George Pruteanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
George Pruteanu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
PărințiPaul Pruteanu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist[*]
om politic
jurnalist
critic literar[*]
traducător Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Social Democrat  Modificați la Wikidata
George Pruteanu

George-Mihail Pruteanu (n. 15 decembrie 1947, București - d. 27 martie 2008, București) a fost un politician și filolog român.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Tatăl lui, Paul Pruteanu (născut Pincu Solomonovici, 1908–1966), a fost un medic și profesor universitar evreu din Bârlad, cu preocupări în organizarea sistemului sanitar și în istoria medicinei din Moldova.[2] Mama lui, Sofia Pruteanu, a fost funcționară.

George Pruteanu a studiat literatura la universitățile din Iași și București, obținând ulterior titlul de doctor în filosofie. Începând cu anul 1972 el a scris articole și eseuri pentru diverse reviste literare, ca de exemplu Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.

După Revoluția din anul 1989 a continuat să lucreze ca jurnalist și critic literar[3] pentru reviste și ziare ca Expres, Evenimentul Zilei, Dilema. Între 1995 și 1999 el a fost realizatorul unui program zilnic de televiziune de cinci minute despre folosirea corectă a limbii române, Doar o vorbă să-ți mai spun,[4] care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995),[5] apoi la Pro TV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea Doar o vorbă săț-i mai spun, la TVR1[6] (1997-1999 și din nou în 2006). Rubrică de cronică literară[7] în Dilema. Rubrica "Veto" (publicistică pe teme cultural-politice)[8] în Curentul[9]

În 1996 a fost ales ca senator[10] de Constanța al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat în Senatul României. A demisionat din PNȚCD în 1998 și devenit senator neafiliat. În legislatura 1996-2000, George Pruteanu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Franceză-Senat și Republica Polonă.

În 2000 a fost ales din nou, de această dată în Bistrița-Năsăud ca membru al Partidului Social Democrat. În 2003 a demisionat din PSD și s-a alăturat Partidului România Mare, candidând pentru Senat din partea Sucevei. În legislatura 2000-2004, George Pruteanu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu UNESCO și Regatul Belgiei. George Pruteanu a înregistrat 64 de luări de cuvânt în 50 de ședințe parlamentare. George Pruteanu a fost membru în comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă și în comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu"[11], care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conțină și traducerea în română. Legea a fost promulgată de președintele Ion Iliescu și adoptată de parlament în 2004 într-o variantă modificată, care nu conține sancțiunile prevăzute în proiectul inițial (Legea 500/2004).[12]

Pruteanu a criticat industria mediatică de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută[13] și la manele, pe care el le-a numit "un gunoi".

George Pruteanu a decedat la 27 martie 2008 la București în urma unui infarct miocardic și a fost înmormântat în cimitirul Bellu.[14]

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Este autorul a cinci cărți și traducător:[15]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de George Pruteanu
Wikiştiri
La Wikiștiri găsiți reportaje referitoare la George Pruteanu