Half-Life

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Half-Life
Half-life-cover.jpg
Coperta jocului
Dezvoltator(i) Valve Corporation (Microsoft Windows)
Gearbox Software (PlayStation 2)
Editor(i) Sierra Entertainment
Distributor(i) Sierra Studios (cutie)
Steam (online)
Compozitor(i) Kelly Bailey
Serie Half-Life
Motor grafic GoldSrc
Ultima versiune 1.1.1.0
Platformă Microsoft Windows
PlayStation 2
Dată lansare Microsoft Windows[1]
  • AN 19 noiembrie 1998
  • EUR 1998

PlayStation 2[2]

  • AN 11 noiembrie 2001
  • EUR 30 noiembrie 2001
Genuri Shooter first-person
Moduri Single-player
Multiplayer
Ratinguri
Media CD
DVD
Distribuție digitală
Cerințe sistem Microsoft Windows
Control Tastatură și maus

'Half-Life' este un shooter first-person cu temă științifico-fantatiscă produs și distribuit digital de Valve Software, versiunea fizică fiind gestionată de către Sierra Entertainment. Lansat pe data de 19 noiembrie 1998 pentru platforma PC, jocul a folosit o versiune puternic modificată a motorului grafic folosit în Quake, numindu-se GoldSrc[3]. O versiune pentru PlayStation 2 este lansată în anul 2001[4].

In 1997 apare prima versiune a jocului la expoziția E3 (Electronic Entertainment Expo) și o revistă care prezinta o descriere a jocului. Mai multe gasiti aici. Lăudat de critici pentru prezentarea sa și a numeroaselor secvențe programate, Half-Life a câștigat peste 50 de premii Jocul Anului și a fost numit "cel mai bun joc pe calculator al tuturor timpurilor" de revista PC Gamer în edițiile noiembrie 1999, octombrie 2001 și aprilie 2005. Jocul a influențat crearea altor FPS-uri în anii de după lansare și este adesea citat ca fiind revoluționar în genul său.

Mod de joc[modificare | modificare sursă]

Half-Life este un FPS (first-person shooter) care cere jucătorului să efectueze două sarcini: lupta cu inamicul și rezolvarea problemelor. Personajul principal, Gordon Freeman, nu vorbește niciodată și nu este vazut in joc (doar în Half Life:Blue Shift) . Half-Life nu este structurat pe nivele ci mai degrabă pe o secvență continuă divizată în părți mici pentru a scurta timpul de încărcare.

Arsenalul Half-Life se compune din arme militare (pistolul Glock 17, pistolul Desert Eagle, mitraliera MP5, arbaleta, lansatorul de rachete, shotgun, grenăzi, Satchel Charges, lasere), arme științifice experimentale (Tau Cannon, arma cu Gluoni) și arme de proveniență extraterestră (Snark, Hornet Gun). Prima armă care intră în posesia jucătorului este o rangă. În joc exista mulți inamici, printre care și unii speciali, precum Gargantua sau tentaculele subterane, care se înfrâng prin metode neconvenționale și nu prin confruntare directă.

Subiectul[modificare | modificare sursă]

Acțiunea jocului se desfașoară în două locații: complexul Black Mesa (un complex de cercetare fictiv similar cu laboratorul Los Alamos și Zona 51) și lumea extraterestră Xen, în care se ajunge în partea a doua a jocului. Protagonistul jocului, doctorul Gordon Freeman, este supraviețuitorul unui experiment care scapă de sub control la apariția unei neașteptate "rezonanțe în cascadă" (un fenomen cu totul fictiv) care deschide porți dimensionale către o altă lume devastând complexul.Odată cu deschiderea acestor porți dimensionale, extratereștrii din cealaltă lume invadează Black Mesa. Pe cand Freeman incearcă să iasă din complexul distrus pentru a da o mână de ajutor răniților, el descoperă că este prins între două părți: extratereștrii ostili care au invadat complexul si soldații armatei trimiși de guvern pentru a mușamaliza evenimentul prin eliminarea lui Freeman, a oamenilor de știință și a extratereștrilor.

Pe tot cuprinsul jocului, un om misterios cunoscut sub numele de G-Man (nume care nu este precizat pe parcursul jocului) apare la intervale regulate, părând a monitoriza progresul jucatorului. În cele din urmă, Freeman, folosindu-se de cooperarea oamenilor de știință și a paznicilor, ajunge in sectorul Lambda, unde un grup de supraviețuitori îl teleportează în lumea extraterestră Xen, unde trebuie să îl înfrângă pe Nihilanth, cel care ține portile dimensionale deschise.

Subiectul jocului a fost inspirat din jocurile Doom si Quake, amandouă produse de id Software, de nuvela "Ceața" de Stephen King, si de un episod din serialul "The Outer Limits" numit "tărâmul frontierelor". A fost mai apoi creat de scriitorul și autorul de la Valve, Marc Laidlaw, care de asemenea a scris cărțile "Bomba atomică a tatei" si "a 37-a mandala".

Modificări[modificare | modificare sursă]

Două modificări oficiale au apărut dupa lansarea Half-Life: Opposing Force si Blue Shift, amandouă create de Gearbox Software. Deasemenea exista si jocurile "Decay" si "Zombie mod" dar sunt facute de fani. Opposing Force îl întoarce pe jucător în Black Mesa în timpul evenimentelor petrecute în Half-Life, dar de data aceasta din perspectiva unui soldat al armatei trimis de guvern. In Blue Shift, jucătorul ia rolul unui agent de pază al complexului. Decay duce jucatorul intr-o lume a multiplayer-ului dar si a singleplayer-ului in care poti fi om dar si monstru. In Zombie Mod numele spune totul. Desi Decay e mai realist, Zombie Mod e si el interesant prin aducerea jucatorului in pielea unui headcrab(niste extraterestri patrupezi ce sar pe capul tau si te transforma intr-un zombie , chinuindu-te pana la moarte. Deasemenea in Half-Life 2 se pot auzi cum spun zombie "God HELP ME!! Pleeaase help me!! AAAHHH!! HELP ME!" dar pe invers). Marea popularitate a jocului a dus la dezvoltarea a numeroase modificari, atat single-player cat și multi-player, printre care și faimosul Counter-Strike, devenit unul din cele mai populare jocuri FPS din lume.

Trivia[modificare | modificare sursă]

  • Regizorul Quentin Tarantino (un fan infocat al Half-Life) a considerat posibilitatea regizării unei adaptări cinematografice a jocului. Cu toate acestea, cei de la Valve susțin că nu au avut niciun contact cu Quentin Tarantino și nici cu oamenii lui.
  • Numele jocului, precum si a modificărilor oficiale, Opposing Force și Blue Shift, au fost puse după termeni științifici. Half-Life reprezintă o măsură a stabilității unei substanțe radioactive, Opposing Force se referă la a treia lege a mișcării a lui Newton, iar Blue Shift se refera la schimbarea lungimii de unda a luminii către capătul albastru al spectrului, datorată efectului Doppler. Se poate referi si la radiația Cherenkov. Caracterul lambda minuscul, folosit pe sigla Half-Life, este de asemenea simbolul pentru constanta radioactivă de descompunere.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]