Sari la conținut

Cineva acolo sus mă iubește

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cineva acolo sus mă iubește
Somebody Up There Likes Me

Afișul românesc al filmului
Titlu originalSomebody Up There Likes Me
Gendramă
RegizorRobert Wise
ScenaristErnest Lehman
Bazat peromanul omonim scris de
Rocky Graziano cu Rowland Barber
ProducătorCharles Schnee
StudioMGM
Director de imagineJoseph Ruttenberg
MontajAlbert Akst
MuzicaBronislau Kaper
DistribuțiePaul Newman
Pier Angeli
Everett Sloane
Eileen Heckart
Premiera3 iulie 1956
Durata114 minute
a/n
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Locul acțiuniiNew York City  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] (Joseph Ruttenberg[*][[Joseph Ruttenberg (jurnalist american)|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru[*] (Cedric Gibbons[*], Malcolm Brown[*][[Malcolm Brown (American art director (1903-1967))|​]], Edwin B. Willis[*][[Edwin B. Willis (American scenic designer (1893-1963))|​]] și F. Keogh Gleason[*][[F. Keogh Gleason (American set director (1906-1982))|​]], )
National Board of Review: Top Ten Films  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] (Joseph Ruttenberg[*][[Joseph Ruttenberg (jurnalist american)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Albert Akst[*][[Albert Akst (American musician and film editor (1899-1958))|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru[*] (Cedric Gibbons[*], Malcolm Brown[*][[Malcolm Brown (American art director (1903-1967))|​]], Edwin B. Willis[*][[Edwin B. Willis (American scenic designer (1893-1963))|​]] și F. Keogh Gleason[*][[F. Keogh Gleason (American set director (1906-1982))|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget1.920.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Încasări3.360.000 de dolar americani
1.915.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Prezență online

Cineva acolo sus mă iubește (titlul original: în engleză Somebody Up There Likes Me) este un film dramatic american despre viața boxerului Rocky Graziano, realizat în 1956 de regizorul Robert Wise, după romanul omonim scris de Rocky Graziano împreună cu Rowland Barber. Protagoniști filmului sunt actorii Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane și Eileen Heckart.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Sfârșitul anilor 1930. Rocky Barbella crește într-o familie cu probleme, în cartierul East Side din New York. Tatăl său Nick, este un alcoolic care nu este împăcat cu gândul că la cererea soției sale, a renunțat la cariera de boxer. Nick continuă să-și descarce furia și dezamăgirea, pe fiul său Rocky, care fuge din ce în ce mai des de acasă. Fiind influențat și de prietenii delincvenți din cartier, o ia pe un drum greșit, participând tot mai mult la jafuri și bătăi. Din această cauză ajunge la o școală de corecție, nu mult după aceea, la închisoarea pentru tineri delincvenți. Acolo îl cunoaște pe Frankie Peppo, care îl invită pe Rocky să îl viziteze după terminarea detenției, la școala de box pe care o conduce.

Deoarece iarăși a bătut un gardian, este din nou condamnat la șase ani. Tatăl său a renunțat să-și mai facă vreo speranță în legătură cu el, iar mama lui suferă o căderere nervoasă. Când îl vizitează în închisoare după tratamentul ei de recuperare, fiind total dărâmată îi spune lui Rocky că va renunța la tot, dacă el nu se va schimba. Starea proastă a mamei sale și cuvintele ei îl fac să mediteze la tot ce a făcut, luând în consecință hotărârea să-și schimbe modul de viață.

O cunoaște pe Norma, viitoarea lui soție, devenind responsabil pentru întreținerea familiei se antrenează intens pentru a participa la meciuri de box, reușind în final să câștige titlul de campion mondial la categoria mijlocie.

Melodii din film

[modificare | modificare sursă]
  • Pe durata genericului și al postgenericului se aude o versiune a cântecul „Somebody Up There Likes Me”, interpretată de Perry Como.

Premii și nominalizări

[modificare | modificare sursă]


Legături externe

[modificare | modificare sursă]