
Prezență online
Model folosit în filmul din 1975 „Hindenburg”, expus acum în fața magazinului muzeului de la Muzeul Național al Aerului și Spațiului.

Hindenburg (titlul original: în engleză The Hindenburg) este un film dramatic american, realizat în 1975 de regizorul Robert Wise, după romanul omonim al scriitorului Michael Mooney care a stat la baza scenariului, protagoniști fiind actorii George C. Scott, Anne Bancroft, Roy Thinnes și Gig Young.[1]

Filmul relatează ultima călătorie și distrugerea dirijabilului de transport german LZ 129 „Hindenburg” în 1937. De dragul suspansului, este inclusă și o poveste fictivă bazată pe speculații despre un atac asupra aeronavei.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Avertizată de amenințări și pentru a verifica zvonul că un sabotor ar putea împiedica călătoria dirijabilului Hindenburg în America și ar putea distruge acest simbol important al celui de-al Treilea Reich, Gestapoul l-a însărcinat pe colonelul din Luftwaffe Franz Ritter să monitorizeze securitatea aeronavei și, în același timp, a plantat un agent printre pasageri.

Multe lucruri par suspecte și, în cursul investigațiilor, un membru al echipajului îi mărturisește lui Franz Ritter că a ascuns la bord o bombă care ar fi trebuit să explodeze după aterizare. Ritter, care însuși nu este deloc mulțumit de politica regimului nazist, este indecis și încearcă să câștige timp. Cu puțin timp înainte de a ateriza în Lakehurst, New Jersey, el se decide să caute mai departe bomba. Conform amenințărilor, aceasta este programată să explodeze la 90 de minute după aterizare, dar aterizarea este mult întârziată. Franz Ritter încearcă să evite catastrofa, dar prea târziu. El și alți 35 de oameni mor în flăcări.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Hindenburg la Wikimedia Commons