Half-Life (franciză)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Half-Life
Orange lambdaThe text "Half-Life"
The series' logo, an orange lambda, is a prominent symbol throughout the series.
Dezvoltatori
Editori
Platforme
Prima lansareHalf-Life
19 noiembrie, 1998
Ultima lansareHalf-Life: Alyx⁠(d)
23 martie, 2020

Half-Life este o serie de jocuri Shooter first person (FPS) create de Valve . Jocurile combină împușcături, puzzle-uri și povestiri.

Half-Life , primul joc din serial, a fost lansat în 1998 pentru Windows, cu succes critic și comercial. Jucătorul îl controlează , un om de știință care trebuie să supraviețuiască unei invazii extraterestre. ei au influențat genul FPS, iar jocul a inspirat numeroase moduri dezvoltate de comunitate. Half-Life a fost urmată de expansiunile Opposing Force (1999), Blue Shift (2001) și Decay (2001), dezvoltate de Gearbox Software .

În 2004, Valve a lansat Half-Life 2 cu succes, cu un nou decor și personaje și un joc bazat pe fizică . A fost urmat de un nivel suplimentar Lost Coast⁠(d) și de sequelele episodice Episode One și Episode Two .

Peste 13 ani dupa lansarea episodului 2, fanii⁠(d) au asteptat foarte mult pentru al treilea joc din serial, dar niciodata nu a fost lansat.

Valve a lansat Half life: Alyx, un joc realitate virtuala care tine loc cinci ani inainte de Half-Life 2, jucatorul controleaza pe Alyx Vance⁠(d), in misiunea ei pentru a lupta Combine⁠(d)

Jocuri[modificare | modificare sursă]

Half-life[modificare | modificare sursă]

Articol principal: Half-Life

Primul joc creat de Valve, Half-Life, lansat pe 19 noiembrie 1998 și publicat de Sierra On-Line pentru Windows . [1] Jucătorul îl controlează pe Gordon Freeman, un fizician teoretician de la Black Mesa, unde un experiment provoacă din accident o ruptură dimensională și declanșează o invazie extraterestră. . [1] Half-Life a primit aprecieri pentru grafică, gameplay și narațiune perfectă. A câștigat peste 50 de premii „ Jocul anului[2] și este considerat unul dintre cele mai influente jocuri FPS și unul dintre cele mai bune jocuri video realizate vreodată . [3] [4]

Half-life 2[modificare | modificare sursă]

Pe 16 noiembrie 2004, Valve a lansat Half-Life 2 . Jocul a avut un ciclu de dezvoltare de șase ani, care a înregistrat mai multe întârzieri și scurgerea codului sursă al jocului în octombrie 2003. Half-Life 2 readuce jucătorul în rolul lui Gordon Freeman. Amplasat la douăzeci de ani după jocul original, [5] Pământul a fost ocupat de Combine, o rasă transdimensională care a exploatat evenimentele din primul joc care a invadat. G-Man îl introduce pe Freeman în City 17 din Europa de Est pentru a combate ocupația Combine. Considerat unul dintre cele mai mari jocuri video din toate timpurile, Half-Life 2 a fost lăudat pentru progresele sale în sunet, narațiune, grafică pe computer, inteligență artificială și fizică și a câștigat peste 35 de premii pentru Jocul Anului.

Episode One[modificare | modificare sursă]


Episodul unu a fost lansat pe 1 iunie 2006. Jucătorul îl controlează pe Freeman în timp ce el și Alyx evadează din orașul 17 înainte ca un miez de reactor de energie întunecată să-l distrugă. A introdus mai multe efecte grafice, inclusiv noi funcții de iluminare. Povestea se concentrează pe Alyx. Episodul Unu a primit o reacție critică în general pozitivă, deși durata scurtă a fost un punct comun de critică. [6]

Episode Two[modificare | modificare sursă]

Episodul doi a fost lansat pentru Windows, Xbox 360 și PlayStation 3 pe 10 octombrie 2007, ca parte a compilației The Orange Box . A fost distribuit digital pe Steam și în retail de Electronic Arts. Episodul doi se concentrează pe medii expansive, călătorii și joc mai puțin liniar. În rolul lui Freeman, jucătorul călătorește cu Alyx în mediul rural din jur, urmărit de forțele Combine. Noile tehnologii și caracteristicile de joc ' episodului doi au fost lăudate de recenzenți; cu toate acestea, deși a fost semnificativ mai lung decât episodul 1, lungimea a fost din nou un punct de critică.

Half-Life: Alyx[modificare | modificare sursă]

Valve a lansat Half-Life: Alyx, un joc de realitate virtuală (VR), pe 23 martie 2020, pentru Windows. [7] În acest prequel la Half-Life 2, jucătorii o controlează pe Alyx, în timp ce ea și tatăl ei Eli stabilesc rezistența împotriva Combinatului în Orașul 17. a fost dezvoltat folosind motorul Source 2 și acceptă toate căștile VR compatibile cu PC. Jucătorul folosesc VR pentru a interacționa cu mediul și a lupta cu inamicii, folosind mănuși gravitaționale pentru a manipula obiecte, în mod similar cu pusca gravitațional din Half-Life 2 . Alyx a fost eliberată pentru apreciere. [8]

  1. ^ a b „The Final Hours of Half-Life”. GameSpot. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Awards and Honors”. Valve. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Cifaldi, Frank (). „The Gamasutra Quantum Leap Awards: First-Person Shooters”. Gamasutra. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „IGN's Top 100 Games”. IGN. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Half-Life: The Story so Far”. Valve. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Half-Life 2: Episode One”. Metacritic (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ „12 big things we learned about Half-Life: Alyx”. PC Gamer. . Arhivat din original la . 
  8. ^ „Half-Life: Alyx for PC Reviews - Metacritic”. Metacritic. Arhivat din original la . Accesat în .