Sari la conținut

Ballets Russes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la compania de balet de la începutul secolului al XX-lea. Pentru documentarul din 2005, vedeți Ballets Russes (film). Pentru alte utilizări, vedeți baletul rusesc.
Poster de Jean Cocteau pentru sezonul 1911 Ballet Russe care prezintă Nijinsky în costum pentru Le Spectre de la Rose, Paris.

Ballets Russes (Pronunție în franceză: /balɛ ʁys/) este o faimoasă companie de operă și de balet creată în 1907 de către Serge Diaghilev, cu cele mai bune elemente ale Teatrului Marinski din Sankt Petersburg. În 1909, compania a început un turneu internațional, iar în 1911 Diaghilev a tăiat podul cu Baletul Imperial. Compania devine o trupă privată, independentă, care se stabilește în Monte Carlo, Paris și Londra, fără să se atașeze vreunui teatru în particular.

Inițial, conceput de impresarul Serghei Diaghilev, Ballets Russes este considerat ca fiind cea mai influentă firmă de balet din secolul XX,[1] în parte pentru că a promovat colaborări artistice între tinerii coregrafi, compozitori, designeri și dansatori, în fruntea mai multor domenii. Diaghilev a comandat lucrări de la compozitori precum Igor Stravinski, Claude Debussy și Serghei Prokofiev, artiști precum Vasili Kandinsky, Alexandre Benois, Pablo Picasso și Henri Matisse, precum și designerii costumelor Léon Bakst și Coco Chanel.

Producțiile companiei au creat o senzație uriașă, revigorând complet arta dansului, aducând mulți artiști vizați atenției publice și afectând semnificativ compoziția muzicală. De asemenea, a introdus audienței europene și americane povești, muzică și motive de design trase din folclorul rus. Influența Ballets Russes durează până în prezent.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Diaghilev's Golden Age of the Ballets Russes dazzles London with V&A display”. Culture24. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ballets russes
Ballets Russes
Ballets Russes Centennial and other exhibitions
Successor companies