Hans Jonas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hans Jonas
Date personale
Născut[1][5][6][7] Modificați la Wikidata
Mönchengladbach, Germania Modificați la Wikidata
Decedat (89 de ani)[1][5][6][7] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA[8] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
cadru didactic universitar[*]
ecologist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[9][10]
limba engleză[10] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Marburg
Universitatea din Heidelberg
Universitatea Humboldt din Berlin
Universitatea din Freiburg  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Princeton
Universitatea Columbia
Universitatea Ludwig Maximilian din München
Universitatea din Chicago
Universitatea Carleton[*]  Modificați la Wikidata
Influențat deMartin Heidegger[2], Edmund Husserl, Rudolf Bultmann[*][[Rudolf Bultmann (German theologian)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce[*]
Premiul pentru Pace al Librăriilor Germane[*] ()[3]
Dr.-Leopold-Lucas-Preis[*][[Dr.-Leopold-Lucas-Preis (annual German humanities science award that comes with 50.000 Euro prize money)|​]] ()[4]  Modificați la Wikidata

Hans Jonas (n. 10 mai 1903 – d. 5 februarie 1993) a fost un filozof german, care a adus contribuții deosebite în domeniul eticii. Lucrarea sa remarcabilă este Principiul responsabilității, apărută în 1979.

O mare parte din viață a trăit-o în SUA. Astfel, în perioada 1955 - 1976 a fost profesor de filozofie la New School for Social Research din New York.

A studiat filozofia și teologia la Freiburg, Berlin și Heidelberg și a obținut doctoratul în filozofie la Marburg, unde i-a avut ca profesori pe: Edmund Husserl, Martin Heidegger și Rudolf Bultmann.

În 1933 Heidegger intră în Partidul Nazist, lucru care l-a indignat pe Jonas, deoarece era evreu și sionist activ. Părăsește Germania în același an și în anul următor emigrează în Palestina. În 1940 se întoarce în Europa și intră în Armata Britanică. Face parte din Jewish Brigade, unitate militară a evreilor din Palestina în cadrul armatei britanice.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, aflând că mama sa pierise în Lagărul de concentrare Auschwitz, refuză să se mai întoarcă în Germania. Revine în Palestina și participă la Războiul Israelului pentru Independență.

După încheierea studiilor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, emigrează în America de Nord. Mai întâi este profesor în Canada la Carleton University, ca apoi, în 1955, să se mute în New York, unde va rămâne tot restul vieții.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Hans Jonas”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ https://www.nytimes.com/1993/02/06/nyregion/hans-jonas-influential-philosopher-is-dead-at-89.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.friedenspreis-des-deutschen-buchhandels.de/alle-preistraeger-seit-1950/1980-1989/hans-jonas  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://uni-tuebingen.de/fakultaeten/evangelisch-theologische-fakultaet/fakultaet/lucas-preis/preistraeger/bisherige-preistraeger/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ a b Hans Jonas, SNAC, accesat în  
  7. ^ a b Hans Jonas, Discogs, accesat în  
  8. ^ „Hans Jonas”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  10. ^ a b CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)