Durere abdominală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Durere abdominală

Abdominal pain can be characterized by the region it affects
SpecialitateGastroenterology General surgery
Clasificare și resurse externe
ICD-9789.0  Modificați la Wikidata
ICD-10R10  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata
DiseasesDB14367
MedlinePlus003120
Patient UKDurere abdominală
MeSH IDD015746[1]  Modificați la Wikidata

Durerea abdominală, cunoscută și sub numele de durere de stomac, este un simptom asociat atât cu probleme medicale ușoare, cât și cu cele grave.

Cauzele frecvente ale durerii în abdomen includ gastroenterita și sindromul intestinului iritabil. [2] Aproximativ 15% dintre oameni au o afecțiune de bază mai gravă, cum ar fi apendicita, scurgerea sau ruptura de anevrism aortic abdominal, diverticulita sau sarcina ectopică. Într-o treime din cazuri, cauza exactă este neclară.

Având în vedere că o varietate de boli pot provoca o formă de durere abdominală, rămâne importantă o abordare sistematică a examinării unei persoane și formularea unui diagnostic diferențial.

Diagnostic diferențiat[modificare | modificare sursă]

Cele mai frecvente motive ale durerii abdominale sunt gastroenterita (13%), sindromul intestinului iritabil (8%), problemele tractului urinar (5%), inflamația stomacului (5%) și constipația (5%). În aproximativ 30% din cazuri, cauza nu este determinată. Aproximativ 10% din cazuri au o cauză mai gravă, inclusiv vezica biliară (calculi biliari sau diskinezie biliară) sau probleme pancreatice (4%), diverticulită (3%), apendicită (2%) și cancer (1%). [2] Mai frecvente la cei mai în vârstă, ischemia mezenterică și anevrismele aortice abdominale sunt alte cauze grave. [3]

Durerile abdominale acute[modificare | modificare sursă]

Abdomenul acut poate fi definit ca durere abdominală severă, persistentă, cu debut brusc, care este probabil să necesite intervenție chirurgicală pentru tratarea cauzei sale. Durerea poate fi frecvent asociată cu greață și vărsături, distensie abdominală, febră și semne de șoc. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu durerea abdominală acută este apendicita acută.

Cauze[modificare | modificare sursă]

După sistem[modificare | modificare sursă]

O listă mai extinsă include următoarele cauze după sistemul cauzator:

După localizare[modificare | modificare sursă]

Localizarea durerii abdominale poate oferi informații despre ceea ce poate provoca durerea. Abdomenul poate fi împărțit în patru regiuni numite cadrane. Locațiile și condițiile asociate includ: [4] [5]

Fiziopatologie[modificare | modificare sursă]

Regiune Alimentare cu sânge [6] Inervație [7] Structuri
Foregut Artera celiacă T5 - T9 Faringe

Esofag

Căile respiratorii inferioare

Stomac

proximală duoden

Ficat

Tractul biliar

Vezica biliara

Pancreas

Midgut Artera mezenterică superioară T10 - T12 distal duoden

Cecum

Apendice

Colon ascendent

Colon transvers proximal

Hindgut Artera mezenterică inferioară L1 - L3 Colon transvers transversal

Colonul descendent

Colon sigmoid

Rect

Febră

Canal anal superior

Durerea abdominală poate fi denumită durere viscerală sau durere peritoneală. Conținutul abdomenului poate fi împărțit în partea din față, intestinul mediu și intestinul posterior. [6] Partea din față conține faringele, căile respiratorii inferioare, porțiunile esofagului, stomacului, porțiunile duodenului (proximal), ficatul, tractul biliar (inclusiv vezica biliară și căile biliare) și pancreasul. Intestinul mediu conține porțiuni din duoden (distal), cecum, apendice, colon ascendent și prima jumătate a colonului transvers. Intestinul posterior conține jumătatea distală a colonului transvers, colon descendent, colon sigmoid, rect și canalul anal superior.

Fiecare subsecțiune a intestinului are un nerv aferent visceral asociat care transmite informații senzoriale de la viscer la măduva spinării, călătorind cu nervii simpatici autonomi. [8] Informațiile senzoriale viscerale din intestinul care călătorește către măduva spinării, denumite aferente viscerale, sunt nespecifice și se suprapun cu nervii aferenți somatici, care sunt foarte specifici. [9] Prin urmare, informațiile aferente viscerale care călătoresc către măduva spinării se pot prezenta în distribuția nervului aferent somatic; acesta este motivul pentru care apendicita se prezintă inițial cu durere periumbilicală T10 atunci când începe prima dată și devine durere T12, deoarece este implicat peritoneul peretelui abdominal (care este bogat cu nervi aferenți somatici).

Abordarea diagnosticului[modificare | modificare sursă]

Pentru a înțelege mai bine cauza care stă la baza durerii abdominale, se poate efectua un istoric aprofundat și o examinare fizică.

Procesul de colectare a unei istorii poate include: [10]

  • Identificarea mai multor informații despre plângerea principală prin obținerea unui istoric al bolii prezente ; adică o narațiune a simptomelor actuale, cum ar fi debutul, localizarea, durata, caracterul, factorii agravanți sau amelioratori și natura temporală a durerii. Identificarea altor factori posibili poate ajuta la diagnosticarea cauzei de bază a durerii abdominale, cum ar fi călătoriile recente, contactul recent cu alte persoane bolnave și, pentru femei, o istorie ginecologică aprofundată.
  • Aflați despre istoricul medical trecut al pacientului, concentrându-vă asupra oricăror probleme anterioare sau proceduri chirurgicale.
  • Clarificarea regimului curent de medicare al pacientului, inclusiv rețete, medicamente fără prescripție medicală și suplimente.
  • Confirmarea alergiilor medicamentoase și alimentare ale pacientului.
  • Discutarea cu pacientul asupra oricărui istoric familial de procese ale bolii, concentrându-se pe afecțiuni care ar putea semăna cu prezentarea curentă a pacientului.
  • Discutarea cu pacientul a oricăror comportamente legate de sănătate (de exemplu consumul de tutun, consumul de alcool, consumul de droguri și activitatea sexuală) care ar putea face anumite diagnostice mai probabile.
  • Revizuirea prezenței simptomelor non-abdominale (de exemplu, febră, frisoane, dureri în piept, dificultăți de respirație, sângerări vaginale ) care pot clarifica în continuare imaginea diagnosticului.

După colectarea unui istoric amănunțit, ar trebui să efectuați un examen fizic pentru a identifica semne fizice importante care ar putea clarifica diagnosticul, inclusiv un examen cardiovascular, examen pulmonar, examen abdominal amănunțit, iar pentru femei, un examen genito-urinar . [10]

Investigațiile suplimentare care pot ajuta la diagnostic includ: [11]

Dacă diagnosticul rămâne neclar după istorie, examinare și investigații de bază ca mai sus, atunci investigațiile mai avansate pot dezvălui un diagnostic. Astfel de teste includ: [11]

  • Tomografie computerizată a abdomenului / bazinului
  • Ecografie abdominală sau pelviană
  • Endoscopie și / sau colonoscopie

Management[modificare | modificare sursă]

Tratamentul durerii abdominale depinde de mulți factori, inclusiv etiologia durerii. În secția de urgență, o persoană care prezintă dureri abdominale poate necesita inițial lichide IV datorită aportului scăzut secundar durerii abdominale și a unei posibile emezii sau vărsături. [12] Tratamentul pentru durerea abdominală include analgezie, cum ar fi medicamente non-opioide (ketorolac) și medicamente opioide (morfină, fentanil). Alegerea analgeziei depinde de cauza durerii, deoarece ketorolacul poate agrava unele procese intra-abdominale. Pacienții care se prezintă la secția de urgență cu dureri abdominale pot primi un „cocktail GI” care include un antiacid (exemplele includ omeprazol, ranitidină, hidroxid de magneziu și clorură de calciu) și lidocaină. După tratarea durerii, poate exista un rol pentru tratamentul antimicrobian în unele cazuri de durere abdominală. Butilscopolamina (Buscopan) este utilizată pentru a trata durerea abdominală cu crampe cu un anumit succes. [13] Tratamentul chirurgical pentru cauzele durerii abdominale include, dar nu se limitează la colecistectomie, apendectomie și laparotomie exploratorie.

Urgențe[modificare | modificare sursă]

Mai jos este o scurtă prezentare generală a urgențelor cauzate de durerea abdominală.

Condition Presentation Diagnosis Management
Appendicitis[14] Abdominal pain, nausea, vomiting, fever

Periumbilical pain, migrates to RLQ

Clinical (history & physical exam)

Abdominal CT

Patient made NPO (nothing by mouth)

IV fluids as needed

General surgery consultation, possible appendectomy

Antibiotics

Pain control

Cholecystitis Abdominal pain (RUQ, radiates epigastric), nausea, vomiting, fever, Murphy's sign Clinical (history & physical exam)

Imaging (RUQ ultrasound)

Labs (leukocytosis, transamintis, hyperbilirubinemia)

Patient made NPO (nothing by mouth)

IV fluids as needed

General surgery consultation, possible cholecystectomy

Antibiotics

Pain, nausea control

Acute pancreatitis Abdominal pain (sharp epigastric, shooting to back), nausea, vomiting Clinical (history & physical exam)

Labs (elevated lipase)

Imaging (abdominal CT, ultrasound)

Patient made NPO (nothing by mouth)

IV fluids as needed

Pain, nausea control

Possibly consultation of general surgery or interventional radiology

Bowel obstruction Abdominal pain (diffuse, crampy), bilious emesis, constipation Clinical (history & physical exam)

Imaging (abdominal X-ray, abdominal CT)

Patient made NPO (nothing by mouth)

IV fluids as needed

Nasogastric tube placement

General surgery consultation

Pain control

Upper GI bleed Abdominal pain (epigastric), hematochezia, melena, hematemesis, hypovolemia Clinical (history & physical exam, including digital rectal exam)

Labs (complete blood count, coagulation profile, transaminases, stool guaiac)

Aggressive IV fluid resuscitation

Blood transfusion as needed

Medications: proton pump inhibitor, octreotide

Stable patient: observation

Unstable patient: consultation (general surgery, gastroenterology, interventional radiology)

Lower GI Bleed Abdominal pain, hematochezia, melena, hypovolemia Clinical (history & physical exam, including digital rectal exam)

Labs (complete blood count, coagulation profile, transaminases, stool guaiac)

Aggressive IV fluid resuscitation

Blood transfusion as needed

Medications: proton pump inhibitor

Stable patient: observation

Unstable patient: consultation (general surgery, gastroenterology, interventional radiology)

Perforated Viscous Abdominal pain (sudden onset of localized pain), abdominal distension, rigid abdomen Clinical (history & physical exam)

Imaging (abdominal X-ray or CT showing free air)

Labs (complete blood count)

Aggressive IV fluid resuscitation

General surgery consultation

Antibiotics

Volvulus Sigmoid colon volvulus: Abdominal pain (>2 days, distention, constipation)

Cecal volvulus: Abdominal pain (acute onset), nausea, vomiting

Clinical (history & physical exam)

Imaging (abdominal X-ray or CT)

Sigmoid: Gastroenterology consultation (flexibile sigmoidoscopy)

Cecal: General surgery consultation (right hemicolectomy)

Ectopic pregnancy Abdominal and pelvic pain, bleeding

If ruptured ectopic pregnancy, patient may present with peritoneal irritation and hypovolemic shock

Clinical (history & physical exam)

Labs: complete blood count, urine pregnancy test followed with quantitative blood beta-hCG

Imaging: transvaginal ultrasound

If patient is unstable: IV fluid resuscitation, urgent obstetrics and gynecology consultation

If patient is stable: continue diagnostic workup, establish OBGYN follow-up

Abdominal aortic aneurysm Abdominal pain, flank pain, back pain, hypotension, pulsatile abdominal mass Clinical (history & physical exam)

Imaging: Ultrasound, CT angiography, MRA/magnetic resonance angiography

If patient is unstable: IV fluid resuscitation, urgent surgical consultation

If patient is stable: admit for observation

Aortic dissection Abdominal pain (sudden onset of epigastric or back pain), hypertension, new aortic murmur Clinical (history & physical exam)

Imaging: Chest X-Ray (showing widened mediastinum), CT angiography, MRA, transthoracic echocardiogram/TTE, transesophageal echocardiogram/TEE

IV fluid resuscitation

Blood transfusion as needed (obtain type and cross)

Medications: reduce blood pressure (sodium nitroprusside plus beta blocker or calcium channel blocker)

Surgery consultation

Liver injury After trauma (blunt or penetrating), abdominal pain (RUQ), right rib pain, right flank pain, right shoulder pain Clinical (history & physical exam)

Imaging: FAST examination, CT of abdomen and pelvis

Diagnostic peritoneal aspiration and lavage

Resuscitation (Advanced Trauma Life Support) with IV fluids (crystalloid) and blood transfusion

If patient is unstable: general or trauma surgery consultation with subsequent exploratory laparotomy

Splenic injury After trauma (blunt or penetrating), abdominal pain (LUQ), left rib pain, left flank pain Clinical (history & physical exam)

Imaging: FAST examination, CT of abdomen and pelvis

Diagnostic peritoneal aspiration and lavage

Resuscitation (Advanced Trauma Life Support) with IV fluids (crystalloid) and blood transfusion

If patient is unstable: general or trauma surgery consultation with subsequent exploratory laparotomy and possible splenectomy

If patient is stable: medical management, consultation of interventional radiology for possible arterial embolization

Epidemiologie[modificare | modificare sursă]

Durerea abdominală este motivul pentru care aproximativ 3% dintre adulți își văd medicul de familie. [2] Rata vizitelor la departamentul de urgență în SUA pentru dureri abdominale a crescut cu 18% din 2006 până în 2011. Aceasta a fost cea mai mare creștere din cele 20 de condiții comune observate în departamentul de urgențe. Rata de utilizare a departamentelor de urgență pentru greață și vărsături a crescut, de asemenea, cu 18%. [15]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Human Phenotype Ontology release 2018-03-08, accesat în  
  2. ^ a b c „Studies of the symptom abdominal pain--a systematic review and meta-analysis”. Family Practice. 31 (5): 517–29. octombrie 2014. doi:10.1093/fampra/cmu036. PMID 24987023. 
  3. ^ „Abdominal emergencies in the geriatric patient”. International Journal of Emergency Medicine. 7: 43. . doi:10.1186/s12245-014-0043-2. PMC 4306086Accesibil gratuit. PMID 25635203. 
  4. ^ Masters, Philip (). IM Essentials. American College of Physicians. ISBN 9781938921094. 
  5. ^ LeBlond, Richard F. (). Diagnostics. US: McGraw-Hill Companies, Inc. ISBN 978-0-07-140923-0. 
  6. ^ a b Moore, Keith L (). „11”. The Developing Human Tenth Edition. Philadelphia, PA: Elsevier, Inc. pp. 209–240. ISBN 978-0-323-31338-4. 
  7. ^ Hansen, John T. (). „4: Abdomen”. Netter's Clinical Anatomy, 4e. Philadelphia, PA: Elsevier. pp. 157–231. ISBN 978-0-323-53188-7. 
  8. ^ Drake, Richard L.; Vogl, A. Wayne; Mitchell, Adam W.M. (). „4: Abdomen”. Gray's Anatomy For Students (ed. Third). Churchill Livingstone Elsevier. pp. 253–420. ISBN 978-0-7020-5131-9. 
  9. ^ Neumayer, Leigh; Dangleben, Dale A.; Fraser, Shannon; Gefen, Jonathan; Maa, John; Mann, Barry D. (). „11: Abdominal Wall, Including Hernia”. Essentials of General Surgery, 5e. Baltimore, MD: Wolters Kluwer Health. 
  10. ^ a b Bickley, Lynn (). Bates' Guide to Physical Examination & History Taking. Philadelphia, Pennsylvania: Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 9781469893419. 
  11. ^ a b „Evaluation of acute abdominal pain in adults”. American Family Physician. 77 (7): 971–8. aprilie 2008. PMID 18441863. 
  12. ^ Essentials of Family Medicine 6e. p. 149. 
  13. ^ „Hyoscine butylbromide: a review of its use in the treatment of abdominal cramping and pain”. Drugs. 67 (9): 1343–57. . doi:10.2165/00003495-200767090-00007. PMID 17547475. 
  14. ^ Sherman, Scott C.; Cico, Stephen John; Nordquist, Erik; Ross, Christopher; Wang, Ernest (). Atlas of Clinical Emergency Medicine. Wolters Kluwer. ISBN 978-1-4511-8882-0. 
  15. ^ „Trends in Emergency Department Visits, 2006-2011”. HCUP Statistical Brief #179. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality. septembrie 2014. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Clasificare
Resurse externe