Sari la conținut

Guarino din Verona

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Guarino din Verona
Date personale
Născut1374[3][4] Modificați la Wikidata
Verona, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani)[4] Modificați la Wikidata
Ferrara, Statele Papale Modificați la Wikidata
Număr de copii13 Modificați la Wikidata
CopiiBattista Guarino[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
filozof
traducător
humanist[*][[humanist (occupation)|​]]
cadru didactic universitar[*]
Scrib Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană
Renaissance Latin[*][[Renaissance Latin (Latin as spoken and written in the Renaissance)|​]]
limba latină[5][6] Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireManuel Chrysoloras[1]
Giovanni Conversini[*]
Giovanni Malpaghini[*][[Giovanni Malpaghini (humanist of the early renaissance)|​]][2]
Vittorino da Feltre[*][[Vittorino da Feltre (Italian Renaissance-Humanist and teacher)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruVittorino da Feltre[*][[Vittorino da Feltre (Italian Renaissance-Humanist and teacher)|​]], Gaspare da Verona[*][[Gaspare da Verona (Veronese humanist, monk and university professor)|​]], Francesco Calcagnini[*][[Francesco Calcagnini (politician)|​]], Pietro del Monte[*][[Pietro del Monte (Venetian jurist, canonist and humanist)|​]], Bartolomeo Paganelli[*][[Bartolomeo Paganelli (Italian humanist)|​]]  Modificați la Wikidata
LimbiRenaissance Latin[*][[Renaissance Latin (Latin as spoken and written in the Renaissance)|​]]  Modificați la Wikidata
PatronajLeonello d'Este, Marquis of Ferrara[*][[Leonello d'Este, Marquis of Ferrara (Italian noble)|​]]
Università degli Studi di Ferrara[*][[Università degli Studi di Ferrara (Italian university)|​]]  Modificați la Wikidata

Guarino Veronese sau Guarino da Verona (n. 1374, Verona, Italia – d. , Ferrara, Statele Papale) a fost o figură timpurie în Renașterea italiană.

S-a născut la Verona, iar mai târziu a studiat greaca la Constantinopol, timp de cinci ani fiind elevul lui Manuel Chrysoloras. Era de asemenea, un elev de-al lui Ioan de Ravenna.

Când și-a propus să se întoarcă acasă din Bizanț avea cu el două exemplare de manuscrise prețioase grecești pentru care depusese mari eforturi să le adune. Se spune că pierderea uneia dintre acestea în timpul naufragiului i-a provocat o suferință atât de mare, încât părul i s-a făcut gri într-o singură noapte. La sosirea înapoi în Italia, și-a câștigat existența ca profesor de greacă, mai întâi la Verona și apoi la Veneția și Florența. În 1436, a devenit profesor de greacă la Ferrara prin patronajul lui Leonello, marchizul de Este. Metoda sa de instruire era renumită și a atras mulți studenți din Italia și din restul Europei, până în Anglia. Mulți dintre ei, în special Vittorino da Feltre, ulterior au devenit savanți cunoscuți și, așa cum avea să facă Vittorino mai târziu, el va sprijini studenții săraci din propriile fonduri. Din 1438 traducea pentru greci la conciliile din Ferrara și Florența. A fost influențat în special de filosoful Gemistus Pletho. A murit la Ferrara în 1460.

Principalele sale lucrări sunt traduceri ale lui Strabon și ale unora dintre Viețile lui Plutarh, un compendiu al gramaticii grecești a lui Chrysoloras și o serie de comentarii despre Persius, Marțial, Satirele lui Iuvenal și despre unele dintre scrierile lui Aristotel și Cicero. I se atribuie și aspectul Studiolo-ului din Palazzo Belfiore.

  1. ^ Genealogia matematicienilor, accesat în  
  2. ^ http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-malpaghini_%28Dizionario_Biografico%29/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b „Guarino din Verona”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b c d Enciclopedia Treccani 
  5. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)