Sari la conținut

Half-Life 2

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Half-Life 2

Coperta jocului ce-l arată pe protagonistul jocului, Gordon Freeman
Dezvoltator(i)Valve Corporation  Modificați la Wikidata
Editor(i)Valve Corporation
Sierra Entertainment  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Vivendi Games[*][[Vivendi Games (former subsidiary of Vivendi S.A. and holdings company for Sierra Entertainment and Blizzard Entertainment)|​]]
Steam[1]
Google Play  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Kelly Bailey[*][[Kelly Bailey (composer, musician, game designer, conceptual artist, and programmer)|​]]  Modificați la Wikidata
SerieHalf-Life  Modificați la Wikidata
Motor graficSource[*]
Havok[*]  Modificați la Wikidata
Prima versiuneSource 24 (Build 5345)  Modificați la Wikidata
Ultima versiuneSource 24 (Build 5345)  Modificați la Wikidata
PlatformăMicrosoft Windows
Xbox[2]
Xbox 360
PlayStation 3
macOS[1]
Linux
Android  Modificați la Wikidata
Dată lansareMicrosoft Windows[3]
16 noiembrie 2004
Xbox[3]
 • AN 15 noiembrie 2005
 • EUR 18 noiembrie 2005
Xbox 360[4]
 • JAP 22 mai 2008
 • AN 10 octombrie 2007
 • EUR 19 octombrie 2007
 • AUS 25 octombrie 2007
PlayStation 3[4]
 • AN 11 decembrie 2007
 • EUR 14 decembrie 2007
 • AUS 20 decembrie 2007
Mac OS X[5]
26 mai 2010
Genurishooter first-person
joc video științifico-fantastic[*]
post-apocalyptic video game[*][[post-apocalyptic video game (video game set in a post-apocalyptic environment)|​]][6][7]  Modificați la Wikidata
Modurisingleplayer  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]
distribuire digitală
descărcare digitală[*] (Android)
Disc compact
DVD  Modificați la Wikidata
Cerințe sistem
Controltastatură
touchscreen (Android)
mouse
gamepad  Modificați la Wikidata
Premii
Premiul BAFTA pentru cel mai bun joc ()
Golden Joystick Awards − PC Game of the Year[*][[Golden Joystick Awards − PC Game of the Year (annual award presented at Golden Joystick Awards)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
canal YouTube
Ratinguri
PEGIPEGI 16[*][[PEGI 16 (PEGI video game content rating - formerly "PEGI 15" in Finland from 2003-2007 - indicating suitable for persons 16 (formerly 15 in Finland from 2003-2007) years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*][[USK 18 (USK video game content rating: no release to youth; suitable only for adults aged 18 years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][[Mature 17+ (ESRB video game content rating in which restricts a video game to those 17+)|​]]  Modificați la Wikidata

Half-Life 2 este un joc de tip Tir subiectiv dezvoltat de Valve. A fost publicat de către Valve în anul 2004 prin platforma lor de distribuire Steam. La fel ca Half-Life (1998), Half-Life 2 combină Împușcări, puzzle-uri și povestire, și adaugă trăsături precum vehicule și gameplay bazat pe fizică. Jucătorul îl controlează pe Gordon Freeman, care întră în mișcarea de rezistență pentru a elibera pământul de sub controlul unui imperiu extraterestru, Combine-ul.

Half-Life 2 a fost creat folosind motorul de joc Source al lui Valve, care a fost dezvoltat în aceiași perioadă. Dezvoltarea jocului a durat cinci ani și a costat 40 de milioane de dolari. Președintele la Valve Gabe Newell a setat scopul echipei de a redefinii jocruile de tip Tir subiectiv. Ei au integrat motorul fizic Havok, care simulează fizica din lumea reală, pentru a întării senzația de prezență a jucătorului și pentru a crea noi mecanici de joc, și de a dezvolta caracterizarea, cu caractere detailate și animații realistice.

Valve a anunțat Half-Life 2 la E3 2003, cu data de lansare în septembrie în același an; jocul a fost întârziat pentru mai mult de un an, declansând un răspuns negativ de la public. Un an înainte de lansare, o versiune nefinalizată a jocului a fost furată de către un hacker și publicată online; publicarea a daunat la morala echipei și a încetinit dezvoltarea jocului.

Half-Life 2 a fost lansat pe Steam pe data de 16 Noiembrie 2004, primind aclamații universale. A câștigat 39 de premii în categoria „Jocul Anului” și a fost citat ca fiind unu dintre cele mai bune jocuri făcute vreodată. Până la anul 2011, a vândut 12 milioane de copii. Half-Life 2 a fost urmat de nivelul extra Lost Coast (2005) și continuările episodice Episode One (2006) și Episode Two (2007). În 2020, după anularea lui Episode Three și multe alte proiecte legate de Half-Life, Valve a lansat Half-Life: Alyx.

Derularea Jocului[modificare | modificare sursă]

La fel ca Half-Life (1998), Half-Life 2 este un joc de un jucător de tip Tir subiectiv unde jucătorul îl controlează pe Gordon Freeman. Jocul are mecanice similar cu Half-Life, inclusiv sistemul de arme și de sănătate (însă cu mai puține arme per total) și periodic puzzle-uri bazate pe fizică, însă cu motorul de joc Source și grafice înbunătățite. Jucătorul începe jocul fără arme, tiptil crescânduși arsenalul de arme prin parcursul jocului. Deși jocul este de natură liniară, mult efort a fost pus în a face explorarea jocului merituos și interesant; multe zone opționale pot fi ratate sau evitate.

Jocul are un set divers de inamici, care deobicei sunt nevoiți să fie apropiați cu tactice diferite: unii coordonează în grupuri pentru a învaluii jucătorul; altele, precum Manhack-ul, zboară direct spre jucător prin mic deschideri și coridoare strâmte. Altele folosesc atacuri predictibile dar puternice, iar altele se ascund înainte să atace repede jucătorul. Gordon poate să omoare marea parte din inamici cu armele lui, sau prin metode indirecte, exploatând hazarduri din jurul lui precum recipiente explozive sub presiune, focuri de gaz sau capcane improvizate. În capitolul 10 și 11 al jocului, lui Gordon i se pot alătura până la patru dintre soldații de rezistență sau medici și poate să trimite echipa aceasta mai departe de el sau să-i cheme înapoi.

Multe dintre noile caracteristicile noi ale jocului folosesc simularea detailată a fizicii care poate fi realizată de motorul grafic Source. Două secții ale jocului împlică să conduci vehicule. În loc de puzzle-urile bazate pe butoane din Half-Life, puzzle-uri bazate pe mediul încojurator au just introduse cu sisteme mecanice improvizate, învârtinduse înjurul noii abilitați a jucătorului de a ridica, mișcă și plasa obiecte. Soluțiile implică proprietățile fizice ale obiectelor, precum formă, greutate, și flotabilitate. De exemplu; În capitolul trei, „Route Kanal”, jucătorul trebuie să așeze blocuri de cenușă una peste alta pe un balansoar improvizat pentru a fi folosit ca o rampă și de a trece peste un zid. Alternativ, jucătorul poate face o scară crudă din acele blocuri, așa că puzzle-ul poate fi rezolvat prin mai multe metode.

Prin parcursul jocului, Gordon obține Gravity Gun-ul, care îi dobândește abilitatea de a atrage obiecte de la distanță spre el sau de a împinge cu forță obiectele departe de el, precum și abilitatea de a manipula obiecte mari și grele care nu le putea controla fără această armă. Aceste abilitați devin obligatorii pentru a rezolva puzzle-urile mai târziu din joc, și poate fi folosit cu mare efect în lupte, deoarece orice obiect fizic în proximitatea jucătorului are potențialul de a fi folosit ca o armă improvizată de defensivă, precum un dulap de dosare, sau o proiectilă fatală, precum un canistru de gazolină sau o lamă de ferăstrău. Jucătorul poate învăța despre această abilitate prin indicii plasate în mediu.

Jocul niciodată nu separă jucătorul cu scene sau evenimente pre-redate; povestea progresează prin expoziție de la alte caractere și de la evenimente din lumea jocului, iar jucătorul îl poate controla pe Gordon prin tot parcursul jocului. Mult din preistoria jocului este descrisă prin aluzii și prin mediu. Chiar și tutorialele sunt în mare parte plasate în mediu și în dialog. Text este folosit numai când îi se spune jucătorului care buton trebuie să fie apasat pentru a face o acțiune specifică.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Acțiunea se petrece la 20 de ani de la incidentul Black Mesa, în care, în urma unei cascade de rezonanță, au apărut extratereștri de diferite rase, care au ucis aproape toți oamenii de știință și securitatea din facilitatea de cercetare Black Mesa. Printre supraviețuitori se numără și Dr. Gordon Freeman, care se luptă cu hoarde de extratereștri și soldați guvernamentali trimiși să mușamalizeze incidentul, până la urmă ajungând pe planeta extratereștrilor, Xen, unde îl ucide pe liderul lor, Nihilanth. Apoi, Gordon este capturat de către misteriosul G-Man. Acesta îi oferă lui Gordon o slujbă. Se pare că Gordon o acceptă, și este pus de către G-Man într-o stare de hibernare într-un tub, unde nu îmbătrânește. El este tinut la Aperture Science, intr-un loc intalnit apoi de Chell.

Half-Life 2 începe cu G-Man vorbindu-i lui Gordon, ca într-un vis. Apoi, el se trezește într-un tren, în drum spre „Orașul 17”. Acolo, Gordon descoperă că Pământul a fost luat în stăpânire de către o forță extraterestră mult superioară celor de pe Xen, „Imperiul Combine”. Prin oraș, Gordon vede oameni abuzați de către Combine, sau mai exact, de către Metropolice, poliția orașului 17. Aceștia sunt înarmați cu bastoane electrice, și par umani, fiind doar securitatea orașului, nu extratereștrii propriu-ziși.

Până la urmă, Gordon se întâlnește cu Alyx Vance, care îl duce în laboratorul secret al Doctorului Kleiner, fost cercetător la Black Mesa. Acolo îl întâlnește și pe Barney. Doctorul a lucrat la un aparat de teleportare, care trebuie să-l trimită pe Gordon la Black Mesa East, marele laborator al lui Eli Vance, de asemeni fost cercetător la Black Mesa. Din păcate, aparatul se strică, iar Gordon este obligat să meargă până acolo pe jos.

Gordon încearcă să scape, cu Metropolice-ul pe urmele lui. În cele din urmă, reușește să scape prin canalizarea orașului. Acolo, el este întâlnit de alți locuitori ai orașului, care pun la cale o revoltă împotriva Imperiului Combine. Aceștia îi oferă o barcă cu motor modificată. Cu aceasta pleacă spre Black Mesa East într-o parte nelocuită a orașului, care are multe zone cu apă, pe care Gordon trece. Acolo, el întâlnește baze ale unor rebeli, dar și ale Combine-ului, printre care și un baraj, pe care Gordon îl oprește, după uciderea multor politiști, care controlau acel baraj.

După aceea, găsește Black Mesa East și îl întâlnește pe Eli Vance. Fiica sa, Alyx, îi prezintă lui Gordon Gravity Gun-ul, care poate ține obiecte în aer, precum și să le arunce în orice direcție. De asemeni, îl întâlnește pe Dog, câinele robotic gigant al lui Alyx. Gordon este forțat să plece spre Nova Prospekt, o bază foarte importantă a Imperiului Combine, în urma unui atac al acestora la Black Mesa East. Pe drum, el trebuie să treacă prin orașul părăsit, Ravenholm, care a rămas plin de zombie, în urma unor atacuri cu rachete pline de headcrab-i asupra locuitorilor. Singurul supraviețuitor este Părintele Grigori, preotul orașului, care a pus multe capcane prin oraș. În cele din urmă, Grigori îl escortează pe Gordon afară din oraș, printr-un cimitir.

Gordon ajunge într-o mină, de asemeni plină de zombie. Până la urmă, iese din ea și descoperă o altă bază a rebelilor, situată într-o gară, care a fost atacată de Combine. Gordon reușește să-i ucidă pe soldați, și este trimis pe coasta Orașului 17, a cărei apă a fost în majoritate secată de către Combine, în scopul de a distruge resursele Pământului.

Gordon provoacă și mai multe daune Combine-ului, distrugându-le numeroase baze, aeronave și unități de sol, având o mașină de nisip, modificată, cu un Tau Cannon pus pe aceasta. Îl întâlnește pe Odessa Cubbage, un lider foarte important al rebelilor, la baza acestuia de pe coastă. Acesta îi da lui Gordon un lansator de rachete, care îi este foarte util împotriva Combine-ului. După un timp, Gordon întâlnește un Antlion Guard, o versiune mai mare și mai puternică a gângăniilor de nisip, Antlion, care au fost pe urmele lui Gordon pe toată coasta. În urma distrugerii acelui Antlion Guard, reușește să-i ia pheropod-urile, niste organe obținute din corpul Antlion Guard-ului care sunt foarte utile în a păcăli antlion-urile că Gordon este liderul lor.

Gordon ajunge la Nova Prospekt, cu mult ajutor de la Antlion-i. Înăuntru, Gordon vede că Nova Prospekt a fost atacat de antlioni înainte ca el să ajungă acolo, aceștia ucigând o mare parte din soldații Imperiului de acolo. De asemeni, el observă că acolo mulți cetățeni ai Orașului 17 sunt transformați fie în soldați ai Imperiului Combine, fie în Stalker-i. În aceste procese, mintea lor este înlocuită cu obiectivul de servii imperiul.

Gordon, în urma masacrării soldaților de la Nova Prospekt, o întâlnește pe Alyx Vance, care îl conduce la tatăl ei, care a fost capturat de către Combine. Ei descopera ca Dr. Judith Mossman de la Black Mesa East i-a trădat, și l-a înmânat pe Dr. Vance Combine-ului, în scopul de a obține date importante de la acesta. Mossman reușește să se teleporteze împreuna cu Vance la Citadelă, cea mai importantă bază de prelucrare a tehnologiei si tot odata cartierul general de pe planeta Pamant al Imperiului Combine, unde de asemeni locuiește Dr. Breen, cel care a făcut o înțelegere cu aceștia să nu distrugă omenirea, în schimbul punerii ca sclavi a acestora. Alyx și Gordon sunt nevoiți să se teleporteze în laboratorul lui Dr. Kleiner.

O dată ajunși acolo, își dau seama că au folosit un aparat de teleportare „încet”, care le-a cauzat să ajungă acolo o săptămână mai târziu. Kleiner le spune că a început „The Uprising”, marea revoltă a cetățenilor Orașului 17. De acum, scopul lui Gordon este să ajungă în Citadelă pentru a-l asasina pe Dr. Breen și pentru a distruge întreaga Clădire. Gordon merge prin oraș, care a suferit multe schimbări, acesta devenind un adevărat câmp de luptă, unde forțe terestre și Strider-i au fost puși să extermine toți rebelii. Gordon luptă împreună cu Barney și cu rebelii, cauzând distrugeri infernale Imperiului Combine, exterminând o mare parte din Strider-i și din soldații acestuia.

O dată ajuns în Citadelă, sub pământ, Gordon trebuie să-și croiască drum printre sutele de unități ale Imperiului, până la Dr. Breen și la reactorul Citadel-ei, pe care trebuie să-l distrugă. Gordon reușește să găsească o capsulă de prizonieri care îl trimite până la ultimul etaj al Citadel-ei, chiar la Dr. Breen, fiind ulterior capturat de acesta.

Acolo, se pare că Dr. Mossman de fapt s-a infiltrat în Citadel-ă, drept un susținător al Combine-ului. Aceasta îi eliberează pe Gordon, Alyx și Eli, iar Dr. Breen scapă. Ulterior, Gordon își dă seama că Dr. Breen vrea să scape printr-un glob, care îl protejează de orice atac, și care este menit să-l transporte pe altă planetă. Cu soldații Combine pe urmele sale, Gordon reușește să distrugă reactorul Citadelei, împreună cu globul Doctorului Breen, care, se pare că scapă în gol, probabil murind.

Dintr-o dată, timpul se oprește, și apare din nou G-Man, care îl ia iar pe Gordon, și, se pare, ca il salveaza de la explozie si astfel incepe Half-Life 2: Episodul Unu.

Capitolele jocului[modificare | modificare sursă]

1.Point Insertion

2.A Red Letter Day

3.Route Kanal

4.Water Hazard

5.Black Mesa East

6.We don't go to Ravenholm...

7.Highway 17

8.Sandtraps

9.Nova Prospekt

10.Entanglement

11.Anticitizen One

12.Follow Freeman!

13.Our Benefactors

14.Dark Energy

15.Credite

Personajele jocului[modificare | modificare sursă]

Gordon Freeman este protagonistul jocului, un om de știință, care a supraviețuit unor pericole nemaîntâlnite la Black Mesa. Acum, el trebuie să-și forțeze soarta din nou, de data asta pentru a elibera cetățenii Orașului 17 din sclavia impusă de Combine. Cetățenii îl vad pe Freeman ca pe un mesia. Începând din capitolul 10, Freeman este inamicul numărul unu al Combine-ului, primind denumirea „Anticitizen One”.

Alyx Vance este partenera lui Gordon, fiica lui Eli Vance, fost cercetător la Black Mesa. Alyx îl va ajuta de-a lungul jocului în momente grele, în scopul de a salva Orașul 17 de la moarte sigură.

Dr. Breen este cel care a făcut pace între Combine și omenire, în urma Războiului de 7 Ore, încheind un tratat de pace cu Combine, în schimbul sclaviei omenirii. Breen este inamicul principal al lui Gordon, și un colaborator al Imperiului, care locuiește la ultimul etaj al Citadel-ei.

Barney este un fost ofițer de securitate de la Black Mesa, care acum este unul dintre cei mai mari lideri ai rebelilor în Orașul 17, conducând revolta împotriva Imperiului. Barney va lupta alături de Gordon în timpul revoltei.

Eli Vance este un fost cercetător de la Black Mesa. El a scăpat de acolo fără un picior, pierdut în urma atacului unui Bullsquid. Acum, el este creatorul bazei Black Mesa East, loc în care rebelii își concentrează forțele și confecționează noi tehnologii și arme în scopul de a distruge Combine-ul.

Judith Mossman lucrează la Black Mesa East împreună cu Dr. Vance. Alyx nu se prea înțelege cu ea, datorită argumentelor ei. În cele din urmă, Gordon și Alyx află că ea a colaborat cu Dr. Breen pentru Combine, cu motivul de a fura datele teleportatorului pe care Combine-ul îl dorea așa de mult, deoarece tehnologia de teleportare a lor funcționa numai la o scară mare, de la o lume la alta.

Dr. Kleiner este un fost cercetător la Black Mesa și un fost profesor la MIT de-al lui Gordon. Acum, el lucrează împreună cu Barney în laboratorul său secret din Orașul 17.

Odessa Cubbage este un important lider de-al rebelilor. El deține mulți rebeli în baza lui, New Little Odessa. Gordon îl întâlnește în drum spre Nova Prospekt, pe coastă.

G-man este primul caracter care îi apare lui Gordon în față. El l-a trezit pe Gordon din starea de hibernare în care tot el l-a pus. G-man apare și în primul Half-Life de câteva ori și este ultimul personaj vǎzut la sfârșitul primului joc. Nimeni nu știe cine este.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Steam 
 2. ^ redump.org 
 3. ^ a b Half-Life 2: Release Summary”. GameSpot. CNET Networks, Inc. Accesat în . 
 4. ^ a b The Orange Box: Release Summary”. GameSpot. CNET Networks, Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One and Half-Life 2: Episode Two Updates Released”. Steam. Valve Corporation. . Accesat în . 
 6. ^ Pages in category "Post-apocalyptic video games" (în engleză) 
 7. ^ Category:Post-apocalyptic - PCGamingWiki PCGW - bugs, fixes, crashes, mods, guides and improvements for every PC game (în engleză) 

Legături externe[modificare | modificare sursă]