Sari la conținut

Grupul Român de Luptă Getica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Romanian Battlegroup Getica
Fondatăseptembrie 2023[1]  Modificați la Wikidata
Țară Ucraina
Prezență onlinepagină Facebook
cont Twitter

Grupul Român de Luptă „Getica” (în engleză Romanian Battlegroup Getica) este o unitate de voluntari pro-Ucraina care luptă în timpul invaziei rusești din Ucraina. Este formată din cetățeni din România și Republica Moldova.[2] Unitatea este numită după Getica, o legendară relatare romană a geților, poporul indigen din România.

Grupul Român de Luptă „Getica” a fost creată în septembrie 2023 ca parte a Legiunii Internaționale.[3] Gruparea de Luptă Getica susține că a luat naștere ca o unitate de ucraineni români care de atunci s-a extins pentru a accepta cetățeni din România și Moldova motivați „să țină Rusia cât mai departe de granițele României și Moldovei”. Fiecare membru al unității are un salariu lunar de 3.000 de euro.[4] Unitatea a susținut că a fost implicată într-o campanie de dezinformare împotriva serviciilor secrete rusești, raportând că au petrecut războiul ca o forță auxiliară în Mykolaiv „dând impresia că nu am făcut prea multe pentru efortul de război”, când în realitate au planificat incursiuni în Rusia timp de luni de zile.[5]

Grupul de luptă este condus de un român care poartă indicativul „Getotac”. Unitatea a fost implicată într-o incursiune pe teritoriul rusesc din Ucraina, în pădurile de la nord-vest de orașul Grayvoron⁠(d).[6] Pe 20 martie, Getica a raportat presei românești că erau conștienți de faptul că autoritățile ruse au un mandat de căutare pe numele lor, deoarece Ministerul rus de Interne a „arestat” 700 de voluntari străini în Abhazia pentru că erau „mercenari”, Getica a glumit că au mers la secțiile de poliție din Rusia, dar nu au găsit pe nimeni la care să se predea.[5][7] De asemenea, ei au raportat că unul dintre membrii lor, „Rabbit”, s-a angajat în „mai multe ore” de luptă singur pentru a proteja membrii răniți ai grupului de luptă.[7] Ambasada Rusiei la București susține că 784 de români s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina și că 349 au fost uciși.[7] Ministerul Afacerilor Interne din România a negat raportul, susținând că este o campanie de dezinformare rusească.[7]

Radu Hossu, un milblogger⁠(d) român care a obținut Ordinul Ucrainean de Merit Clasa III pentru eforturile sale de mobilizare a sprijinului românilor și de strângere de fonduri pentru Ucraina, susține că este membru al Grupului de Luptă.[8][9][10] El a raportat, de asemenea, că unitatea luptă în pădurile din Belgorod pentru a dezactiva echipamentul militar rusesc, și nu pentru a ocupa regiunea.[8] Hossu a raportat, de asemenea, că grupul de luptă este specializat în recunoaștere, culegere de informații și operațiuni cu drone, și încă nu a luat nici o victimă până la 21 martie.[8]

  1. ^ https://romanialibera.ro/investigatii-romania-libera/incognito/romanii-care-apara-ucraina-au-infiintat-grupul-de-lupta-getica-unitatea-face-parte-din-legiunea-internationala-a-ucrainei/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Diac, Mihai (). „Românii care apără Ucraina au înființat grupul de luptă "Getica". Unitatea face parte din "Legiunea Internațională" a Ucrainei”. România liberă. Accesat în . 
  3. ^ Anton, Cristian (). „Românii au propriul grup de luptă pe frontul din Ucraina: "Nu există zile bune. Dar există zile foarte rele" FOTO”. Știrile Pro TV. Accesat în . 
  4. ^ Negrea, Lucian (). „Cine sunt 'Romanian Battle Group Getica', soldații români care luptă în Ucraina”. Știri pe surse. Accesat în . 
  5. ^ a b „Luptătorii români din Ucraina au pătruns pe teritoriu rus: „Rusia nu e în stare să-și protejeze frontierele". Digi24. Accesat în . 
  6. ^ Gava, Ioan-Radu (). „Românii din grupul de luptă „Getica" au intrat pe teritoriul Rusiei: Dormim în frig, dar simțim căldura voastră, a românilor liberi / video viral”. DCNews. Accesat în . 
  7. ^ a b c d Stăniloiu, Cosmin. „Voluntarii români care luptă în Ucraina s-au filmat când intră în Rusia: „Incomodăm inamicul. Am făcut incursiuni în satele lor de frontieră". Libertatea. Accesat în . 
  8. ^ a b c Isailă, Emilian. „Cine sunt lupii din pădurile lumii libere, voluntarii români care luptă în Rusia?”. spotmedia.ro. Accesat în . 
  9. ^ „Radu Hossu, Romanian friend of Ukraine, volunteer:”. Ukrinform⁠(d). Accesat în . 
  10. ^ Dumitrescu, Radu. „Romanian activist decorated by Zelensky for assisting the Ukrainian people”. romania insider. Accesat în .