Teren de fotbal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mărimea standard a terenului

Terenul de fotbal este suprafața pe care se desfășoară jocul de fotbal.[1] Jocurile se pot disputa pe suprafețe naturale sau artificiale, în conformitate cu regulamentul competiției respective.

Dimensiuni[modificare | modificare sursă]

Terenul de joc trebuie să fie de forma dreptunghiulară. Lungimea liniilor de margine trebuie în toate cazurile să fie mai mare decat lungimea liniilor de poartă. Un teren de fotbal trebuie să aibă lungimea de cel puțin 90 m și cel mult 120 m, iar în lățime cel putin 45 m și cel mult 90 m. Lungimea terenului de joc, în cadrul meciurilor oficiale trebuie să fie cuprinsă între 90–110 m, iar lățimea, între 50-75m.[2]

Marcajul terenului[modificare | modificare sursă]

Terenul de joc trebuie să fie marcat cu linii. Aceste linii fac parte integrantă din suprafețele pe care le delimitează. Liniile de demarcatie mai lungi se numesc linii de margine. Cele două linii mai scurte se numesc linii de poartă. Toate liniile au o lățime de cel mult 12 cm.[3] Terenul de joc va fi împărțit în două jumatăți prin linia mediană. Punctul de la centru terenului va fi marcat la mijlocul liniei mediane. În jurul acestui punct, se va trasa un cerc cu raza de 9,15 m.

Suprafața la poartă[modificare | modificare sursă]

La fiecare capăt al terenului de joc se va delimita o suprafață de poartă cu următoarele caracteristici: Se vor trasa două linii perpendiculare pe linia de poartă, la 5,50 m de la partea interioară a fiecărui stâlp al porții. Aceste linii se vor întinde în terenul de jos pe o distanță de 5,50 m și vor fi unite printr-o linie trasată paralel cu linia de poartă. Spațiul delimitat de aceste linii și linia de poartă se numește suprafață de poartă.

Suprafața de pedeapsă[modificare | modificare sursă]

Suprafața de pedeapsă

În fața fiecărei porți se află o suprafață a terenului, denumită suprafața de pedeapsă (popular, "careul de 16m" sau "careul"). La fiecare capăt al terenului de joc se va delimita o suprafață de pedeapsă cu următoarele caracteristici: Se vor trasa două linii perpendiculare pe linia de poartă, la 16,50 m de la partea interioară a fiecărui stâlp al porții. Aceste linii se vor întinde în terenul de joc pe o distanță de 16,50 m și vor fi unite printr-o linie trasată paralel cu linia de poartă. Spațiul delimitat de aceste linii și linia de poartă se numește suprafață de pedeapsă. În interiorul fiecărei suprafețe de pedeapsă, va fi marcat punctul loviturii de pedeapsă, la 11 m de la mijlocul liniei de poartă care unește stâlpii porții și la egală distanță de acești stâlpi. În interiorul fiecărei suprafețe de pedeapsă se va trasa un arc de cerc cu raza de 9,15 m care are ca centru punctul loviturii de pedeapsă.

Steagurile[modificare | modificare sursă]

La fiecare colț al terenului de joc, trebuie fixat un steag cu un suport neascuțit care va avea o înălțime de cel puțin 1,50 m de la pământ. La fiecare capăt al liniei mediane poate fi fixat un steag asemănător, la cel puțin 1 m de la linia de margine, în exteriorul terenului de joc.

Arcul de cerc de la colțul terenului de joc[modificare | modificare sursă]

De la fiecare steag de colț, se va trasa un sfert de cerc cu raza de 1 m în interiorul terenului de joc.

Porțile[modificare | modificare sursă]

Portile trebuie fixate în centrul fiecărei linii de poartă. Ele sunt alcătuite din doi stâlpi verticali care se vor monta la distanță egală de steagurile de la colț și vor fi uniți la vârf printr-o bară transversală. Distanța interioară dintre cei doi stâlpi va fi de 7,32 m, iar partea inferioară a barei transversale se va afla la 2,44 m, de la pământ. Cei doi stâlpi și bara transversală vor avea aceeași lățime și grosime care nu trebuie să depășească 12 cm. Linia de poartă are aceeași lățime ca și stâlpii porții și bara transversală. Pot fi montate plase fixate de porți și la pământ în spatele porților, cu condiția ca ele să fie bine prinse pentru a nu jena portarul. Stâlpii porții și bara transversală trebuie să fie de culoare albă.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]