Gol (sport)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gol primit de Ciprian Tătărușanu în meciul dintre Steaua București și CFR Cluj

În sport, golul reprezintă un punct în favoarea unei echipei marcat de un sportiv care a reușit să intoducă obiectul (mingea pentru fotbal, handbal, polo, etc. pucul la hockey) jocului în poarta adversă. În majoritatea sporturilor golul este singura metodă de a înscrie, iar învingătoare este declarată echipa cu cele mai multe goluri.

Un caz aparte al golului este autogolul, care are loc atunci când un jucător își înscrie un gol în propria poartă.

În fotbal[modificare | modificare sursă]

Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului, acesta fiind și scopul jocurilor de futsal, handbal, polo, etc.. În fotbal, golul este reglementat prin legea a zecea a jocului de fotbal, Metode de înscriere a unui gol.[1] Pentru ca un gol să fie considerat valabil, mingea trebuie să depășească linia porții. Câștigătoare este declarată echipa care înscrie cele mai multe goluri. În competițiile în care se joacă două manșe se utilizează așa-numita regulă a golului marcat în deplasare, în cazul în care echipele se află la egalitate pe totalul celor două manșe. În cazul în care echipele sunt egale și la numărul de goluri marcate în deplasare, se trece la executarea loviturilor de departajare. În trecut se folosea și regula Golului de aur și golul de argint, în care câștiga echipa care înscria prima după timpul regulamentar de joc.

Un gol poate fi anulat de arbitru dacă se încalcă legile jocului (cum ar fi ofsaid, fault ș.a.) în timpul marcării, sau imediat înainte de asta, la aceeași fază.

Polo pe apă[modificare | modificare sursă]

Un gol în Polo pe apă este marcat când mingea trece de linia porții, sub bara de sus și între barele laterale. Un gol poate fi marcat cu orice parte a corpului, doar golurile marcate prin lovirea mingii cu pumnul încleștat nefiind valabile.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Legea nr. 10 - Metode de înscriere a unui gol pe site-ul FIFA
  2. ^ „USA Water Polo Rules/FINA” (PDF). USA Water Polo. Accesat în .