Gisella Perl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gisella Perl
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Sighetu Marmației, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedată (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Herzliya, Israel Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ungaria
Flag of Romania (1965-1989).svg România
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieginecolog[*] Modificați la Wikidata

Gisella Perl (n. , Sighetu Marmației, Austro-Ungaria – d. ,[1] Herzliya, Israel) a fost un medic ginecolog, cunoscută ca supraviețuitoare a lagărelor de exterminare naziste, unde a fost nevoită să lucreze ca asistentă a lui Josef Mengele.

S-a născut la Sighetu Marmației. Fiind de etnie ebraică, după invadarea Ungariei de către Germania nazistă, a fost deportată cu întreaga familie la Lagărul de concentrare Auschwitz.

Toate rudele ei (fiu, soț, părinți) își pierd viața în lagărele de concentrare, ea supraviețuind datorită profesiei sale și a faptului că Mengele avea nevoie de personal de specialitate.

Ca medic, se ocupă de sănătatea femeilor deținute aici, fiind nevoită să lucreze fără mijloace adecvate (antiseptice, feșe, apă curentă). Prin practicarea întreruperii de sarcină (și aceasta în condiții de clandestinitate) reușește să salveze sute de femei însărcinate, care ar fi fost maltratate și ucise de Mengele, fie pentru experimentele sale, fie pentru existența nou-născuților, considerați o povară.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]