Half-Life

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Half-Life

Coperta jocului
Dezvoltator(i)Valve Corporation
Gearbox Software[*][[Gearbox Software (American video game company)|​]]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Sierra Entertainment
Valve Corporation  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Steam  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Kelly Bailey[*][[Kelly Bailey (composer, musician, game designer, conceptual artist, and programmer)|​]]  Modificați la Wikidata
SerieHalf-Life  Modificați la Wikidata
Motor graficGoldSrc[*][1]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.1.1.1
PlatformăLinux
PlayStation 2
Microsoft Windows
macOS[2]  Modificați la Wikidata
Dată lansareMicrosoft Windows[3]
 • AN 19 noiembrie 1998
 • EUR 1998

PlayStation 2[4]

 • AN 11 noiembrie 2001
 • EUR 30 noiembrie 2001
Genurishooter first-person
joc video științifico-fantastic[*]  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer[2]
singleplayer[2]  Modificați la Wikidata
MediaDisc compact
distribuire digitală  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemMicrosoft Windows
Controltastatură
mouse
gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
canal YouTube
Ratinguri
PEGIPEGI 16[*][[PEGI 16 (PEGI video game content rating - formerly "PEGI 15" in Finland from 2003-2007 - indicating suitable for persons 16 (formerly 15 in Finland from 2003-2007) years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*][[USK 16 (USK video game content rating: suitable for people aged 16 years and over only)|​]]
USK 18[*][[USK 18 (USK video game content rating: no release to youth; suitable only for adults aged 18 years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
CEROCERO D[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][[Mature 17+ (ESRB video game content rating in which restricts a video game to those 17+)|​]]  Modificați la Wikidata

'Half-Life' este un shooter first-person cu temă științifico-fantastică produs și distribuit digital de Valve Software, versiunea fizică fiind gestionată de către Sierra Entertainment. Lansat pe data de 19 noiembrie 1998 pentru platforma PC, jocul a folosit o versiune puternic modificată a motorului grafic folosit în Quake, numindu-se GoldSrc[5]. O versiune pentru PlayStation 2 este lansată în anul 2001[6].

În 1997 apare prima versiune a jocului la expoziția E3 (Electronic Entertainment Expo) și o revistă care prezintă o descriere a jocului. Mai multe găsiți aici Arhivat în , la Wayback Machine.. Lăudat de critici pentru prezentarea sa și a numeroaselor secvențe programate, Half-Life a câștigat peste 50 de premii Jocul Anului și a fost numit "cel mai bun joc pe calculator al tuturor timpurilor" de revista PC Gamer în edițiile noiembrie 1999, octombrie 2001 și aprilie 2005. Jocul a influențat crearea altor FPS-uri în anii de după lansare și este adesea citat ca fiind revoluționar în genul său.

Mod de joc[modificare | modificare sursă]

Half-Life este un FPS (first-person shooter) care cere jucătorului să efectueze două sarcini: lupta cu inamicul și rezolvarea problemelor. Personajul principal, Gordon Freeman, nu vorbește niciodată și nu este vazut in joc (doar în Half-Life: Blue Shift) . Half-Life nu este structurat pe nivele ci mai degrabă pe o secvență continuă divizată în părți mici pentru a scurta timpul de încărcare.

Arsenalul Half-Life se compune din arme militare (pistolul Glock 17, pistolul Desert Eagle, mitraliera MP5, arbaleta Black Mesa, lansatorul de rachete HECU , shotgunul SPAS-12, grenăzi, Satchel Charges, lasere), arme științifice experimentale (Tau Cannon, arma cu Gluoni) și arme de proveniență extraterestră (Snark, Hornet Gun). Prima armă care intră în posesia jucătorului este o rangă. În joc exista mulți inamici, printre care și unii speciali, precum Gargantua sau tentaculele subterane, care se înfrâng prin metode neconvenționale și nu prin confruntare directă.

Subiectul[modificare | modificare sursă]

Acțiunea jocului se desfășoară în două locații: complexul Black Mesa (un complex de cercetare fictiv similar cu laboratorul Los Alamos și Zona 51) și lumea extraterestră Xen, în care se ajunge în partea a doua a jocului. Protagonistul jocului, doctorul Gordon Freeman, este supraviețuitorul unui experiment care scapă de sub control la apariția unei neașteptate "rezonanțe în cascadă" (un fenomen cu totul fictiv) care deschide porți dimensionale către o altă lume devastând complexul.Odată cu deschiderea acestor porți dimensionale, extratereștrii din cealaltă lume invadează Black Mesa. Pe cand Freeman incearcă să iasă din complexul distrus pentru a da o mână de ajutor răniților, el descoperă că este prins între două părți: extratereștrii ostili care au invadat complexul și soldații armatei trimiși de guvern pentru a mușamaliza evenimentul prin eliminarea lui Freeman, a oamenilor de știință și a extratereștrilor.

Pe tot cuprinsul jocului, un om misterios cunoscut sub numele de G-Man (nume care nu este precizat pe parcursul jocului) apare la intervale regulate, părând a monitoriza progresul jucătorului. În cele din urmă, Freeman, folosindu-se de cooperarea oamenilor de știință și a paznicilor, ajunge în sectorul Lambda, unde un grup de supraviețuitori îl teleportează în lumea extraterestră Xen, unde trebuie să îl înfrângă pe Nihilanth, cel care ține porțile dimensionale deschise.

Subiectul jocului a fost inspirat din jocurile Doom și Quake, amândouă produse de id Software, de nuvela "Ceața" de Stephen King, și de un episod din serialul "The Outer Limits" numit "tărâmul frontierelor". A fost mai apoi creat de scriitorul și autorul de la Valve, Marc Laidlaw, care de asemenea a scris cărțile "Bomba atomică a tatei" și "a 37-a mandala".

Modificări[modificare | modificare sursă]

Două modificări oficiale au apărut după lansarea Half-Life: Opposing Force și Blue Shift, amândouă create de Gearbox Software. De asemenea, există și jocurile "Decay" și "Zombie mod" dar sunt făcute de fani. Opposing Force îl întoarce pe jucător în Black Mesa în timpul evenimentelor petrecute în Half-Life, dar de data aceasta din perspectiva unui soldat al armatei trimis de guvern. În Blue Shift, jucătorul ia rolul unui agent de pază al complexului. Decay duce jucătorul într-o lume a multiplayer-ului dar și a singleplayer-ului în care poți fi om dar și monstru. În Zombie Mod numele spune totul. Deși Decay e mai realist, Zombie Mod e și el interesant prin aducerea jucătorului în pielea unui headcrab(niște extratereștri patrupezi ce sar pe capul tău și te transformă într-un zombie , chinuindu-te până la moarte. De asemenea în Half-Life 2 se pot auzi cum spun zombie "God HELP ME!! Pleeaase help me!! AAAHHH!! HELP ME!" dar pe invers). Marea popularitate a jocului a dus la dezvoltarea a numeroase modificări, atât single-player cât și multi-player, printre care și faimosul Counter-Strike, devenit unul din cele mai populare jocuri FPS din lume.

Trivia[modificare | modificare sursă]

 • Regizorul Quentin Tarantino (un fan înfocat al Half-Life) a considerat posibilitatea regizării unei adaptări cinematografice a jocului. Cu toate acestea, cei de la Valve susțin că nu au avut niciun contact cu Quentin Tarantino și nici cu oamenii lui.
 • Numele jocului, precum și a modificărilor oficiale, Opposing Force și Blue Shift, au fost puse după termeni științifici. Half-Life reprezintă o măsură a stabilității unei substanțe radioactive, Opposing Force se referă la a treia lege a mișcării a lui Newton, iar Blue Shift se referă la schimbarea lungimii de undă a luminii către capătul albastru al spectrului, datorată efectului Doppler. Se poate referi și la radiația Cherenkov. Caracterul lambda minuscul, folosit pe sigla Half-Life, este de asemenea simbolul pentru constanta radioactivă de descompunere.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.half-life.com/en/halflife  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c Steam, accesat în  
 3. ^ „Half-Life at Steam”. Steam. Accesat în . 
 4. ^ Half-Life. IGN. Accesat în . 
 5. ^ „The Final Hours of Half-Life: Behind Closed Doors at Valve Software”. GameSpot. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ Half-Life for PlayStation 2 at Metacritic”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]