Gustav Theodor Fechner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gustav Theodor Fechner

Gustav Theodor Fechner (1801 - 1887) a fost medic, fizician, psiholog, mai târziu întemeietor al psihologiei experimentale și psihofizicii. El a inspirat mulți oameni de știință și filosofi de-a lungul mai multor secole.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 19 aprilie 1801 în Groß Särchen, aproape de Muskau, în Niederlausitz, unde tatăl său era preot. A învățat la Universitatea din Leipzig, în orașul în care și-a petrecut tot restul vieții. Devine profesor de fizică între anii '20 - '30 la Leipzig. Tulburat grav de problemele medicale de vedere, capătă o afinitate pentru problemele psihofizicii. Fondul său conceptual este cel al idealismului obiectiv: el afirmă despre conștiință că este peste tot în Univers, corpurile cerețti fiind însuflețite, iar materia nu este decât o umbră a psihicului. A vrut să demonstreze aceste idei cu ajutorul matematicii și a experimentului. In 1834 este numit profesor în fizică.

Fechner publică niște lucrări în psihologie și chimie și traduce lucrarea chimică a lui J.B.Biot și Louis Jacques Thenard din limba franceză.

O parte diferită, dar esențială, a sa se poate vedea în poemele și piesele sale. Vergleichende Anatomie der Engel (1825) este scrisă sub pseudonimul de Dr. Mises. Gustave Theodor Fechner

Psiholog german experimental, s-a născut pe 19 aprilie 1801 la Gross-Sarchen, aproape de Muskau, în Lusatia de Jos, unde tatăl său era pastor. El a fost educat la Sorau și Dresda și la Universitatea din Leipzig, oraș în care și-a petrecut restul vieții sale. În 1834 a fost numit profesor de fizica, dar în 1839 a contractat o afectiune a ochilor in timp ce studia fenomenele de culoare și lumina, și, după multă suferință, a demisionat. Dupa recuperare, s-a orientat spre studiul minții și al relațiilor dintre corp și minte, oferind lecturi publice cu privire la subiectele pe care cărțile sale le trata. El a murit la Leipzig pe 18 noiembrie 1887. Printre lucrările sale pot fi menționate: Das Leben Biichlein vom nach dem Tode (. 1836, 5th ed, 1903), care a fost tradus în engleză, Nanna, oder fiber das Seelenleben der Pflanzen (1848, 3rd ed, 1903.); Zendavesta , oder 1.

A publicat, de asemenea, lucrari chimice și fizice și a tradus lucrări chimice de JB Biot și Thenard LJ din limba franceză. O latură diferita, dar esențiala al caracterului său este văzut în poemele sale și piese pline de umor, cum ar fi Vergleichende Anatomie der Engel (1825), scris sub pseudonimul de "Mises Dr.". Lucrarea epocala a lui Fechner a fost Elemente der Psychophysik (1860). El pornește de la Spinozistic gandind că faptele trupului și faptele conștientului, deși nu sunt reductibile una la cealaltă, sunt fețe diferite ale unei realitati. Originalitatea sa constă în încercarea de a descoperi o relație matematică exactă între ele. Rezultatul cel mai faimos al investigațiilor sale este cunoscut sub numele de legea lui Weber sau legea lui Fechner, care poate fi exprimată după cum urmează: - "Pentru ca intensitatea unei senzatii sa poata crește în progresie aritmetică, stimulul trebuie să crească în progresie geometrică." Deși exploatata cu succes doar în anumite limite, legea s-a dovedit a fi extrem de utila. Din păcate, de la teoria solida că intensitatea unei senzații creste prin sporirea definita a stimulului, Fechner a fost condus la postulatul unitatii de senzație, astfel încât orice senzație ar putea fi considerată ca fiind compusă din n unități. ”Senzatiile, a argumentat el, fiind astfel reprezentare de numere, psihologia poate deveni o știința ”exacta”, susceptibila de tratament matematic. Formula lui generala pentru identifica numărul de unități, în orice senzație este : S = C log R

Unde:

S reprezinta senzația,
R stimulare estimata numeric, și
C o constantă care trebuie să fie determinata separat, prin experiment, în special, pentru fiecare grad de sensibilitate.

Acest raționament al lui Fechner a dat naștere la o masă mare de controverse, dar greșeala fundamentală în ea este simpla. Deși stimulii sunt compozite, senzațiile nu sunt. "Fiecare senzație", spune profesorul James, "se prezintă ca o unitate indivizibilă, și este destul de imposibil de a citi orice semnificație clară în ideea că acestea sunt masele de unități combinate." Totusi, ideea de măsurare exacta a senzației a fost fructuoasă, și în principal prin influența sa asupra lui Wundt, Fechner a fost tatăl "noii" psihologii a laboratoarelor care investighează facultățile omului cu ajutorul aparatelor științifice exacte. Deși el a avut o influență mare în acest departament special, discipolii filosofiei sale generale sunt puțini. Concepție sa despre lume este foarte animistă. El simte fiorul de viață pretutindeni, în plante, pământ, stele, universul total. Omul se află la jumătatea distanței dintre sufletele de plante și sufletele de stele, care sunt îngerii. Dumnezeu, sufletul universului, trebuie să fie conceput ca având o existență asemănătoare oamenilor. Legile naturale sunt doar moduri de desfășurare a perfectiunii lui Dumnezeu. În ultima sa lucrare Fechner, batran dar plin de speranță, contrasta aceasta vesela "vedere de zi" a lumii "vedere de noapte" a materialismului. Activitatea lui Fechner în estetică este, de asemenea, importanta. El a efectuat experimente pentru a arăta că anumite forme abstracte și proporțiile sunt în mod natural plăcute simțurilor noastre, si a dat cateva ilustratii noi de lucru de asociere estetica. Poziția lui Fechner referitoare la predecesori și contemporani nu este foarte puternic definita. El a fost un discipol la distanță al lui Schelling, a învățat mult de la Herbart și Weisse și a respins cu hotarare Hegel și monadismul lui Lotze.

O alta lege(a orbirii partiale)pe care Fchener o formuleaza este:

  • E=k logx+c,

Unde:

  • K si c sunt constante specifice fiecarui analizator,
  • E -reprezinta intensitatea stimulului
  • X –este stimulul

Logx-reprezinta rata de progresie geometrica a intensitatii stimulului