Hangar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O schemă a unui hangar.

Un hangar este o clădire destinată adăpostirii de aeronave sau de nave spațiale. Hangarul este format dintr-un acoperiș înălțat pe stâlpi și mai multe deschideri laterale. De obicei hangarele sunt făcute din metal, dar câte o dată vin făcute din alte materiale precum lemnul și ciment.

Hangarele vin utilizate pentru protejarea de timpul atmosferic, repararea, fabricarea, înmagazinarea și asemblarea acestelor mașinării.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Carl Rickard Nyberg a utilizat un hangar pentru a înmagazina prototipul Flugan creat de el.

În anul 1909, Louis Bleriot a aterizat într-o fermă în Franța de nord, mai exact în orășelul Les Baraques, și a împins monoplanul său într-un grajd. În acel moment Bleroit era în cursă pentru a fi primul om care a atraversat Canalul Mânecii într-o aeronavă mai grea decât aerul. După acest aveniment, Bleriot chemase o firmă numită REIDsteel și ordinase construirea de trei hangare.

Două hangare.

Frații Wright construiseră avionul lor într-un hangar de lemn în Kill Devil Hills (Carolina de Nord). După ce au gătat proiectul și construcția Wright Flyerului, în Ohio, frații Wright s-au întors în Kill Devil Hills și au găsit hangarul distrus. După acea, construiseră un laborator în locul hangarului în timp ce așteptau livrarea Flyerului.

Utiliatatea[modificare | modificare sursă]

Hangarele se pot utiliza pentru a proteja avioanele de factori climatici, de atacuri din partea inamică sau doar pentru depozitarea avioanelor când acestea nu sunt utilizate sau dacă sunt în reparare. Câte o dată sunt utilizate pentru a ascunde aeronavele de satelite sau avioane de spionaj.

Hangarele pentru dirijabile[modificare | modificare sursă]

Hangarele pentru dirijabile sunt de obicei mai mari (special la înălțime) decât hangarele pentru avioane. O mare parte din primele dirijabile utilizau hidrogenul pentru a pluti în aer, și de acea aveau nevoie de un hangar pentru o protecție de la fulgere, cu scopul de a nu provoca o explozie cauzată de gazul foarte inflamabil. Hangarele pentru dirijabile erau cu riscul de o mare explozie, de acea majoritatea hangarelor pentru dirijabile alimentate cu hidrogen dădeau adăpost doar pentru una sau două aerostate de acest tip.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Paul, Freeman. militarymuseum.org, ed. „Marine Corps Air Station, Tustin” (în engleză). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]