Hidatidoză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ciclul vieții la Echinococcus granulosus

Hidatidoza este o boală parazitară provocată de larva teniei Echinococcus granulosus.Este o tenie minuscula, in comparatie cu alte cestode, masurand cativa mm lungime Aceasta infestează câinele, care este gazda definitiva (în care se dezvolta tenia adulta) iar forma larvara infesteaza mai multe specii de mamifere, inclusive omul și se dezvoltă , de obicei, în ficat , plămâni și foarte rar, în alte organe.

Această larvă provoacă formarea unui chist hidatic (un fel de tumoră care variază de la 15 până la 20 de centimetri în diametru ),mărginit de un perete gros , umplut cu un lichid și scolecși, (capetele teniei) care pot crea la om un alt chist, iar la câine, prin consumul organelor infestate , o tenie adultă.

Contaminare și dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Tenia adultă are drept gazdă , mai întâi , câinele, in intestinul caruia paraziteaza. Câinele, defecând, eliberează ouăle teniei pe sol. Omul este infestat cu ouăle teniei, dacă acesta mănâncă legumele sau apa contaminate sau atinge blana unui câine ce conține parazitul.

Chisturile astfel provocate, pot afecta diferite organe. De obicei , în proporție de 70% din ouăle de tenie sunt filtrate de ficat , iar dacă trec de bariera hepatică, ajung in plămân . Chisturile pot să se rupă și să formeze chisturi secundare.

Simptome[modificare | modificare sursă]

Chistul hidatic hepatic poate provoca creșterea in volum al ficatului, icter și dureri locale. În cazul unui chist la nivelul plămânilor, provoacă tuse , dureri toracice și , posibil, eliminarea de lichid din chist.

Frecvent insa chistul este descoperit intamplator cu ocazia unei ecografii, fiind necesara diferentierea chistului hidatic de alte formatiuni chistice[1] care pot fi localizate in ficat.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Echinococoza

  1. ^ Dr AV DItoiu. „Chistul hepatic- chistele la ficat”. Accesat în .