Sari la conținut

Echinococcus granulosus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Echinococcus granulosus
Scolex, Echinococcus granulosus
Clasificare științifică
Încrengătură: Platyhelminthes
Clasă: Cestoda
Ordin: Cyclophyllidea
Familie: Taeniidae
Gen: Echinococcus
Specie: E. granulosus
Nume binomial
Echinococcus granulosus
Batsch, 1786
Sinonime
Taenia echinococcus

Echinococcus granulosus este un vierme parazit lat din clasa cestodelor. Corpul viermelui este de 3 – 6 mm lungime, alcătuit din scolex cu 4 ventuze, un rostrum cu 36 - 40 cârlige și 3 - 4 proglote, dintre care ultima conține 400 - 800 de ovule. Prezent la câine, lup, vulpe etc. și provoacă hidatidoză, echinococoză accidental la om.

Ciclul vital[modificare | modificare sursă]

Ouăle sunt eliminate din corpul gazdei împreună cu excrementele. În mediul exterior sunt preluate de gazdele intermediare (erbivore, om), în intestinul cărora se dezvoltă forma larvară și, prin sânge, ajunge în diverse organe (ficat, plămâni, etc), unde formează chistul hidatic.[1] Gazda finală se infectează prin consumul de animale bolnave sau moarte care sunt parazitate de specia dată de echinococ.

Echinococoza chistică la om produsă de forma larvară a teniei Echinococcus granulosus, este caracterizată printr-o creștere lentă și formarea leziuni chistice pline cu lichid (chist hidatic)[1]. Simptomele sunt: dureri în regiunea localizării echinocolului, nevrite, atrofii, tusă ș.a.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături extern[modificare | modificare sursă]