Henri Pinta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henri Pinta
Date personale
Nume la naștereHenri Louis Marius Pinta Modificați la Wikidata
Născut[4][5][6] Modificați la Wikidata
Marsilia, Franța[2] Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani)[7] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[8] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAcademia Franceză din Roma[1]  Modificați la Wikidata
PremiiPrix de Rome[2]
Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*][3]  Modificați la Wikidata

Henri Ludovic Marius Pinta (n. , Marsilia, Franța – d. , Paris, Franța) a fost un pictor francez specializat în lucrări religioase. A creat, de asemenea, modele pentru mozaicuri și vitralii.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A studiat cu Alexandre Cabanel și Jules Lefebvre⁠(d).[9] În 1884, a primit Prix de Rome pentru reprezentarea „jurământului lui Brutus” după moartea Lucreției. Din 1885 până în 1888, a fost rezident la Villa Médicis din Roma, sub conducerea lui Ernest Hébert⁠(d). În 1885, a avut loc o expoziție la Paris, pentru a oferi locuitorilor ocazia de a-și prezenta lucrările. Alegerea subiectului său era ciudată, iar unii au spus că era eretică: „Hristos plângând pentru inutilitatea jertfei Sale”, în care Iisus era portretizat fără calități divine.

Portretul lui Claude Debussy (1886)

În anul următor, a prezentat o „Sfânta Marta”, care a fost criticată pe motiv că era prea cochetă. În 1887, „Liturghia de la Bolsena” (după Rafael ) a fost considerată a fi derivată din partea cea mai puțin interesantă a originalului. În cele din urmă, în 1888, interpretarea Aurorei a fost considerată mediocră și vulgară. Ceea ce este, probabil, cea mai cunoscută lucrare a sa provine tot din această perioadă: un portret al compozitorului Claude Debussy, care era rezident al vilei în 1886.

În 1890, a devenit membru al Société des Artistes Français și a expus în mod regulat la Salon⁠(d).[9] Printre lucrările notabile din această perioadă ulterioară se numără „Naissance du Jour” (Nașterea zilei, 1903), care este încă reprodusă pe scară largă, și o lucrare neconvențională „Sfânta Inimă”, inspirată de tristețea sa cauzată de pierderea a doi fii în Primul Război Mondial. A fost una dintre preferatele lui Teilhard de Chardin.[10]

A fost prieten de o viață cu un alt pictor din Marsilia, Alexandre Jean-Baptiste Brun⁠(d).

Sfânta Inimă (1921)

Mai târziu, lucrările sale au devenit mai convenționale ca stil și s-a concentrat pe desene pentru decorațiuni bisericești. În 1915 a creat o pictură murală înfățișând moartea Sfântului Iosif pentru biserica Saint-François Xavier des Missions étrangères.[10] Împreună cu producătorul de vitraliu, Louis-Charles-Marie Champigneulle, a realizat modele pentru ferestre la biserica Saint Vaast din Béthune și Bazilica Sfintei Inimi din Marsilia.

În 1933 s-a întors cu Champigneulle la bazilică, proiectând mozaicuri pentru cor, care acoperă 120 de metri pătrați. Finalizarea proiectului a durat până în 1941.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ AGORHA, accesat în  
  2. ^ a b AGORHA 
  3. ^ Baza de date Léonore 
  4. ^ a b RKDartists, accesat în  
  5. ^ a b Henri Ludovic Marius Pinta, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  6. ^ a b Henri Ludovic Marius Pinta, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
  7. ^ a b c Archives de Paris 
  8. ^ RKDartists, accesat în  
  9. ^ a b Preview @ the Oxford Index.
  10. ^ a b "Teilhard's Litany and Henri Pinta's painting" @ Elias Icons.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Suzanne Arzoumanian-Soulé, Henri Pinta (Marsilia 1856-Paris 1944) : Vie et œuvre, Teză de master, 2002, Universitatea Aix-Marseille .

Legături externe[modificare | modificare sursă]